Toto je môj absolútne najobľúbenejší recept, keď ma prepadne nečakaná chuť na sladké. Naozaj nepreháňam – kým sa rúra vyhreje na správnu teplotu, cesto máte pohodlne vymiešané v jednej miske. Je to dokonalý, nadýchaný a šťavnatý koláčik, ktorý zachráni každé popoludnie.
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si menšiu okrúhlu formu (s priemerom 18–20 cm), dno vysteľte papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky (približne 1x1 cm).
3. Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom a štipkou soli do svetlej, nadýchanej peny. Malo by to trvať aspoň 3-4 minúty.
4. Do vaječnej peny za stáleho miešania na nízkej rýchlosti pomaly prilejte rozpustené (ale nie horúce) maslo a vanilkový extrakt.
5. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
6. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do cesta, kým sa suroviny nespoja.
7. Nakoniec jemne vmiešajte na kocky nakrájané jablká a hrozienka.
8. Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
9. Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu koláča musí vyjsť suchá.
10. Upečený koláč nechajte chvíľu chladnúť vo forme, potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Ako na ešte nadýchanejšie cesto? Tajomstvo nadýchaného cesta je vo vzduchu. Vajcia s cukrom šľahajte naozaj poctivo aspoň 5 minút, kým zmes nebude takmer biela a hustá. Sypké suroviny potom vmiešavajte už len zľahka a opatrne stierkou.2. Šťavnatejšie hrozienka. Ak chcete hrozienka ešte šťavnatejšie, namočte ich na 15 minút pred pridaním do cesta do horúcej vody alebo do lyžice rumu. Nasiaknu tekutinou a v koláči budú krásne mäkké.