Search

Parené buchty s lekvárom – nadýchané a mäkké ako od babičky

parené buchty
parené buchty

Obsah receptu

Publikované: 30. júla 2025, 09:50

Túžite po chuti detstva a poctivých parených buchtách, ktoré sú mäkké ako obláčik? Tento recept je presne taký, ako si ho pamätáte od babičky – nadýchaný, voňavý a s lahodnou lekvárovou náplňou. Uvarte si s nami túto nestarnúcu klasiku!

Žiadne zložité postupy, len poctivé suroviny a osvedčený recept, ktorý sa v našej rodine dedí z generácie na generáciu. Poďte sa presvedčiť, aké je to jednoduché!

Ako urobiť najlepšie nadýchané parené buchty?

Z teplého mlieka a droždia urobte kvások. Pridajte múku, cukor, soľ, vajce a tuky a vymieste hladké cesto. Po vykysnutí ho naplňte lekvárom, vytvarujte buchty, nechajte podkysnúť a parte nad vriacou vodou 8-10 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút + kysnutie (cca 1,5 hod.)
  • Čas parenia: 10 minút
  • Počet porcií: cca 12-14 buchiet
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/kus (s maslom a Grankom)
  • Trend: Comfort food, Tradičná kuchyňa

Potrebujeme

Kvások

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 22 g čerstvého droždia (pol kocky)
  • 1 lyžica kryštálového cukru

Cesto

  • 550 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml oleja
  • 60 g rozpusteného masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • ½ lyžičky soli

Náplň a podávanie

  • hustý slivkový lekvár
  • rozpustené maslo na poliatie
  • práškový cukor, Granko alebo mletý mak na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Najprv si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a zľahka premiešajte. Prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi 10-15 minút, kým kvások nevyjde.
  2. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte zvyšný kryštálový a vanilkový cukor a soľ. V strede urobte jamku.
  3. Do jamky vlejte vykysnutý kvások, pridajte rozšľahané vajce, olej a rozpustené (nie horúce) maslo.
  4. Vareškou alebo v kuchynskom robote vymieste hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
  5. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 až 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a parenie

  1. Pripravte si parný hrniec alebo klasický hrniec s pariacou vložkou (paráčikom). Na dno nalejte asi 3-4 cm vody.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka premiesite a vyvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm. Radielkom alebo nožom ho pokrájajte na rovnaké štvorce (cca 7×7 cm).
  3. Do stredu každého štvorca dajte lyžičku hustého slivkového lekváru.
  4. Okraje cesta dôkladne spojte a v dlaniach vytvarujte peknú guľatú buchtu.
  5. Pariacu vložku potrite olejom, aby sa buchty neprichytili. Keď voda v hrnci začne vrieť, stíšte plameň na stredný výkon.
  6. Buchty ukladajte na paráčik s dostatočnými rozostupmi, pretože ešte narastú. Prikryte pokrievkou a parte presne 8–10 minút.
  7. Dôležité: Počas parenia pokrievku neodkrývajte, aby buchty nespľasli!
  8. Hotové buchty vyberte, ihneď ich popichajte vidličkou, aby z nich ušla para, a potrite rozpusteným maslom.
  9. Podávajte teplé, poliate zvyšným maslom a bohato posypané práškovým cukrom, Grankom alebo mletým makom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra nadýchané cesto použite naozaj kvalitnú polohrubú múku.
  2. Plnku použite hustú (lekvár, tvaroh), aby pri parení nevytekala.
  3. Namiesto Granka môžete buchty posypať mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.

Variácie

  • Tvarohová plnka: Zmiešajte 250 g hrudkovitého tvarohu so žĺtkom a vanilkovým cukrom.
  • Slaná verzia: Cesto urobte bez cukru a naplňte ho údeným mäsom a kapustou.
  • Ovocné gule: Namiesto lekváru zabaľte do cesta sezónne ovocie (slivky, marhule).

Vôňa a chuť týchto parených buchtiet vás okamžite prenesie späť do detstva. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Viktor Nagy, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty