Search

Plnené zemiakové placky s kuracím mäsom, hubami a smotanovou omáčkou

plnené zemiakové placky
plnené zemiakové placky

Obsah receptu

Publikované: 16. septembra 2025, 09:02

Toto jedlo posúva obyčajné zemiakové placky na úplne novú, luxusnú úroveň! Je to môj obľúbený recept, keď chcem pripraviť niečo naozaj sýte, výdatné a plné rozmanitých chutí. Kombinácia dokonale chrumkavej zemiakovej placky a krémovej kuracej plnky vo vnútri je absolútne fantastická.

Je to vlastne taký “sendvič” zo zemiakových placiek, ktorý v sebe ukrýva šťavnaté mäso, huby a smotanu, a na záver je celý krátko zapečený s mozzarellou. Je to výdatné hlavné jedlo, ktoré nahradí kompletný obed aj večeru. Ideme na to?

Ako sa robia plnené zemiakové placky?

Kľúčom sú tri fázy. Najprv si pripravíte krémovú plnku z orestovaného kuracieho mäsa, húb, cibule a kyslej smotany. Potom si zo surových zemiakov usmažíte klasické zemiakové placky (harule). Nakoniec z nich vyskladáte “sendviče”: placka, plnka, syr, druhá placka. Tie sa už len krátko zapečú v rúre, aby sa syr roztopil.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia/smaženia: 25 min
  • Počet porcií: 3 veľké plnené placky (na 2–3 porcie)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 645 kcal/porcia
  • Trend: Komfortné jedlo / Výdatné

Potrebujeme

Zemiakové placky (na 6 veľkých kusov)

  • 700 g zemiakov (ideálne varný typ B/C)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 vajce
  • 2 PL hladkej múky
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Olej alebo masť na smaženie

Krémová plnka

  • 150 g kuracích pŕs
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 2 ks cibule
  • 1 PL masla
  • 125 g kyslej smotany (20 %)
  • 150 g syra Mozzarella (strúhaného)
  • 3 ks jarnej cibuľky
  • Sušený cesnak, Kari korenie, Soľ, Korenie

Postup prípravy

Príprava krémovej plnky

  1. Kuracie prsia nakrájajte na veľmi malé kocky. Na panvici rozpáľte trochu oleja a mäso sprudka opekajte 3–5 minút dozlatista.
  2. Ochuťte ho sušeným cesnakom a kari korením. Premiešajte, minútu restujte a preložte do misky.
  3. Do tej istej panvice pridajte lyžicu masla. Pridajte 2 nadrobno nasekané cibule a restujte 2-3 minúty dosklovita.
  4. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, osoľte ich a okoreňte. Restujte, kým sa neodparí voda a huby nezhnednú.
  5. Stiahnite plameň, k hubám pridajte kyslú smotanu a miešajte asi 2 minúty, kým sa smotana neprehreje a mierne nezhustne.
  6. Celý obsah panvice prelejte do misky k opečenému mäsu. Pridajte nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a všetko spolu dobre premiešajte. Plnka je hotová.

Príprava zemiakových placiek

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte 1 najemno nastrúhanú cibuľu a 1 najemno nastrúhanú mrkvu.
  3. K zelenine pridajte prelisovaný cesnak, soľ, korenie, celé vajce a 2 lyžice hladkej múky. Cesto dobre premiešajte.
  4. Na veľkej panvici rozohrejte olej alebo masť. Zo zmesi odoberajte naberačkou a vytvorte 6 rovnakých, väčších a tenších placiek.
  5. Smažte ich 2–3 minúty z každej strany dochrumkava. Hotové placky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.

Kompletizácia a zapekanie (Opravený postup)

  1. Na plech vystlaný papierom na pečenie položte 3 hotové zemiakové placky.
  2. Na stred každej placky rovnomerne rozdeľte pripravenú mäsovo-hubovú plnku.
  3. Plnku na každej placke bohato posypte väčšinou strúhanej mozzarelly (trochu syra si nechajte na vrch).
  4. Zoberte zvyšné 3 placky a prikryte nimi plnku (vytvoríte tak 3 veľké “sendviče”).
  5. Vrch každého sendviča posypte zvyšnou mozzarellou.
  6. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 5–10 minút. Cieľom je len to, aby sa syr vo vnútri roztopil a ten na vrchu chytil zlatú farbu.
  7. Servírujte ihneď, horúce, posypané zvyšnou nasekanou jarnou cibuľkou.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Chrumkavé placky: Ak nastrúhané zemiaky pustia pred pridaním vajca príliš veľa vody, pokojne prebytočnú tekutinu zlejte (ale nie úplne dosucha). Placky budú chrumkavejšie. Nepridávajte zbytočne veľa múky, inak budú placky tvrdé a “gumové”.
  2. Chuť omáčky: Kyslá smotana (20 %) v plnke je kľúčová. Vytvorí fantastickú, hustú a jemne pikantnú omáčku. Nemeňte ju za sladkú smotanu na varenie, stratili by ste tú správnu vyváženú chuť.

Jednoduché variácie

  • Z mletého mäsa: Namiesto kuracích pŕs môžete do plnky použiť 150 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa, ktoré orestujete rovnakým spôsobom ako kuracie.
  • Bezmäsitá verzia: Pre vegetariánsky variant jednoducho vynechajte kuracie mäso a použite dvojnásobnú dávku šampiňónov (rôzne druhy) alebo pridajte scedenú červenú fazuľu.

Záver

Toto je absolútna kalorická bomba, ktorá však stojí za každý jeden hriech. Chrumkavý zemiakový základ a dokonale krémová, sýta plnka sú jednoducho dokonalý pár!

Recept vychádza z verzie od Easy & Delicious Recipes, upravila, kompletne opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty