Hľadáte recept na bleskovú a chutnú večeru, po ktorej nezostane hora riadu? Tieto párky na čiernom pive a mede sú presne to, čo potrebujete. Všetko pripravíte v jednej panvici a aktívna práca vám zaberie sotva 10 minút. Tento recept je môj tajný tip na dni, keď nemám čas variť!
Kombinácia sladkého medu, horkého piva a slanej sójovej omáčky vytvára fantastickú lepkavú omáčku, ktorá obyčajné párky premení na gurmánsky zážitok. Poďme sa do toho pustiť, výsledok vás milo prekvapí.
Ako pripraviť najlepšie párky na pive?
Kľúčom je všetko robiť v jednej panvici. Najprv opečte narezané párky dozlatista. Vyberte ich, na výpeku orestujte cibuľu a cesnak, potom pridajte ostatné suroviny na omáčku a nechajte ju zredukovať. Nakoniec vráťte párky a prehrejte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 35 minút
- Počet porcií: 3
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia (bez pečiva)
- Trend: Rýchla večera, Jedlo z jednej panvice, Fusion
Potrebujeme
- 6 ks kvalitných párkov
- 1 ks červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ks jarnej cibuľky
- 1/2 červenej papriky (kápia)
- 1 lyžica oleja
- 500 ml čierneho piva
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžica sladkej čili omáčky
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica worcestrovej omáčky
- mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
Príprava surovín
- Najprv si pripravte všetky suroviny. Párky po dĺžke jemne narežte z oboch strán, aby sa pri opekaní pekne otvorili a nasiakli omáčku.
- Červenú cibuľu a kápiu nakrájajte na tenké pásiky. Cesnak nasekajte najemno. Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska – bielu a svetlozelenú časť použijete pri varení, tmavozelenú si odložte na finálne zdobenie.
Varenie v jednej panvici
- Vo väčšej, hlbšej panvici rozohrejte olej. Opečte na ňom párky z oboch strán dozlatista. Potom ich vyberte a odložte bokom na tanier.
- Do tej istej panvice (na výpek z párkov) pridajte nakrájanú červenú cibuľu a opekajte ju asi 3-4 minúty, kým nezmäkne.
- Potom pridajte nasekaný cesnak a bielu časť jarnej cibuľky a restujte ďalšiu minútu, kým sa rozvonia.
- Teraz panvicu zalejte čiernym pivom. Pridajte kečup, sladkú čili omáčku, sójovú a worcestrovú omáčku, med, drvenú rascu a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Do vriacej omáčky vložte nakrájanú kápiu a vráťte späť opečené párky.
- Stiahnite plameň na strednú úroveň a varte bez pokrievky približne 30-35 minút. Občas premiešajte. Omáčka by sa mala zredukovať a pekne zhustnúť.
- Na záver jedlo ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Podávajte horúce, posypané čerstvou jarnou cibuľkou, s krajcom chleba alebo iným pečivom na vytieranie omáčky.
Videorecept
Tipy
- Pre extra pikantnú verziu pridajte do omáčky najemno nasekanú čili papričku.
- Ak chcete omáčku ešte hustejšiu, môžete ju na záver zahustiť lyžičkou škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.
- Namiesto párkov môžete použiť aj kvalitnú klobásu alebo špekáčiky.
Variácie
- Zemiaková verzia: Spolu so zeleninou pridajte do omáčky aj na malé kocky nakrájaný, vopred uvarený zemiak.
- Smotanový nádych: Na zjemnenie omáčky pridajte na konci varenia 2 lyžice smotany na varenie.
- Bezlepková úprava: Použite bezlepkové párky, bezlepkové pivo a tamari omáčku namiesto klasickej sójovej.
Toto jedlo je dôkazom, že aj rýchla večera môže byť plná chuti. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.