Priznám sa, aj ja som si kedysi objednával chrumkavé kura z donášky. Ale odkedy som objavil tento recept na domáce ázijské kuracie stehná, už nemám dôvod. Sú neporovnateľne šťavnatejšie, chutnejšie a viem presne, čo do nich dávam.
Kúzlo je v bohatej marináde plnej autentických chutí a v medovej glazúre, ktorú na mäso nanesiete tesne pred dopečením. Zabudnite na telefónne číslo donášky, toto zvládnete lepšie a s väčšou radosťou.
Ako pripraviť šťavnaté ázijské kuracie stehná?
Vykostené kuracie stehná marinujte aspoň 30 minút v zmesi sójovej omáčky, medu, korenia a olejov. Pečte ich v rúre a tesne pred koncom ich potrite medovou glazúrou pre lepkavý povrch.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas marinovania: min. 30 minút
- Čas pečenia: 25-30 min
- Počet porcií: 2
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 470 kcal/porcia
- Trend: Fusion / Rýchla večera
Potrebujeme
Mäso
- 2 ks veľkých kuracích stehien (vykostených, bez kože)
Marináda
- 1/2 PL sušenej cibule
- 1/2 PL sušeného cesnaku
- 1/4 ČL soli
- 1/2 ČL korenia piatich vôní
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1,5 PL hnedého cukru
- 1,5 PL svetlej sójovej omáčky
- 1 PL tmavej sójovej omáčky
- 1 PL ustricovej omáčky
- 1 PL rastlinného oleja
- 1/2 PL sezamového oleja
- 1 PL ryžového vína (alebo suchého sherry)
- 1 PL medu
- 1/4 ČL červeného potravinárskeho farbiva (voliteľné, pre farbu)
Na potretie (glazúra)
- 2 PL zvyšnej marinády
- 1 PL medu
Postup prípravy
- Ak ste kúpili stehná s kosťou, najprv ich vykostite. Mäso zľahka prepichajte vidličkou z oboch strán, aby sa marináda lepšie vpila.
- Pripravte si marinádu. V stredne veľkej mise zmiešajte všetky suché koreniny: sušenú cibuľu, cesnak, soľ, korenie piatich vôní a hnedý cukor.
- K sypkej zmesi prilejte všetky tekuté ingrediencie: oba druhy sójovej omáčky, ustricovú omáčku, oba oleje, ryžové víno a med.
- Ak chcete dosiahnuť autentickú červenú farbu ako z bistra, pridajte aj potravinárske farbivo. Všetko dôkladne premiešajte.
- Kuracie stehná vložte do marinády a rukami ju do mäsa poriadne vmasírujte.
- Misu zakryte fóliou a nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň 30 minút.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie zľahka potrite olejom alebo vysteľte papierom na pečenie.
- Marinované stehná vyberte z misy (zvyšok marinády si odložte!) a položte ich na plech.
- Pečte 25–30 minút. V polovici pečenia, teda asi po 15 minútach, mäso obráťte na druhú stranu.
- Kým sa mäso pečie, pripravte si glazúru. Zmiešajte 2 lyžice zvyšnej marinády s 1 lyžicou medu.
- Po 25-30 minútach mäso vyberte, potrite ho z oboch strán pripravenou glazúrou a vráťte do rúry ešte na 2-3 minúty, kým povrch krásne neskaramelizuje.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Marinujte cez noc: Ak máte čas, nechajte mäso marinovať v chladničke cez noc. Všetky chute sa doň vpijú oveľa hlbšie a mäso bude neuveriteľne krehké. Tých 30 minút je naozaj len minimum, ak sa ponáhľate.
- Nepripáľte glazúru: Medovú glazúru nanášajte na mäso až v posledných minútach pečenia. Med a cukor v marináde sa pri vysokej teplote rýchlo pália. Týmto krátkym zapečením len krásne skaramelizuje a nespáli sa.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Ak máte radi ostrejšie, pridajte do marinády lyžičku čili pasty (napr. Sriracha) alebo najemno nasekanú čerstvú chilli papričku.
- Na grile: Túto marinádu môžete použiť aj na grilovanie. Marinované stehná grilujte na strednom ohni a glazúrou ich potierajte až tesne pred koncom, aby sa nespálila.
Záver
A lepšia ako z donášky je na svete! Podávajte s jasmínovou ryžou, posypané nasekanou jarnou cibuľkou alebo sezamom.
Pôvodný recept od Cooking Island bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.