Hľadáte recept na dokonalý dezert ku káve, ktorý je elegantný a zároveň jednoduchý na prípravu? Tieto plnené orechové košíčky sú presne to pravé. Krehké maslové cesto sa rozplýva na jazyku a ukrýva v sebe bohatú orechovo-kakaovú plnku. Proste neodolateľné!
Tajomstvo dokonalých košíčkov, ktoré sa pri pečení nedrobia a krásne držia tvar, je v správnom vychladení cesta. Je to jednoduchý krok, ktorý robí obrovský rozdiel.
Ako sa robia najlepšie plnené orechové košíčky?
Z masla, cukru, vajec a múky vypracujte krehké cesto a nechajte ho vychladiť. Cestom naplňte formičky na košíčky a upečte ich. Vychladnuté naplňte orechovou plnkou a polejte čokoládou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút + 30 minút chladenie
- Čas pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 30-35 košíčkov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kus
- Trend: Klasické pečivo, Dezert ku káve
Potrebujeme
Krehké cesto
- 500 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 120 g práškového cukru
- 16 g vanilkového cukru (2 balíčky)
- 2 vajcia
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva
Orechová plnka
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru (preosiateho)
- 150 g mletých vlašských orechov
- 150 g mletých maslových sušienok (alebo piškót)
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžička rumovej arómy (alebo pravého rumu)
- mlieko podľa potreby (cca 1-2 PL)
Čokoládová poleva
- 200 g mliečnej alebo horkej čokolády
- 2 lyžice oleja
Postup prípravy
Príprava cesta
- Do väčšej misy dajte zmäknuté maslo, preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor. Elektrickým šľahačom šľahajte do nadýchanej peny.
- Postupne po jednom zašľahajte vajcia.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do maslového základu a vypracujte hladké, kompaktné cesto.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 30-60 minút.
Pečenie košíčkov
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si formičky na košíčky (nie je potrebné ich vymazávať).
- Z vychladeného cesta odoberajte malé kúsky a vtláčajte ich v tenkej vrstve do formičiek.
- Formičky poukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre približne 15 minút, kým okraje nie sú zlatisté.
- Upečené košíčky nechajte pár minút vo formičkách vychladnúť, potom ich opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Plnenie a zdobenie
- Kým sa košíčky chladia, pripravte plnku. Zmäknuté maslo vyšľahajte s preosiatym práškovým cukrom do hladkého krému.
- Postupne pridávajte mleté orechy, pomleté sušienky, kakao a rumovú arómu. Všetko spolu dobre premiešajte. Ak je plnka príliš hustá, zrieďte ju lyžicou mlieka.
- Úplne vychladnuté košíčky naplňte orechovou plnkou (pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka).
- Čokoládu s olejom si rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke (v 20-sekundových intervaloch).
- Vrch každého košíčka namočte do čokoládovej polevy a nechajte v chlade úplne stuhnúť.
Videorecept
Tipy
- Pre intenzívnejšiu chuť orechy pred pomletím krátko opečte na suchej panvici.
- Na ozdobu môžete na ešte tekutú čokoládu položiť polovicu vlašského orecha.
- Košíčky sú najlepšie, keď sa nechajú v chlade odležať do druhého dňa.
Variácie
- Kávová plnka: Namiesto kakaa a rumu pridajte do plnky lyžičku instantnej kávy.
- Kokosová verzia: Vlašské orechy v plnke nahraďte strúhaným kokosom.
- Biela čokoláda: Namiesto tmavej polevy použite bielu čokoládu.
Tieto elegantné košíčky sú skvelou odmenou ku každej šálke kávy. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Bokina kuhinja, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
