Na slovenskom sviatočnom stole nesmú chýbať legendárne Parížske rožky. Tieto lahodné a vzdušné sladkosti sú takmer synonymom pre vianočné pochúťky, a Vianoce si bez ich jemnej chuti a jedinečnej textúry jednoducho nevieme predstaviť.
Spojenie vlašských orechov, nežného snehu z bielkov a bohato krémového srdca robí z Parížskych rožkov neoddeliteľnú súčasť vianočnej tradície. Prineste na Váš sviatočný stôl túto nádhernú chuťovú harmóniu, ktorá rozvoniava pohodu a pridáva k vianočnej atmosfére nezameniteľný nádych nostalgie. Tento úžasný recept sme našli na youtube LiViera Desserts.
Ingrediencie:
Cesto:
- 4 vaječné bielky
- 300 g kryštálového cukru
- 300 g vlašských orechov
Krém:
- 5 vajec strednej veľkosti
- 180 g kryštálového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 500 g masla
Čokoládová poleva:
- 200 g tmavej čokolády (52 %)
- 100 g kokosového oleja
Postup prípravy:
Cesto:
Do horúceho vodného kúpela vložíme hlbšiu misku, v ktorej zmiešame 300 g kryštálového cukru a 4 vaječné bielka tak, aby sa všetok cukor ponoril do bielok. Ďalej miešame len občas a sledujeme teplotu. Bielka zohrejeme na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Ešte horúce prelejeme do misky a šľaháme asi 10 minút. Sneh po vyšľahaní je krásne hustý a lesklý. Počas šľahania vychladne, takže hneď do neho na dva razy pridáme na jemno namleté vlašské orechy. Miešame len vareškou. Sneh preložíme do cukrárenského vrecka a koniec odstrihneme podľa toho, aké veľké budeme robiť rozteky. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame rozteky. Mokrým prstom môžeme rožteky upraviť. Pečieme pri 190°C približne 5 – 6 minút. Po vypnutí rúry dvierka pootvoríme a rozteky ešte 10 minút dosúšame. Rožteky necháme vychladnúť a pokračujeme prípravou krému.
Krém:
Do 5 vajec pridáme 180 g kryštálového cukru a miešame, pokým sa cukor nerozpustí. Vajíčka pasterizujeme podobným spôsobom ako bielka. Vajíčka zohrejeme nad parou na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Prelejeme do väčšej misy a na vysokých otáčkach šľaháme do vychladnutia. Trvá to približne 15 minút. Potom pridáme 3 lyžice kvalitného kakaa a pokračujeme v šľahaní. Maslo izbovej teploty nakrájame na menšie kúsky a postupne pridáme a šľaháme. Krém by mal vychladnúť a zhustnúť. Krém dáme do cukrárenského vrecka a dáme ozdobnú špičku a nanesieme na vychladnuté rozteky. Rozteky s krémom dáme do chladničky stuhnúť.
Čokoládová poleva:
Do hlbšej nádoby nalámeme 200 g kvalitnej horkej čokolády a pridáme 100 g kokosového oleja alebo iný rastlinný tuk. V horúcom vodnom kúpeli necháme roztopiť. Polevu necháme vychladnúť na 29 stupňov Celzia. Do čokolády ponoríme len krém a necháme dobre odtiecť. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.
Video recept:
Vianoce a Parížske rožky patria k sebe tak prirodzene, ako svetlo k sviatočnej výzdobe. Nechajte sa uniesť touto tradičnou pochúťkou, ktorá rozžiari váš stôl a poteší každého milovníka sladkého.
Súvisiace články
Výborné krehké sušienky KVETINKY nielen na Vianoce: Neuveriteľne dobré!
Rýchle vianočné čokoládové guľky len z 3 surovín a za 10 minút!
Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts