Domáce ázijské kuracie stehná (lepšie ako z donášky)
Priznám sa, aj ja som si kedysi objednával chrumkavé kura z donášky. Ale odkedy som objavil tento recept na domáce ázijské kuracie stehná, už nemám dôvod. Sú neporovnateľne šťavnatejšie, chutnejšie a viem presne, čo do nich dávam.
2ksveľkých kuracích stehien(vykostených, bez kože)
Marináda:
0.5PLsušenej cibule
0.5PLsušeného cesnaku
0.25ČLsoli
0.5ČLkorenia piatich vôní
0.25ČLmletého čierneho korenia
1.5PLhnedého cukru
1.5PLsvetlej sójovej omáčky
1PLtmavej sójovej omáčky
1PLustricovej omáčky
1PLrastlinného oleja
0.5PLsezamového oleja
1PLryžového vína(alebo suchého sherry)
1PLmedu
0.25ČLčerveného potravinárskeho farbiva(voliteľné, pre farbu)
Na potretie (glazúra):
2PLzvyšnej marinády
1PLmedu
Pokyny
1. Ak ste kúpili stehná s kosťou, najprv ich vykostite. Mäso zľahka prepichajte vidličkou z oboch strán, aby sa marináda lepšie vpila.
2. Pripravte si marinádu. V stredne veľkej mise zmiešajte všetky suché koreniny: sušenú cibuľu, cesnak, soľ, korenie piatich vôní a hnedý cukor.
3. K sypkej zmesi prilejte všetky tekuté ingrediencie: oba druhy sójovej omáčky, ustricovú omáčku, oba oleje, ryžové víno a med.
4. Ak chcete dosiahnuť autentickú červenú farbu ako z bistra, pridajte aj potravinárske farbivo. Všetko dôkladne premiešajte.
5. Kuracie stehná vložte do marinády a rukami ju do mäsa poriadne vmasírujte.
6. Misu zakryte fóliou a nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň 30 minút.
7. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie zľahka potrite olejom alebo vysteľte papierom na pečenie.
8. Marinované stehná vyberte z misy (zvyšok marinády si odložte!) a položte ich na plech.
9. Pečte 25–30 minút. V polovici pečenia, teda asi po 15 minútach, mäso obráťte na druhú stranu.
10. Kým sa mäso pečie, pripravte si glazúru. Zmiešajte 2 lyžice zvyšnej marinády s 1 lyžicou medu.
11. Po 25-30 minútach mäso vyberte, potrite ho z oboch strán pripravenou glazúrou a vráťte do rúry ešte na 2-3 minúty, kým povrch krásne neskaramelizuje.
Poznámky
1. Marinujte cez noc: Ak máte čas, nechajte mäso marinovať v chladničke cez noc. Všetky chute sa doň vpijú oveľa hlbšie a mäso bude neuveriteľne krehké. Tých 30 minút je naozaj len minimum, ak sa ponáhľate.n2. Nepripáľte glazúru: Medovú glazúru nanášajte na mäso až v posledných minútach pečenia. Med a cukor v marináde sa pri vysokej teplote rýchlo pália. Týmto krátkym zapečením len krásne skaramelizuje a nespáli sa.