Sú zákusky, ktoré sú len dezertom, a potom sú tu medové rezy – kúsok čistého neba na tanieri. Ak patríte k milovníkom tejto klasiky, tento recept je presne pre vás. Predstavte si tenučké, voňavé pláty cesta presiaknuté medom, ktoré sa vám doslova rozplývajú na jazyku. A medzi nimi? Jemný, nadýchaný krém z kyslej a šľahačkovej smotany, ktorý dokonale vyvažuje sladkosť medu a vytvára neodolateľnú harmóniu. Toto nie je len zákusok, toto je zážitok, ktorý vás vráti do detstva a pohladí na duši. A najlepšie na tom je, že s týmto detailným postupom si ich dokážete upiecť aj vy!
Možno sa zdá, že príprava medových rezov je zložitá, no nenechajte sa odradiť. Kúzlo spočíva v niekoľkých kľúčových krokoch, ktorými vás prevediem. Ukážeme si, ako pripraviť dokonalé medové cesto, ktoré sa nebude trhať, aj ako namiešať ten najjemnejší krém. Pripravte sa, pretože sa chystáte upiecť tie najlepšie medové rezy, aké ste kedy ochutnali.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 40 minút
- Čas pečenia a varenia: cca 30 minút
- Čas odležania v chladničke: minimálne 1 hodina (ideálne cez noc)
- Počet porcií/kusov: 1 veľký zákusok (cca 30-40 rezov)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na medové cesto:
- 200 g tekutého medu
- 150 g kryštálového cukru
- 120 g masla
- 2 ks stredne veľkých vajec
- 350 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 zarovnaná ČL jedlej sódy
- 1 štipka soli
Na jemný smotanový krém:
- 300 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
- 800 g hustej kyslej smotany (min. 16%)
- 70 g práškového cukru (preosiateho)
- 16 g vanilkového cukru (2 balíčky)
- 16 g stužovača šľahačky (2 balíčky)
- 1 PL tekutého medu
Postup prípravy
Príprava medového cesta:
- V hrnci na miernom ohni pomaly zohrievame med, kryštálový cukor, soľ a maslo. Miešame, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
- Pridáme jedlú sódu a za stáleho miešania privedieme zmes k varu. Varíme približne 1 minútu, kým zmes nepení a nezíska krásnu karamelovú farbu. Potom hrniec odstavíme z ohňa.
- POZOR: Zmes musíme nechať vychladnúť, aby bola len vlažná. Ak do nej dokážete bez problémov ponoriť prst, má správnu teplotu. Do horúcej zmesi by sa vajcia zrazili!
- Do vlažnej medovej zmesi zašľaháme metličkou dve rozmiešané vajcia. Následne postupne zapracujeme preosiatu hladkú múku, až kým nevznikne hladké, mierne lepivé cesto.
Pečenie plátov:
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.
- Na pracovnej doske si pripravíme papier na pečenie s rozmermi plechu (cca 42×32 cm). Na papier nanesieme polovicu cesta a pomocou stierky alebo špachtle namočenej vo vode ho rovnomerne rozotrieme na tenký plát po celej ploche papiera.
- Plát aj s papierom na pečenie prenesieme na otočený plech (alebo ho opatrne stiahneme do plechu) a pečieme v rúre pri 200 °C približne 10–12 minút, alebo kým nie je povrch zlato-hnedý. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý plát.
Príprava krému a kompletizácia rezov:
- Kým pláty chladnú, pripravíme si krém. V mise vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu s vanilkovým a práškovým cukrom a stužovačom do tuhej šľahačky.
- Do tuhej šľahačky opatrne a už len zľahka vareškou alebo stierkou vmiešame hustú kyslú smotanu a lyžicu medu, aby sme vytvorili jemný a nadýchaný krém.
- Vychladnuté medové pláty prerežeme na polovice, čím získame štyri rovnaké obdĺžniky. Nožom zarovnáme okraje všetkých plátov, aby boli úhľadné. Odrezky si odložíme bokom – poslúžia na posýpku.
- Zostavíme rezy: Prvý plát položíme na podnos, potrieme ho štvrtinou krému, priložíme druhý plát, opäť potrieme krémom a takto pokračujeme so všetkými štyrmi vrstvami.
- Zvyšným krémom potrieme celý povrch a boky zákusku. Odrezky cesta rozdrobíme alebo rozmixujeme a husto nimi posypeme celý zákusok.
- Hotové rezy necháme odležať v chladničke aspoň na hodinu, no najlepšie chutia na druhý deň, keď pláty krásne zmäknú a prepoja sa s krémom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť pridávam do krému aj najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna. Krásne to osvieži sladkosť medu.
- Ak sa mi cesto zdá príliš lepivé na roztieranie, pomáha, keď si stierku alebo ruky priebežne namáčam do studenej vody. Cesto sa potom nelepí a ľahšie sa s ním pracuje.
- Pre naozaj čisté a úhľadné rezy odporúčam použiť dlhý, ostrý nôž, ktorý pred každým jedným rezom namočím do horúcej vody a utriem dosucha. Krém sa nebude lepiť na čepeľ.
- Namiesto klasickej posýpky z odrezkov niekedy vrch ozdobím nasekanými vlašskými orechmi alebo ho polejem tenkými prúžkami karamelovej polevy. Vyzerá to veľmi efektne.
Verím, že tento recept na medové rezy sa stane aj vašou rodinnou klasikou. Je to zákusok plný lásky a trpezlivosti, ktorého chuť je tou najlepšou odmenou. Vychutnajte si každý kúsok tejto medovej rozprávky!
Recept je inšpirovaný verziou od Торты и Кулинария Cakes & Cook, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
