Publikované: 25. septembra 2025, 04:00
Toto je môj absolútne najobľúbenejší recept, keď ma prepadne nečakaná chuť na sladké a nemám veľa času. Naozaj nepreháňam – kým sa rúra vyhreje na správnu teplotu, cesto máte pohodlne vymiešané v jednej miske. Je to dokonalý, nadýchaný a šťavnatý koláčik plný ovocia, ktorý zachráni každé popoludnie a rozvonia celý domov.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia/pečenia: 35 min
- Počet porcií: 1 malý koláč (cca 8 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 260 kcal/kúsok
- Trend: Rýchly koláč
Potrebujeme
- 2 ks stredne veľkých jabĺk
- 2 ks vajec
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g masla (rozpusteného)
- 90 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (5 g)
- 50 g hrozienok
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Malú okrúhlu formu (s priemerom 18–20 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou.
- Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky (približne 1×1 cm).
- Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom a štipkou soli do svetlej a nadýchanej peny. Malo by to trvať aspoň 3-4 minúty.
- Do vaječnej peny postupne, za stáleho miešania na nízkej rýchlosti, prilejte rozpustené (ale nie horúce) maslo a vanilkový extrakt.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do cesta, kým sa suroviny nespoja.
- Nakoniec jemne vmiešajte na kocky nakrájané jablká a hrozienka.
- Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu koláča musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč nechajte chvíľu chladnúť vo forme, potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na ešte nadýchanejšie cesto? Tajomstvo nadýchaného cesta je vo vzduchu. Vajcia s cukrom šľahajte naozaj poctivo aspoň 3-4 minúty, kým zmes nebude takmer biela a hustá. Sypké suroviny potom vmiešavajte už len zľahka a opatrne stierkou, nie mixérom.
- Šťavnatejšie hrozienka. Ak chcete hrozienka ešte šťavnatejšie a voňavejšie, namočte ich na 15 minút pred pridaním do cesta do horúcej vody alebo do jednej lyžice rumu. Nasiaknu tekutinou a v koláči budú krásne mäkké.
Jednoduché variácie
- S orechmi a škoricou: Spolu s jablkami a hrozienkami vmiešajte do cesta aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov a pol lyžičky mletej škorice. Koláč získa skvelú jesennú vôňu a chrumkavosť.
- S iným ovocím: Tento recept je úžasne variabilný. Namiesto jabĺk môžete použiť na kocky nakrájané hrušky, slivky alebo marhule. Vždy bude chutiť skvele.
Výsledkom je nádherne voňavý a jemný koláč, ktorý je dokonalou sladkou bodkou za obedom alebo len tak ku káve. Pred podávaním ho nezabudnite bohato posypať práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie od futuzu cooking, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
