Tieto orechové fúkané rožky sú definíciou tradičných slovenských Vianoc. Sú neuveriteľne krehké, voňajú po vlašských orechoch a vďaka špeciálnemu pomeru cukru sa v rúre „nafúknu“.
1. Zmiešajte suché prísady. Do veľkej misy preosejte polohrubú múku a práškový cukor. Pridajte pomleté orechy a sódu bikarbónu. Dobre premiešajte.
2. Vypracujte cesto. Pridajte nakrájané polomäkké maslo. Rukou vypracujte cesto. Spočiatku bude sypké, no teplom rúk sa spojí. Má byť tuhšie a mierne drobivé, nič tekuté doň nepridávajte.
3. Naplňte formičky. Pripravte si kovové formičky na rožky. Nemastite ich ani nevysypávajte. Kúsky cesta vtláčajte do formičiek tak, aby boli plné, no stred môžete nechať jemne priehlbinatý. Prebytočné cesto zarovnajte palcom.
4. Upečte. Formičky poukladajte na plech. Pečte vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 9 až 10 minút.
5. Sledujte farbu. Rožky musia ostať bledé, nanajvýš jemne krémové. Ak zhnednú, budú horké.
6. Vyklopte. Ešte teplé (alebo aj vychladnuté) rožky jemne klepnite hranou formičky o dosku. Mali by samy vypadnúť.
7. Ozdobte. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s tukom. Konce vychladnutých rožkov namáčajte do polevy a nechajte stuhnúť na mriežke.
Poznámky
1. Cukor je kľúč: Množstvo 400 g cukru sa zdá veľa, ale je nevyhnutné pre vytvorenie dutiny. Neuberajte ho.2. Nemastiť: Formičky naozaj nie je potrebné mastiť. Cesto by sa po mastných stenách šmýkalo a nenafúklo by sa.