Jednoduchý čokoládový tvaroháč (koláč zo 6 surovín)
Tento čokoládový tvaroháč pripravíte len zo 6 základných surovín a výsledok je naozaj božský. Je neuveriteľne vláčny, plný bohatej čokoládovej chuti a vďaka jednému triku aj krásne nadýchaný.
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom.
2. Čokoládu (100 g) nalámte na kúsky a rozpustite ju vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke. Nechajte ju mierne vychladnúť.
3. Oddeľte si žĺtky od bielkov.
4. Vo väčšej mise metličkou rozmiešajte tvaroh, žĺtky, oba druhy cukru a detskú krupicu.
5. Do zmesi vmiešajte mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu. Vznikne vám husté cesto. Nechajte ho asi 15 minút postáť, aby krupica napučala.
6. Medzitým si v čistej a suchej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
7. Teraz prichádza najdôležitejší krok. Sneh z bielkov po častiach a veľmi opatrne stierkou vmiešajte do tvarohovo-čokoládového cesta.
8. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch zarovnajte.
9. Pečte v predhriatej rúre približne 40 minút. Koláč po upečení v strede narastie a okraje sa oddelia od formy.
10. Po upečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte koláč chladnúť v rúre ešte aspoň 30 minút. Potom ho nechajte úplne vychladnúť na linke.
11. Ak chcete, pripravte si polevu. Rozpustite 100 g čokolády s olejom a nalejte ju na úplne vychladnutý koláč. Nechajte stuhnúť v chladničke.
Poznámky
1. Pre dokonalú nadýchanosť: Kľúčom k ľahkej a nadýchanej textúre je sneh z bielkov. Vmiešavajte ho do cesta naozaj len zľahka a opatrne stierkou, nie mixérom. Len tak si cesto zachová všetok vzduch.2. Nechajte krupicu napučať: Nevynechajte 15-minútové odpočívanie cesta pred pridaním snehu. Detská krupica za ten čas nasaje vlhkosť, zmäkne a koláč bude mať jemnejšiu štruktúru.3. Pomalé chladnutie proti prasklinám: Podobne ako cheesecake, aj tento koláč nemá rád teplotné šoky. Po upečení ho nechajte chladnúť vo vypnutej, pootvorenej rúre. Zostane pekne rovný a nepraskne.