Search

Plnené orechové košíčky – krehký a lahodný dezert ku káve

orechové košíčky
orechové košíčky

Obsah receptu

Publikované: 28. júla 2025, 12:24

Hľadáte recept na dokonalý dezert ku káve, ktorý je elegantný a zároveň jednoduchý na prípravu? Tieto plnené orechové košíčky sú presne to pravé. Krehké maslové cesto sa rozplýva na jazyku a ukrýva v sebe bohatú orechovo-kakaovú plnku. Proste neodolateľné!

Tajomstvo dokonalých košíčkov, ktoré sa pri pečení nedrobia a krásne držia tvar, je v správnom vychladení cesta. Je to jednoduchý krok, ktorý robí obrovský rozdiel.

Ako sa robia najlepšie plnené orechové košíčky?

Z masla, cukru, vajec a múky vypracujte krehké cesto a nechajte ho vychladiť. Cestom naplňte formičky na košíčky a upečte ich. Vychladnuté naplňte orechovou plnkou a polejte čokoládou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút + 30 minút chladenie
  • Čas pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 30-35 košíčkov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kus
  • Trend: Klasické pečivo, Dezert ku káve

Potrebujeme

Krehké cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 120 g práškového cukru
  • 16 g vanilkového cukru (2 balíčky)
  • 2 vajcia
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva

Orechová plnka

  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru (preosiateho)
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 150 g mletých maslových sušienok (alebo piškót)
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 lyžička rumovej arómy (alebo pravého rumu)
  • mlieko podľa potreby (cca 1-2 PL)

Čokoládová poleva

  • 200 g mliečnej alebo horkej čokolády
  • 2 lyžice oleja

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Do väčšej misy dajte zmäknuté maslo, preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor. Elektrickým šľahačom šľahajte do nadýchanej peny.
  2. Postupne po jednom zašľahajte vajcia.
  3. V druhej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom.
  4. Sypkú zmes postupne zapracujte do maslového základu a vypracujte hladké, kompaktné cesto.
  5. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 30-60 minút.

Pečenie košíčkov

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si formičky na košíčky (nie je potrebné ich vymazávať).
  2. Z vychladeného cesta odoberajte malé kúsky a vtláčajte ich v tenkej vrstve do formičiek.
  3. Formičky poukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre približne 15 minút, kým okraje nie sú zlatisté.
  4. Upečené košíčky nechajte pár minút vo formičkách vychladnúť, potom ich opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Plnenie a zdobenie

  1. Kým sa košíčky chladia, pripravte plnku. Zmäknuté maslo vyšľahajte s preosiatym práškovým cukrom do hladkého krému.
  2. Postupne pridávajte mleté orechy, pomleté sušienky, kakao a rumovú arómu. Všetko spolu dobre premiešajte. Ak je plnka príliš hustá, zrieďte ju lyžicou mlieka.
  3. Úplne vychladnuté košíčky naplňte orechovou plnkou (pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka).
  4. Čokoládu s olejom si rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke (v 20-sekundových intervaloch).
  5. Vrch každého košíčka namočte do čokoládovej polevy a nechajte v chlade úplne stuhnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Pre intenzívnejšiu chuť orechy pred pomletím krátko opečte na suchej panvici.
  2. Na ozdobu môžete na ešte tekutú čokoládu položiť polovicu vlašského orecha.
  3. Košíčky sú najlepšie, keď sa nechajú v chlade odležať do druhého dňa.

Variácie

  • Kávová plnka: Namiesto kakaa a rumu pridajte do plnky lyžičku instantnej kávy.
  • Kokosová verzia: Vlašské orechy v plnke nahraďte strúhaným kokosom.
  • Biela čokoláda: Namiesto tmavej polevy použite bielu čokoládu.

Tieto elegantné košíčky sú skvelou odmenou ku každej šálke kávy. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Bokina kuhinja, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty