Túžite po chuti detstva a poctivých parených buchtách, ktoré sú mäkké ako obláčik? Tento recept je presne taký, ako si ho pamätáte od babičky – nadýchaný, voňavý a s lahodnou lekvárovou náplňou. Uvarte si s nami túto nestarnúcu klasiku!
Žiadne zložité postupy, len poctivé suroviny a osvedčený recept, ktorý sa v našej rodine dedí z generácie na generáciu. Poďte sa presvedčiť, aké je to jednoduché!
Ako urobiť najlepšie nadýchané parené buchty?
Z teplého mlieka a droždia urobte kvások. Pridajte múku, cukor, soľ, vajce a tuky a vymieste hladké cesto. Po vykysnutí ho naplňte lekvárom, vytvarujte buchty, nechajte podkysnúť a parte nad vriacou vodou 8-10 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút + kysnutie (cca 1,5 hod.)
- Čas parenia: 10 minút
- Počet porcií: cca 12-14 buchiet
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/kus (s maslom a Grankom)
- Trend: Comfort food, Tradičná kuchyňa
Potrebujeme
Kvások
- 250 ml vlažného mlieka
- 22 g čerstvého droždia (pol kocky)
- 1 lyžica kryštálového cukru
Cesto
- 550 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 100 ml oleja
- 60 g rozpusteného masla
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- ½ lyžičky soli
Náplň a podávanie
- hustý slivkový lekvár
- rozpustené maslo na poliatie
- práškový cukor, Granko alebo mletý mak na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a zľahka premiešajte. Prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi 10-15 minút, kým kvások nevyjde.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte zvyšný kryštálový a vanilkový cukor a soľ. V strede urobte jamku.
- Do jamky vlejte vykysnutý kvások, pridajte rozšľahané vajce, olej a rozpustené (nie horúce) maslo.
- Vareškou alebo v kuchynskom robote vymieste hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
- Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 až 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a parenie
- Pripravte si parný hrniec alebo klasický hrniec s pariacou vložkou (paráčikom). Na dno nalejte asi 3-4 cm vody.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka premiesite a vyvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm. Radielkom alebo nožom ho pokrájajte na rovnaké štvorce (cca 7×7 cm).
- Do stredu každého štvorca dajte lyžičku hustého slivkového lekváru.
- Okraje cesta dôkladne spojte a v dlaniach vytvarujte peknú guľatú buchtu.
- Pariacu vložku potrite olejom, aby sa buchty neprichytili. Keď voda v hrnci začne vrieť, stíšte plameň na stredný výkon.
- Buchty ukladajte na paráčik s dostatočnými rozostupmi, pretože ešte narastú. Prikryte pokrievkou a parte presne 8–10 minút.
- Dôležité: Počas parenia pokrievku neodkrývajte, aby buchty nespľasli!
- Hotové buchty vyberte, ihneď ich popichajte vidličkou, aby z nich ušla para, a potrite rozpusteným maslom.
- Podávajte teplé, poliate zvyšným maslom a bohato posypané práškovým cukrom, Grankom alebo mletým makom.
Videorecept
Tipy
- Pre extra nadýchané cesto použite naozaj kvalitnú polohrubú múku.
- Plnku použite hustú (lekvár, tvaroh), aby pri parení nevytekala.
- Namiesto Granka môžete buchty posypať mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
Variácie
- Tvarohová plnka: Zmiešajte 250 g hrudkovitého tvarohu so žĺtkom a vanilkovým cukrom.
- Slaná verzia: Cesto urobte bez cukru a naplňte ho údeným mäsom a kapustou.
- Ovocné gule: Namiesto lekváru zabaľte do cesta sezónne ovocie (slivky, marhule).
Vôňa a chuť týchto parených buchtiet vás okamžite prenesie späť do detstva. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Viktor Nagy, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.