Search

Orechové fúkané rožky: Najkrehkejšie vianočné pečivo, ktoré je vnútri duté

orechové fúkané rožky
orechové fúkané rožky

Obsah receptu

Publikované: 18. novembra 2025, 09:03

Tieto orechové fúkané rožky sú definíciou tradičných slovenských Vianoc. Sú neuveriteľne krehké, voňajú po vlašských orechoch a vďaka špeciálnemu pomeru cukru sa v rúre „nafúknu“ a ostanú vnútri duté.

Recept je bez vajíčok v ceste, takže je vhodný aj pre alergikov. Ak hľadáte orechové fúkané rožky, ktoré sa z formičiek vyklápajú samy, ste na správnom mieste.

Ako sa robia fúkané rožky?

Tajomstvo dutého vnútra je vo veľkom množstve práškového cukru a sóde bikarbóne. Cesto len vtlačíte do suchých (nemastených!) formičiek. V rúre sa cesto prilepí na steny a stred sa nafúkne, čím vznikne typická dutina.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 10 min
  • Počet porcií: cca 50–60 ks (podľa veľkosti formičiek)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 85 kcal/ks
  • Trend: Retro / Bez vajec / Trvanlivé

Potrebujeme

Krehké cesto

  • 400 g práškového cukru (neuberajte!)
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g masla (82 %, polomäkké)
  • 4 g sódy bikarbóny (1 ČL)

Čokoládová poleva

  • 150 g horkej čokolády (nad 50 %)
  • 50 g stuženého tuku (Cera) alebo kokosového oleja

Postup prípravy

  1. Zmiešajte suché prísady. Do veľkej misy preosejte polohrubú múku a práškový cukor. Pridajte pomleté orechy a sódu bikarbónu. Dobre premiešajte.
  2. Vypracujte cesto. Pridajte nakrájané polomäkké maslo. Rukou vypracujte cesto. Spočiatku bude sypké, no teplom rúk sa spojí. Má byť tuhšie a mierne drobivé, nič tekuté doň nepridávajte.
  3. Naplňte formičky. Pripravte si kovové formičky na rožky. Nemastite ich ani nevysypávajte. Kúsky cesta vtláčajte do formičiek tak, aby boli plné, no stred môžete nechať jemne priehlbinatý. Prebytočné cesto zarovnajte palcom.
  4. Upečte. Formičky poukladajte na plech. Pečte vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 9 až 10 minút.
  5. Sledujte farbu. Rožky musia ostať bledé, nanajvýš jemne krémové. Ak zhnednú, budú horké.
  6. Vyklopte. Ešte teplé (alebo aj vychladnuté) rožky jemne klepnite hranou formičky o dosku. Mali by samy vypadnúť.
  7. Ozdobte. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s tukom. Konce vychladnutých rožkov namáčajte do polevy a nechajte stuhnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy na záver

  • Prečo toľko cukru? Množstvo 400 g cukru sa zdá šialené, ale je to chémia. Práve cukor v kombinácii so sódou spôsobí, že sa cesto prilepí na steny a vnútri vznikne vzduchová bublina. Ak cukor uberiete, rožky budú plné a tvrdé.
  • Formičky: Formičky naozaj nie je potrebné mastiť. Cesto je dostatočne mastné. Ak by ste ich vymastili, cesto by sa po stenách “šmýkalo” a nevytvorilo by dutinu.

Jednoduché variácie

  • Kokosové: Vlašské orechy nahraďte jemne strúhaným kokosom.
  • Kakaové: Do cesta pridajte lyžicu kakaa (uberte lyžicu múky) pre tmavú verziu.

Časté otázky (FAQ)

Prečo mi rožky nejdú vyklopiť? Zrejme boli formičky mokré alebo zle umyté. Alebo ste cesto piekli príliš krátko a je ešte mazľavé. Skúste formičkou jemne klepnúť.

Akú múku použiť? Najlepšia je polohrubá múka. Má hrubšiu štruktúru, ktorá pomáha krehkosti cesta. S hladkou múkou môžu byť rožky príliš hutné.

Ako ich skladovať? Skladujte ich v plechovej dóze na suchom a chladnom mieste. Vydržia chrumkavé a krehké celé týždne.


Tieto rožky sú klenotom vianočného pečenia. Sú trvanlivé, takže ich môžete piecť v predstihu.

Recept vychádza z tradičného receptu od LiViera Desserts, overila ho redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie vianočné recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty