Search

Najrýchlejší dezert na svete. Tento tvarohový pohár máte hotový za 5 minút.

Tvarohový dezert do pohára
Tvarohový dezert do pohára

Obsah receptu

Publikované: 21. septembra 2025, 17:24

Áno, čítate správne. Keď hovorím najrýchlejší, myslím to vážne. Tento dezert máte navrstvený v pohároch doslova za 5 minút. Je to moja tajná zbraň, keď príde nečakaná návšteva alebo ma prepadne neskrotná chuť na sladké. Žiadne pečenie, žiadne zložité krémy, žiadne čakanie.

A to najlepšie? Aj keď je hotový za chvíľku, chutí absolútne božsky. Jemný tvarohový krém, piškóty prevoňané kávou a svieže ovocie – je to ako také falošné a oveľa jednoduchšie tiramisu, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý. Poďte, zmerajte si čas!

Ako sa robí najrýchlejší tvarohový dezert do pohára?

Vymiešajte jemný tvaroh s kyslou smotanou a cukrom do hladkého krému. Na dno pohárov nalaďte piškóty, pokvapkajte ich silnou kávou, pridajte vrstvu ovocia a na vrch navrstvite tvarohový krém. Ozdobte a môžete podávať. To je všetko!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 min
  • Čas varenia/pečenia: 0 min
  • Počet porcií: 4-6 pohárov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/pohár
  • Trend: Rýchly dezert / Bez pečenia

Potrebujeme

  • 500 g jemného mäkkého tvarohu
  • 200 g kyslej smotany (16% alebo viac)
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • práškový cukor (podľa chuti, cca 2-3 PL)
  • 100 ml silnej vychladnutej kávy (napr. instantnej)
  • 1 balenie dlhých piškót
  • 1 miska drobného ovocia (čerstvého alebo mrazeného, napr. maliny, čučoriedky)
  • Voliteľné na ozdobu: vaječný likér, čokoládová ryža alebo strúhaná čokoláda

Postup prípravy

  1. Príprava krému. Vo väčšej mise dohladka vymiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vanilínový a práškový cukor. Krém ochutnajte a prípadne doslaďte podľa svojej chuti.
  2. Pripravte si poháre alebo dezertné misky.
  3. Vrstvenie. Na dno každého pohára nalámte alebo vcelku poukladajte piškóty tak, aby pokryli dno.
  4. Každú vrstvu piškót polejte 1-2 lyžicami vychladnutej kávy.
  5. Na piškóty navrstvite ovocie. Ak používate mrazené, nemusíte ho vopred rozmrazovať.
  6. Na ovocie rovnomerne rozdeľte tvarohový krém.
  7. Vrch pohárov môžete podľa chuti pokvapkať vaječným likérom a posypať čokoládovou ryžou alebo nastrúhanou čokoládou.
  8. Dezert môžete podávať ihneď, ale najlepší je, keď ho necháte aspoň 15 minút postáť v chladničke, aby sa chute prepojili.

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalý krém? Pre najjemnejší krém použite jemný mäkký tvaroh (nie hrudkovitý) a suroviny izbovej teploty. Ľahšie sa spoja do hladkej textúry aj bez použitia mixéra, stačí metlička.
  2. Piškóty nepremáčajte. Piškóty stačí naozaj len zľahka pokvapkať kávou. Nasajú vlhkosť aj z tvarohového krému a ovocia. Ak by ste ich namočili príliš, na dne pohára by sa vytvorila nepekná kaša.

Jednoduché variácie

  • Pre deti (bez kávy): Kávu jednoducho vynechajte a piškóty pokvapkajte šťavou z kompótu, grankom alebo ovocným sirupom. Zmizne rovnako rýchlo.
  • Chrumkavá verzia: Namiesto piškót alebo spolu s nimi nasypte na dno pohárov vrstvu rozdrvených maslových sušienok alebo domácej granoly. Získate tak zaujímavú chrumkavú textúru.

Výsledkom je svieži a neuveriteľne rýchly dezert, ktorý vás zachráni pri každej príležitosti. Najlepšie chutí dobre vychladený, ozdobený lístkom čerstvej mäty.

Tento rýchly recept sme pre vás s radosťou pripravili v redakcii Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty