Search

Najrýchlejší jablkový koláč s jogurtom, aký ste kedy piekli: Tento recept zvládne každý!

Rýchly jablkový koláč
Rýchly jablkový koláč, zdroj: AI

Obsah receptu

Máte chuť na niečo sladké, domáce a voňavé, no nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni? Potom je tento recept na najrýchlejší jablkový koláč s jogurtom presne pre vás! Je neuveriteľne jemný, šťavnatý vďaka jablkám a krásne nadýchaný vďaka jogurtu. A čo je najlepšie? Jeho príprava je taká jednoduchá a rýchla, že ho zvládne upiecť naozaj každý, aj úplný začiatočník. Zabudnite na zložité postupy, tento koláčik je dôkazom, že aj s minimom úsilia sa dá dosiahnuť maximálna chuť!

Tento jablkový koláč je ideálny na bežné popoludnie ku káve či čaju, ako sladká bodka po obede, alebo aj ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu. Jogurt v ceste zaručuje jeho vláčnosť a jablká mu dodávajú prirodzenú sladkosť a sviežosť. Príprava vám zaberie len pár minút a o zvyšok sa postará rúra. Poďte si s nami upiecť tento neodolateľný koláč, ktorý si zamilujete na prvé ochutnanie!

  • Použitá forma v recepte je okrúhla koláčová forma (s priemerom cca 20-22 cm) alebo menší pekáčik (cca 20×20 cm).
  • Čas prípravy: cca 15-20 minút
  • Čas pečenia: 30-40 minút
  • Počet porcií/kusov: 1 koláč (cca 6-8 porcií)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na tento šťavnatý koláč si pripravte:

  • 3 ks stredne veľkých jabĺk (napr. sladkokyslej odrody; ošúpanie je voliteľné, podľa hrúbky šupky)
  • 2 ks vajec (veľkosť M alebo L, izbovej teploty)
  • 50-100 g kryštálového alebo krupicového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti jabĺk a vašej preferencie)
  • 50 g hustejšieho bieleho jogurtu (napr. gréckeho typu alebo smotanového, izbovej teploty)
  • 30 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
  • 150 g polohrubej múky (alebo hladkej; ideálne preosiatej spolu s kypriacim práškom)
  • 7 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
  • maslo alebo olej na vymazanie formy
  • hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy

Postup prípravy

Príprava jabĺk a cesta:

  1. Najprv si pripravíme jablká. Dôkladne ich umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky alebo tenšie plátky. Ak majú jablká hrubšiu šupku, môžeme ich ošúpať, pri mladých jablkách s tenkou šupkou to nie je nutné. Nakrájané jablká si zatiaľ odložíme bokom.
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Pripravíme si okrúhlu koláčovú formu (s priemerom približne 20-22 cm) alebo menší pekáčik (cca 20×20 cm). Formu dôkladne vymažeme maslom alebo olejom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou, aby sa koláč po upečení ľahko vyberal.
  3. Vo väčšej mise vyšľaháme celé vajcia izbovej teploty s cukrom (množstvo podľa chuti a sladkosti jabĺk) elektrickým šľahačom alebo metličkou do svetlej a nadýchanej peny.
  4. Do vaječnej peny postupne zašľaháme biely jogurt izbovej teploty a rastlinný olej. Šľaháme len krátko, kým sa ingrediencie nespoja.
  5. V samostatnej miske si zmiešame preosiatu polohrubú (alebo hladkú) múku s kypriacim práškom do pečiva. (Preosievanie je dôležité, aby sa ingrediencie lepšie prepojili a v ceste nevznikli hrudky.)

Miešanie a vylievanie cesta do formy:

  1. Sypkú zmes múky a kypriaceho prášku postupne a zľahka (napríklad stierkou, vareškou alebo na najnižších otáčkach šľahača) vmiešame do tekutej vaječno-jogurtovej zmesi. Miešame len dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja a nevznikne hladké cesto bez hrudiek. Dôležité: Cesto už neprešľahávame, aby zostalo pekne nadýchané.
  2. Nakoniec do pripraveného cesta opatrne vmiešame nakrájané kúsky jabĺk.

Pečenie dozlatista a tipy na podávanie:

  1. Hotové cesto s jablkami vylejeme do pripravenej koláčovej formy a povrch zľahka uhladíme.
  2. Formu s cestom vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C približne 30–40 minút. Doba pečenia závisí od typu rúry a výšky cesta.
  3. Či je koláč upečený, skontrolujeme klasickým testom pomocou špajdle – zapichneme ju do stredu koláča, a ak po vytiahnutí zostane suchá, bez nalepeného cesta, koláč je hotový. Povrch by mal byť pekne zlatistý.
  4. Upečený jablkový koláč vyberieme z rúry a necháme ho chvíľu (cca 10-15 minút) vychladnúť vo forme. Potom ho môžeme opatrne vybrať z formy a nechať úplne vychladnúť na mriežke.
  5. Pred podávaním môžeme koláč zľahka posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte voňavejší koláč rada pridávam do cesta aj štipku mletej škorice alebo vanilkový extrakt. K jablkám sa tieto chute dokonale hodia!
  2. Namiesto jabĺk môžem pre obmenu použiť aj iné sezónne ovocie, napríklad hrušky, slivky (vykôstkované a nakrájané), alebo dokonca bobuľové ovocie ako čučoriedky či maliny (tie pridávam až na vrch cesta pred pečením).
  3. Ak chcem, aby jablká v ceste neklesli úplne na dno, môžem nakrájané kúsky jabĺk pred vmiešaním do cesta zľahka obaliť v troche hladkej múky.
  4. Tento koláč je výborný sám o sebe, ale pre slávnostnejšiu verziu ho môžem podávať s kopčekom šľahačky, kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo preliaty trochou karamelovej či čokoládovej polevy.

Vychutnajte si tento úžasne rýchly a jednoduchý jablkový koláč s jogurtom, ktorý vás určite nesklame svojou jemnosťou a lahodnou chuťou!

Recept je inšpirovaný verziou od Leckere Wochentage, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty