Hľadáte recept na dezert, ktorý je rýchly, neuveriteľne chutný a na pohľad priam neodolateľný? Práve ste ho našli! Tento vláčny koláč s lahodnou krémovou náplňou a sviežim ovocím je presne to, čo potrebujete na spríjemnenie bežného dňa alebo ako sladká bodka za nedeľným obedom. Jeho príprava je taká jednoduchá, že ju bez problémov zvládnu aj úplní začiatočníci v kuchyni. Cesto je krásne nadýchané a vďaka oleju a mlieku zostáva úžasne vláčne aj na druhý deň. Kontrast jemného cesta, zamatového vanilkového krému a mierne kyslého ovocia je absolútne božský!
Porcie 1koláč (okrúhla forma s priemerom 22-24 cm)
Kalórie 380kcal
Vybavenie
Okrúhla forma na pečenie (priemer 22-24 cm)
Ručný šľahač
Misa
Zloženie
Na vláčne cesto:
2ksvajec(veľkosť M)
1štipkasoli
100gkryštálového cukru
½ČLvanilkového extraktu
100mlrastlinného oleja(napr. slnečnicového alebo repkového)
100mlmlieka
200ghladkej múky(preosiatej)
12gkypriaceho prášku do pečiva
Krémová vanilková náplň:
150gčerstvého smotanového syra(napr. Philadelphia, Lučina) alebo mascarpone
20gkryštálového cukru
1ksvajca(veľkosť M)
½ČLvanilkového extraktu
Na vrch:
150-200glesného ovocia(čerstvého alebo mrazeného)
práškový cukor(na posypanie)
Pokyny
Príprava cesta a náplne:
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a dno okrúhlej formy s priemerom 22-24 cm si vystelieme papierom na pečenie. Boky formy môžeme zľahka vymastiť maslom a vysypať múkou.
2. Vo väčšej mise vyšľaháme celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do bledej a nadýchanej peny. Pridáme vanilkový extrakt a krátko prešľaháme.
3. Za stáleho miešania pri nižších otáčkach postupne tenkým prúdom prilievame olej a následne mlieko.
4. V samostatnej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom. Túto sypkú zmes potom po častiach a jemne zapracujeme do tekutého základu, kým nevznikne hladké, polotekuté cesto. Dôležité: Cesto už neprešľahajte, miešajte len kým sa suroviny nespoja.
5. V menšej miske si pripravíme náplň. Vymiešame smotanový syr (alebo mascarpone) s cukrom, vajíčkom a vanilkovým extraktom dohladka.
Skladanie a pečenie koláča:
6. Pripravené cesto vylejeme do formy a rovnomerne ho rozotrieme.
7. Na povrch cesta opatrne kladieme lyžicou kôpky vanilkovej náplne. Nemusíte ju rozotierať, počas pečenia sa čiastočne rozleje a vytvorí krásne "ostrovčeky".
8. Celý povrch koláča husto posypeme pripraveným lesným ovocím. Ak používate mrazené ovocie, nerozmrazujte ho, len ho zľahka obaľte v lyžičke hladkej múky, aby nekleslo na dno.
9. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C po dobu 40–45 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta (nie do krémovej časti) musí vyjsť suchá.
10. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme. Pred servírovaním ho bohato posypeme práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť rada pridávam do cesta aj najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna. Krásne to prevonia celý koláč a zvýrazní chuť ovocia.2. Ak nemám poruke smotanový syr, výborne poslúži aj jemný odtučnený alebo polotučný tvaroh (hrudkovitý vopred rozmixujte). Náplň bude o niečo ľahšia.3. Tento koláč je fantastický aj s posýpkou. Tú si jednoducho pripravím zmiešaním 50 g hrubej múky, 40 g masla a 40 g kryštálového cukru. Mrveničku nasypem na ovocie ešte pred pečením.4. Pri pečení s ovocím je dôležité neotvárať rúru prvých 25-30 minút, aby cesto krásne narástlo a "nespadlo". Koláč tak zostane krásne vysoký a nadýchaný.