Pripravte si neskutočné cuketové guľky na cibuľovo-cesnakovej omáčke. Ideálne na obed alebo večeru.
Jednoduchý a chutný recept na cuketové guľky s cibuľovou omáčkou. Vhodné pre vegetariánov, ale aj milovníkov mäsa.
Neskutočné cuketové guľky na cibuľovo-cesnakovej omáčke
Ingrediencie:
- 2 cukety
- 60 g strúhanky
- 1 veľké vajce
- 1 šalotka, nakrájaná na jemno
- 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný na jemno
- 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- Morská soľ a čierne korenie
- 60 g hladkej múky
Na omáčku:
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, nastrúhané na hrubo
- 1 lyžica hladkej múky
- 120 ml suchého bieleho vína
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- 360 ml zeleninového vývaru
- Morská soľ a čierne korenie
Na podávanie:
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy:
- Cukety nastrúhajte na jemno, posypte morskou soľou a nechajte odstáť.
- Po 5 minútach vytlačte prebytočnú vodu z cukety.
- Nastrúhanú cuketu dajte do veľkej misy a pridajte k nej strúhanku, vajce, šalotku, cesnak, petržlenovú vňať, morskú soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla hustá zmes.
- Zo zmesi tvarujte guľky.
- Hotové guľky obaľte v múke.
- Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Cuketové guľky dajte do panvice a smažte ich 8-10 minút, kým nie sú zlatohnedé zo všetkých strán. Následne ich vyberte a odložte bokom.
- Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Neustále miešajte.
- Po 2-3 minútach, keď je cibuľa priehľadná, pridajte múku a miešajte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte biele víno, sušený tymian, morskú soľ a čierne korenie. Všetko premiešajte a nechajte dusiť.
- Po 3 minútach, keď sa alkohol vyparí, pomaly pridávajte zeleninový vývar a neustále miešajte dovtedy, dokým nevznikne mierne krémová omáčka.
- Do omáčky vráťte cuketové mäsové guľky a jemne ich obaľte omáčkou. Nechajte dusiť 2-3 minúty.
- Podávajte cuketové mäsové guľky poliate cibuľovou omáčkou a posypané čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Dôležitým krokom pri príprave cuketových mäsových guliek je odstránenie čo najväčšieho množstva vody z nastrúhanej cukety.
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete do zmesi na cuketové guľky pridať nastrúhaný parmezán alebo iný tvrdý syr.
- Skúste použiť rôzne bylinky podľa chuti. Napríklad čerstvá bazalka alebo kôpor môžu pridať zaujímavú chuť.
- Ak chcete zdravšiu verziu, môžete guľky piecť v rúre. Predhrejte rúru na 200 °C, guľky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
Neskutočné cuketové guľky na cibuľovo-cesnakovej omáčke – Video recept:
Tento recept na neskutočné cuketové guľky na cibuľovo-cesnakovej omáčke je skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu zeleninu a pripraviť chutné a zdravé jedlo.
Súvisiace články:
Chrumkavé cuketové rezne s dresingom z kyslej smotany: Cuketa lepšia ako mäso!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Spain on a Fork