Práve je krásne nedeľné ráno, ideálny čas na pečenie. A ak hľadáte niečo naozaj jednoduché, no zároveň výnimočné k popoludňajšej káve, ste tu správne. Tento čokoládový tvaroháč pripravíte len zo 6 základných surovín a výsledok je naozaj božský. Je neuveriteľne vláčny, plný bohatej čokoládovej chuti a vďaka jednému jednoduchému triku aj krásne nadýchaný. Je to v podstate pečený cheesecake, len oveľa jednoduchší.
Zabudnite na zložité postupy. Všetko len zmiešate, na záver pridáte sneh z bielkov a dáte piecť. Tento koláč neobsahuje takmer žiadnu múku, jej úlohu preberá detská krupica, ktorá mu dodá jedinečnú jemnú textúru. Poďme na to, o chvíľu vám bude voňať celá kuchyňa.
Ako pripraviť najlepší čokoládový tvaroháč?
V mise zmiešate tvaroh so žĺtkami, cukrom, krupicou a rozpustenou čokoládou. Do tejto zmesi na záver opatrne vmiešate tuhý sneh z bielkov, ktorý koláč krásne nadvihne. Všetko upečiete a po vychladnutí môžete poliať čokoládovou polevou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia/varenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 okrúhla forma (cca 12 porcií, ø 24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 290 kcal/porcia
- Trend: Rýchle pečenie / Z 6 surovín
Potrebujeme
Na koláč (6 surovín)
- 500 g jemného tučného tvarohu (vo vaničke)
- 2 ks vajec
- 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 PL detskej krupice
Na polevu (voliteľné)
- 100 g horkej čokolády
- 1 PL rastlinného oleja
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom.
- Čokoládu (100 g) nalámte na kúsky a rozpustite ju vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke. Nechajte ju mierne vychladnúť.
- Oddeľte si žĺtky od bielkov.
- Vo väčšej mise metličkou rozmiešajte tvaroh, žĺtky, oba druhy cukru a detskú krupicu.
- Do zmesi vmiešajte mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu. Vznikne vám husté cesto. Nechajte ho asi 15 minút postáť, aby krupica napučala.
- Medzitým si v čistej a suchej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
- Teraz prichádza najdôležitejší krok. Sneh z bielkov po častiach a veľmi opatrne stierkou vmiešajte do tvarohovo-čokoládového cesta.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch zarovnajte.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40 minút. Koláč po upečení v strede narastie a okraje sa oddelia od formy.
- Po upečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte koláč chladnúť v rúre ešte aspoň 30 minút. Potom ho nechajte úplne vychladnúť na linke.
- Ak chcete, pripravte si polevu. Rozpustite 100 g čokolády s olejom a nalejte ju na úplne vychladnutý koláč. Nechajte stuhnúť v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Pre dokonalú nadýchanosť: Kľúčom k ľahkej a nadýchanej textúre je sneh z bielkov. Vmiešavajte ho do cesta naozaj len zľahka a opatrne stierkou, nie mixérom. Len tak si cesto zachová všetok vzduch.
- Nechajte krupicu napučať: Nevynechajte krátke odpočívanie cesta pred pridaním snehu. Detská krupica za ten čas nasaje vlhkosť, zmäkne a koláč bude mať jemnejšiu štruktúru.
- Pomalé chladnutie proti prasklinám: Podobne ako cheesecake, aj tento koláč nemá rád teplotné šoky. Pomalým chladnutím v pootvorenej rúre zostane pekne rovný a nepraskne.
Variácie
- Namiesto tmavej čokolády použite bielu čokoládu pre jemnejšiu verziu. V tom prípade môžete do cesta pridať aj hrsť mrazených malín alebo ríbezlí.
- Do cesta môžete pridať aj hrsť nasekaných vlašských orechov alebo mandlí pre chrumkavosť.
Časté otázky
Aký tvaroh je najlepší? Pre najlepší krémový výsledok siahnite po jemnom tučnom tvarohu predávanom vo vaničke. Ak použijete hrudkovitý, najprv ho poriadne rozmixujte so žĺtkami a cukrom dohladka.
Môžem použiť klasickú múku namiesto krupice? Áno, môžete použiť 4-5 lyžíc hladkej múky, ale krupica dodá koláču špecifickú, príjemne zrnitú a veľmi vláčnu textúru. Odporúčam ju vyskúšať.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne vláčny a sýty čokoládový koláč, ktorý sa textúrou podobá na ten najlepší pečený cheesecake. Podávajte ho dobre vychladený, nakrájaný na úzke rezy, prípadne s kopčekom šľahačky a čerstvým ovocím.
Recept vychádza z verzie od PAZANDA AISHA, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
