Pečené bravčové mäso s kapustou: Tak lahodné, že ohromí každého, aj svokru!

Pečené bravčové mäso s kapustou
Pečené bravčové mäso s kapustou

Obsah receptu

Pečené bravčové mäso s kapustou predstavuje tradičný recept, ktorý v sebe nesie spomienky na nedeľné obedy u starej mamy. Šťavnaté mäso prerastené lahodnými vláknami tuku sa dokonale snúbi s dusenom kapustou, ktorej jemne nakyslá chuť vytvára harmonický celok. Tento recept prináša overený postup, ako dosiahnuť dokonalú chuť a textúru.

Pri príprave pečeného bravčového mäsa s kapustou je kľúčové dbať na správny výber surovín a dodržanie postupu. Najvhodnejší je bravčový bôčik alebo krkovička, ktoré obsahujú dostatok tuku pre šťavnatý výsledok. Kapusta by mala byť čerstvá a chrumkavá, ideálne biela hlávková. Dôležité je aj správne načasovanie – zatiaľ čo sa mäso pečie do zlatista, kapusta sa pomaly dusí s rascou a cibuľkou do mäkka. Vôňa, ktorá sa bude šíriť kuchyňou, priláka k stolu celú rodinu.

Ingrediencie:

Na mäso:

  • 8 porcií bravčového mäsa (krkovička, plece, stehno alebo karé)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Mletá paprika podľa chuti
  • 1 hlávka kapusty (ideálne mladá)

Omáčka:

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • Rastlinný olej podľa potreby
  • 8 šampiňónov
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Mletá červená paprika podľa chuti
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 100 g syra podľa vlastného výberu

Na zemiaky:

  • 3 stredne veľké zemiaky
  • Kôpor podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/3 čajovej lyžičky nakladanej papriky
  • Soľ podľa chuti
  • Mletá paprika podľa chuti
  • 50 ml rastlinného oleja

Postup prípravy:

  1. Príprava mäsa: Nakrájajte krkovičku na 8 plátkov, naukladajte ich na podložku, prekryte fóliou a vyklepte tĺčikom. Osoľte, okoreňte čiernym korením a paprikou a votrite koreniny do mäsa.
  2. Príprava kapusty: Rozdeľte hlávku kapusty na polovice a nakrájajte na hrubé plátky. Osoľte a okoreňte. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladajte striedavo mäso a kapustu. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C po dobu 40 minút.
  3. Omáčka: Na panvici opražte nakrájanú cibuľu na oleji 2 minúty. Pridajte nakrájané šampiňóny, soľ, mletú papriku a čierne korenie, a smažte 3-5 minút. Prilejte šľahačkovú smotanu, premiešajte a pridajte nastrúhaný syr. Privarte a odstavte.
  4. Dokončenie mäsa: Pečené mäso a kapustu zalejte pripravenou šampiňónovou omáčkou a posypte syrom. Vráťte do rúry a pečte ešte 10 minút pri 200 °C.
  5. Príprava zemiakov: Nakrájané neošúpané zemiaky vložte do hrnca, zalejte vodou a varte 10 minút. V mise zmiešajte nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, nakladanú papriku, soľ, mletú papriku a olej. Po uvarení zemiakov vodu zlejte, pridajte pripravenú zmes a premiešajte. Vložte do vymastenej zapekacej misy a pečte pri 200 °C 15 minút.
  6. Servírovanie: Mäso podávajte spolu so zemiakmi a pripravte sa na chutný zážitok!

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Mäso pred pečením naložte aspoň na 12 hodín do soli a korenia
  2. Kapustu nakrájajte na rovnomerné steaky pre jednotnú tepelnú úpravu
  3. Pri pečení mäso pravidelne podlievajte výpekom
  4. Teplotu v rúre udržujte stabilnú, ideálne okolo 160°C
  5. Pred krájaním nechajte mäso 15 minút odpočívať
  6. Kapustu dochuťte až na záver varenia
  7. Pre lepšiu chuť pridajte do kapusty údené korenie

Video recept:

Pečené bravčové mäso s kapustou patrí medzi časom preverené receptúry, ktoré nikdy nesklamú. Kombinácia šťavnatého mäsa a chutnej kapusty poteší každého milovníka tradičnej kuchyne. Ak sa budete držať uvedených postupov a rád, výsledok určite očarí vašich blízkych rovnako, ako kedysi voňavé nedele u starých mám.

Súvisiace články:

Najchutnejší recept na pečené mäso so zemiakmi

Rýchly nápad na obed: Bravčové mäso so zeleninou a zemiakmi pečené v rúre

Pečené zemiaky s hubami: Kto ich ochutná, už ich nebude robiť inak! Nepotrebujeme k nim ani mäso!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Lecker schnell

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty