Toto jedlo posúva obyčajné zemiakové placky na úplne novú, luxusnú úroveň! Je to môj obľúbený recept, keď chcem pripraviť niečo naozaj sýte, výdatné a plné rozmanitých chutí. Kombinácia dokonale chrumkavej zemiakovej placky a krémovej kuracej plnky vo vnútri je absolútne fantastická.
Je to vlastne taký “sendvič” zo zemiakových placiek, ktorý v sebe ukrýva šťavnaté mäso, huby a smotanu, a na záver je celý krátko zapečený s mozzarellou. Je to výdatné hlavné jedlo, ktoré nahradí kompletný obed aj večeru. Ideme na to?
Ako sa robia plnené zemiakové placky?
Kľúčom sú tri fázy. Najprv si pripravíte krémovú plnku z orestovaného kuracieho mäsa, húb, cibule a kyslej smotany. Potom si zo surových zemiakov usmažíte klasické zemiakové placky (harule). Nakoniec z nich vyskladáte “sendviče”: placka, plnka, syr, druhá placka. Tie sa už len krátko zapečú v rúre, aby sa syr roztopil.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia/smaženia: 25 min
- Počet porcií: 3 veľké plnené placky (na 2–3 porcie)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 645 kcal/porcia
- Trend: Komfortné jedlo / Výdatné
Potrebujeme
Zemiakové placky (na 6 veľkých kusov)
- 700 g zemiakov (ideálne varný typ B/C)
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 vajce
- 2 PL hladkej múky
- Soľ a mleté čierne korenie
- Olej alebo masť na smaženie
Krémová plnka
- 150 g kuracích pŕs
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 2 ks cibule
- 1 PL masla
- 125 g kyslej smotany (20 %)
- 150 g syra Mozzarella (strúhaného)
- 3 ks jarnej cibuľky
- Sušený cesnak, Kari korenie, Soľ, Korenie
Postup prípravy
Príprava krémovej plnky
- Kuracie prsia nakrájajte na veľmi malé kocky. Na panvici rozpáľte trochu oleja a mäso sprudka opekajte 3–5 minút dozlatista.
- Ochuťte ho sušeným cesnakom a kari korením. Premiešajte, minútu restujte a preložte do misky.
- Do tej istej panvice pridajte lyžicu masla. Pridajte 2 nadrobno nasekané cibule a restujte 2-3 minúty dosklovita.
- Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, osoľte ich a okoreňte. Restujte, kým sa neodparí voda a huby nezhnednú.
- Stiahnite plameň, k hubám pridajte kyslú smotanu a miešajte asi 2 minúty, kým sa smotana neprehreje a mierne nezhustne.
- Celý obsah panvice prelejte do misky k opečenému mäsu. Pridajte nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a všetko spolu dobre premiešajte. Plnka je hotová.
Príprava zemiakových placiek
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte 1 najemno nastrúhanú cibuľu a 1 najemno nastrúhanú mrkvu.
- K zelenine pridajte prelisovaný cesnak, soľ, korenie, celé vajce a 2 lyžice hladkej múky. Cesto dobre premiešajte.
- Na veľkej panvici rozohrejte olej alebo masť. Zo zmesi odoberajte naberačkou a vytvorte 6 rovnakých, väčších a tenších placiek.
- Smažte ich 2–3 minúty z každej strany dochrumkava. Hotové placky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
Kompletizácia a zapekanie (Opravený postup)
- Na plech vystlaný papierom na pečenie položte 3 hotové zemiakové placky.
- Na stred každej placky rovnomerne rozdeľte pripravenú mäsovo-hubovú plnku.
- Plnku na každej placke bohato posypte väčšinou strúhanej mozzarelly (trochu syra si nechajte na vrch).
- Zoberte zvyšné 3 placky a prikryte nimi plnku (vytvoríte tak 3 veľké “sendviče”).
- Vrch každého sendviča posypte zvyšnou mozzarellou.
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte 5–10 minút. Cieľom je len to, aby sa syr vo vnútri roztopil a ten na vrchu chytil zlatú farbu.
- Servírujte ihneď, horúce, posypané zvyšnou nasekanou jarnou cibuľkou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Chrumkavé placky: Ak nastrúhané zemiaky pustia pred pridaním vajca príliš veľa vody, pokojne prebytočnú tekutinu zlejte (ale nie úplne dosucha). Placky budú chrumkavejšie. Nepridávajte zbytočne veľa múky, inak budú placky tvrdé a “gumové”.
- Chuť omáčky: Kyslá smotana (20 %) v plnke je kľúčová. Vytvorí fantastickú, hustú a jemne pikantnú omáčku. Nemeňte ju za sladkú smotanu na varenie, stratili by ste tú správnu vyváženú chuť.
Jednoduché variácie
- Z mletého mäsa: Namiesto kuracích pŕs môžete do plnky použiť 150 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa, ktoré orestujete rovnakým spôsobom ako kuracie.
- Bezmäsitá verzia: Pre vegetariánsky variant jednoducho vynechajte kuracie mäso a použite dvojnásobnú dávku šampiňónov (rôzne druhy) alebo pridajte scedenú červenú fazuľu.
Záver
Toto je absolútna kalorická bomba, ktorá však stojí za každý jeden hriech. Chrumkavý zemiakový základ a dokonale krémová, sýta plnka sú jednoducho dokonalý pár!
Recept vychádza z verzie od Easy & Delicious Recipes, upravila, kompletne opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
