Áno, čítate správne. Keď hovorím najrýchlejší, myslím to vážne. Tento dezert máte navrstvený v pohároch doslova za 5 minút. Je to moja tajná zbraň, keď príde nečakaná návšteva alebo ma prepadne neskrotná chuť na sladké. Žiadne pečenie, žiadne zložité krémy, žiadne čakanie.
A to najlepšie? Aj keď je hotový za chvíľku, chutí absolútne božsky. Jemný tvarohový krém, piškóty prevoňané kávou a svieže ovocie – je to ako také falošné a oveľa jednoduchšie tiramisu, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý. Poďte, zmerajte si čas!
Ako sa robí najrýchlejší tvarohový dezert do pohára?
Vymiešajte jemný tvaroh s kyslou smotanou a cukrom do hladkého krému. Na dno pohárov nalaďte piškóty, pokvapkajte ich silnou kávou, pridajte vrstvu ovocia a na vrch navrstvite tvarohový krém. Ozdobte a môžete podávať. To je všetko!
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 min
- Čas varenia/pečenia: 0 min
- Počet porcií: 4-6 pohárov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/pohár
- Trend: Rýchly dezert / Bez pečenia
Potrebujeme
- 500 g jemného mäkkého tvarohu
- 200 g kyslej smotany (16% alebo viac)
- 1 balíček vanilínového cukru
- práškový cukor (podľa chuti, cca 2-3 PL)
- 100 ml silnej vychladnutej kávy (napr. instantnej)
- 1 balenie dlhých piškót
- 1 miska drobného ovocia (čerstvého alebo mrazeného, napr. maliny, čučoriedky)
- Voliteľné na ozdobu: vaječný likér, čokoládová ryža alebo strúhaná čokoláda
Postup prípravy
- Príprava krému. Vo väčšej mise dohladka vymiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vanilínový a práškový cukor. Krém ochutnajte a prípadne doslaďte podľa svojej chuti.
- Pripravte si poháre alebo dezertné misky.
- Vrstvenie. Na dno každého pohára nalámte alebo vcelku poukladajte piškóty tak, aby pokryli dno.
- Každú vrstvu piškót polejte 1-2 lyžicami vychladnutej kávy.
- Na piškóty navrstvite ovocie. Ak používate mrazené, nemusíte ho vopred rozmrazovať.
- Na ovocie rovnomerne rozdeľte tvarohový krém.
- Vrch pohárov môžete podľa chuti pokvapkať vaječným likérom a posypať čokoládovou ryžou alebo nastrúhanou čokoládou.
- Dezert môžete podávať ihneď, ale najlepší je, keď ho necháte aspoň 15 minút postáť v chladničke, aby sa chute prepojili.
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalý krém? Pre najjemnejší krém použite jemný mäkký tvaroh (nie hrudkovitý) a suroviny izbovej teploty. Ľahšie sa spoja do hladkej textúry aj bez použitia mixéra, stačí metlička.
- Piškóty nepremáčajte. Piškóty stačí naozaj len zľahka pokvapkať kávou. Nasajú vlhkosť aj z tvarohového krému a ovocia. Ak by ste ich namočili príliš, na dne pohára by sa vytvorila nepekná kaša.
Jednoduché variácie
- Pre deti (bez kávy): Kávu jednoducho vynechajte a piškóty pokvapkajte šťavou z kompótu, grankom alebo ovocným sirupom. Zmizne rovnako rýchlo.
- Chrumkavá verzia: Namiesto piškót alebo spolu s nimi nasypte na dno pohárov vrstvu rozdrvených maslových sušienok alebo domácej granoly. Získate tak zaujímavú chrumkavú textúru.
Výsledkom je svieži a neuveriteľne rýchly dezert, ktorý vás zachráni pri každej príležitosti. Najlepšie chutí dobre vychladený, ozdobený lístkom čerstvej mäty.
Tento rýchly recept sme pre vás s radosťou pripravili v redakcii Varíme s Láskou.