Hľadáte recept na dezert, ktorý je rýchly, neuveriteľne chutný a na pohľad priam neodolateľný? Práve ste ho našli! Tento vláčny koláč s lahodnou krémovou náplňou a sviežim ovocím je presne to, čo potrebujete na spríjemnenie bežného dňa alebo ako sladká bodka za nedeľným obedom. Jeho príprava je taká jednoduchá, že ju bez problémov zvládnu aj úplní začiatočníci v kuchyni. Cesto je krásne nadýchané a vďaka oleju a mlieku zostáva úžasne vláčne aj na druhý deň. Kontrast jemného cesta, zamatového vanilkového krému a mierne kyslého ovocia je absolútne božský!
Kúzlo tohto koláča spočíva v jeho variabilite a rýchlosti. Aktívna príprava vám nezaberie viac ako 15 minút a zvyšok už zariadi rúra. Môžete použiť akékoľvek sezónne alebo mrazené ovocie, ktoré máte práve po ruke – skvele sa hodia maliny, čučoriedky, ríbezle, ale aj kúsky marhúľ či sliviek. Poďte si s nami upiecť tento malý zázrak, ktorý sa okamžite stane hitom vašej rodinnej zbierky receptov a zaručene zmizne z plechu skôr, než stihne úplne vychladnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 40-45 minút
- Počet porcií: 1 koláč (okrúhla forma s priemerom 22-24 cm)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na vláčne cesto:
- 2 ks vajec (veľkosť M)
- 1 štipka soli
- 100 g kryštálového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 100 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
- 100 ml mlieka
- 200 g hladkej múky (preosiatej)
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva
Krémová vanilková náplň:
- 150 g čerstvého smotanového syra (napr. Philadelphia, Lučina) alebo mascarpone
- 20 g kryštálového cukru
- 1 ks vajca (veľkosť M)
- ½ ČL vanilkového extraktu
Na vrch:
- cca 150-200 g lesného ovocia (čerstvého alebo mrazeného)
- práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy
Príprava cesta a náplne:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a dno okrúhlej formy s priemerom 22-24 cm si vystelieme papierom na pečenie. Boky formy môžeme zľahka vymastiť maslom a vysypať múkou.
- Vo väčšej mise vyšľaháme celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do bledej a nadýchanej peny. Pridáme vanilkový extrakt a krátko prešľaháme.
- Za stáleho miešania pri nižších otáčkach postupne tenkým prúdom prilievame olej a následne mlieko.
- V samostatnej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom. Túto sypkú zmes potom po častiach a jemne zapracujeme do tekutého základu, kým nevznikne hladké, polotekuté cesto. Dôležité: Cesto už neprešľahajte, miešajte len kým sa suroviny nespoja.
- V menšej miske si pripravíme náplň. Vymiešame smotanový syr (alebo mascarpone) s cukrom, vajíčkom a vanilkovým extraktom dohladka.
Skladanie a pečenie koláča:
- Pripravené cesto vylejeme do formy a rovnomerne ho rozotrieme.
- Na povrch cesta opatrne kladieme lyžicou kôpky vanilkovej náplne. Nemusíte ju rozotierať, počas pečenia sa čiastočne rozleje a vytvorí krásne “ostrovčeky”.
- Celý povrch koláča husto posypeme pripraveným lesným ovocím. Ak používate mrazené ovocie, nerozmrazujte ho, len ho zľahka obaľte v lyžičke hladkej múky, aby nekleslo na dno.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C po dobu 40–45 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta (nie do krémovej časti) musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme. Pred servírovaním ho bohato posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť rada pridávam do cesta aj najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna. Krásne to prevonia celý koláč a zvýrazní chuť ovocia.
- Ak nemám poruke smotanový syr, výborne poslúži aj jemný odtučnený alebo polotučný tvaroh (hrudkovitý vopred rozmixujte). Náplň bude o niečo ľahšia.
- Tento koláč je fantastický aj s posýpkou. Tú si jednoducho pripravím zmiešaním 50 g hrubej múky, 40 g masla a 40 g kryštálového cukru. Mrveničku nasypem na ovocie ešte pred pečením.
- Pri pečení s ovocím je dôležité neotvárať rúru prvých 25-30 minút, aby cesto krásne narástlo a “nespadlo”. Koláč tak zostane krásne vysoký a nadýchaný.
Tento jednoduchý, no efektne vyzerajúci koláč sa zaručene stane hviezdou každej príležitosti. Je dôkazom toho, že aj z pár základných surovín sa dajú vykúzliť neskutočné dobroty. Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!
Recept je inšpirovaný verziou od cooking kisy, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
