Tento recept je moja prvá pomoc, keď potrebujem pripraviť dezert, ktorý vyzerá luxusne, ale mám naň len pár minút. Je to dokonalá kombinácia chrumkavého sušienkového základu, čokolády a sviežej pomarančovej kôry.
1. Pripravte si štvorcovú formu (cca 20x20 cm). Vysteľte ju papierom na pečenie tak, aby presahoval cez okraje – dezert sa vám bude ľahšie vyberať.
2. Sušienky nalámte na menšie kúsky do veľkej misy. Nemixujte ich na prach, je skvelé, keď v reze ostanú viditeľné kúsky.
3. V menšom hrnci zmiešajte mlieko, cukor a kakao. Za stáleho miešania zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
4. Pridajte maslo a čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru. Miešajte, kým sa maslo úplne neroztopí a zmes sa nespojí.
5. Horúcou čokoládovou zmesou zalejte nalámané sušienky. Pridajte strúhaný kokos a všetko dôkladne premiešajte.
6. Hmotu rovnomerne utlačte na dno pripravenej formy. Pomôžte si lyžicou alebo dnom pohára.
7. Formu vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby základ poriadne stuhol.
Príprava polevy a dokončenie:
8. Pripravte si polevu. Želatínu v miske zalejte 60 ml studenej vody a nechajte ju 10 minút napučať.
9. V hrnci zmiešajte cukor, kakao, mlieko a zvyšných 100 ml vody. Za stáleho miešania priveďte do varu.
10. Hrniec odstavte z ohňa. Ihneď do horúcej zmesi vmiešajte nalámanú čokoládu a napučanú želatínu.
11. Miešajte, kým sa všetko úplne nerozpustí. Teraz dôležitý krok: Polevu preceďte cez jemné sitko, aby bola dokonale hladká.
12. Vyberte stuhnutý sušienkový základ z chladničky. Vlažnú (nie horúcu!) polevu naň rovnomerne nalejte.
13. Celý dezert vložte späť do chladničky a nechajte tuhnúť aspoň 2–3 hodiny, kým poleva úplne nestuhne.
14. Až potom dezert pomocou papiera na pečenie vyberte z formy a ostrým nožom nakrájajte na úhľadné kocky.
Poznámky
1. Polevu vždy preceďte. Aj keď sa vám zdá hladká, malé nerozpustené kúsky kakaa alebo želatíny by pokazili dokonalý zrkadlový lesk. Je to krok, ktorý sa naozaj oplatí.2. Krájajte až po úplnom stuhnutí. Pre krásne čisté rezy ponorte nôž pred každým zakrojením do horúcej vody a utrite ho dosucha. Poleva sa tak nebude lámať a kocky budú vyzerať ako z cukrárne.Variácie:Namiesto kokosu môžete do základu pridať nasekané vlašské orechy alebo mandle pre extra chrumkavosť.Pre verziu bez alkoholu je tento recept ideálny. Ak by ste však chceli dospelácku verziu, pridajte do čokoládového sirupu na základ lyžicu pomarančového likéru Cointreau.