Pečené bravčové mäso s kapustou predstavuje tradičný recept, ktorý v sebe nesie spomienky na nedeľné obedy u starej mamy. Šťavnaté mäso prerastené lahodnými vláknami tuku sa dokonale snúbi s dusenom kapustou, ktorej jemne nakyslá chuť vytvára harmonický celok. Tento recept prináša overený postup, ako dosiahnuť dokonalú chuť a textúru.
Pri príprave pečeného bravčového mäsa s kapustou je kľúčové dbať na správny výber surovín a dodržanie postupu. Najvhodnejší je bravčový bôčik alebo krkovička, ktoré obsahujú dostatok tuku pre šťavnatý výsledok. Kapusta by mala byť čerstvá a chrumkavá, ideálne biela hlávková. Dôležité je aj správne načasovanie – zatiaľ čo sa mäso pečie do zlatista, kapusta sa pomaly dusí s rascou a cibuľkou do mäkka. Vôňa, ktorá sa bude šíriť kuchyňou, priláka k stolu celú rodinu.
Ingrediencie:
Na mäso:
- 8 porcií bravčového mäsa (krkovička, plece, stehno alebo karé)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Mletá paprika podľa chuti
- 1 hlávka kapusty (ideálne mladá)
Omáčka:
- 1 stredne veľká cibuľa
- Rastlinný olej podľa potreby
- 8 šampiňónov
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Mletá červená paprika podľa chuti
- 500 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra podľa vlastného výberu
Na zemiaky:
- 3 stredne veľké zemiaky
- Kôpor podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku
- 1/3 čajovej lyžičky nakladanej papriky
- Soľ podľa chuti
- Mletá paprika podľa chuti
- 50 ml rastlinného oleja
Postup prípravy:
- Príprava mäsa: Nakrájajte krkovičku na 8 plátkov, naukladajte ich na podložku, prekryte fóliou a vyklepte tĺčikom. Osoľte, okoreňte čiernym korením a paprikou a votrite koreniny do mäsa.
- Príprava kapusty: Rozdeľte hlávku kapusty na polovice a nakrájajte na hrubé plátky. Osoľte a okoreňte. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladajte striedavo mäso a kapustu. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C po dobu 40 minút.
- Omáčka: Na panvici opražte nakrájanú cibuľu na oleji 2 minúty. Pridajte nakrájané šampiňóny, soľ, mletú papriku a čierne korenie, a smažte 3-5 minút. Prilejte šľahačkovú smotanu, premiešajte a pridajte nastrúhaný syr. Privarte a odstavte.
- Dokončenie mäsa: Pečené mäso a kapustu zalejte pripravenou šampiňónovou omáčkou a posypte syrom. Vráťte do rúry a pečte ešte 10 minút pri 200 °C.
- Príprava zemiakov: Nakrájané neošúpané zemiaky vložte do hrnca, zalejte vodou a varte 10 minút. V mise zmiešajte nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, nakladanú papriku, soľ, mletú papriku a olej. Po uvarení zemiakov vodu zlejte, pridajte pripravenú zmes a premiešajte. Vložte do vymastenej zapekacej misy a pečte pri 200 °C 15 minút.
- Servírovanie: Mäso podávajte spolu so zemiakmi a pripravte sa na chutný zážitok!
Dobrú chuť!
Tipy:
- Mäso pred pečením naložte aspoň na 12 hodín do soli a korenia
- Kapustu nakrájajte na rovnomerné steaky pre jednotnú tepelnú úpravu
- Pri pečení mäso pravidelne podlievajte výpekom
- Teplotu v rúre udržujte stabilnú, ideálne okolo 160°C
- Pred krájaním nechajte mäso 15 minút odpočívať
- Kapustu dochuťte až na záver varenia
- Pre lepšiu chuť pridajte do kapusty údené korenie
Video recept:
Pečené bravčové mäso s kapustou patrí medzi časom preverené receptúry, ktoré nikdy nesklamú. Kombinácia šťavnatého mäsa a chutnej kapusty poteší každého milovníka tradičnej kuchyne. Ak sa budete držať uvedených postupov a rád, výsledok určite očarí vašich blízkych rovnako, ako kedysi voňavé nedele u starých mám.
Súvisiace články:
Najchutnejší recept na pečené mäso so zemiakmi
Rýchly nápad na obed: Bravčové mäso so zeleninou a zemiakmi pečené v rúre
Pečené zemiaky s hubami: Kto ich ochutná, už ich nebude robiť inak! Nepotrebujeme k nim ani mäso!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Lecker schnell