Publikované: 12. apríla 2025, 16:06
Je toto najobľúbenejší koláč Talianov? Ktovie, ale táto fantastická ovocná crostata s jednoduchým olejovým cestom, slivkovým lekvárom a čerstvým ovocím je rozhodne hodná vyskúšania. Recept je prekvapivo jednoduchý, rýchlo upečený a výsledok je božsky šťavnatý a voňavý.
Navštívte Taliansko aspoň prostredníctvom tohto miestneho receptu. Príprava tejto ovocnej crostaty je veľmi jednoduchá a koláč upečiete už za 25 minút. Krásne vyzerá a skvele chutí ku káve alebo ako ľahký dezert.
- Čas prípravy: cca 35 minút
- Čas pečenia: cca 25 minút
- Počet porcií: 1 koláč (cca 8-10 porcií)
- Forma: Okrúhla koláčová forma (priemer cca 24-26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 1 veľké vajce
- 80 g kryštálového cukru
- 100 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový, repkový)
- Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) citróna
- 250 g hladkej múky (preosiatej)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2,5 ČL)
- 1 štipka soli (voliteľné)
Plnka:
- cca 150 g hustého slivkového lekváru (alebo marhuľového/ríbezľového džemu)
- 2 ks zrelých, ale pevných sliviek
- 1 ks zrelej, ale pevnej broskyne
- 1 ks zrelej, ale pevnej marhule (alebo použite celkovo cca 300-400g vášho obľúbeného sezónneho ovocia – čerstvého alebo kompótového)
Na dokončenie (voliteľné):
- Práškový cukor na posypanie
Potrebujeme tiež:
- Maslo a hrubá múka/strúhanka (na vymazanie a vysypanie formy)
- Okrúhla koláčová forma (priemer cca 24-26 cm, ideálne s vlnitým okrajom)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Vo väčšej mise metličkou alebo vidličkou zľahka rozšľahajte 1 celé vajce s kryštálovým cukrom (80 g).
- Prilejte rastlinný olej (100 ml) a pridajte jemne nastrúhanú citrónovú kôru. Premiešajte.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (250 g) s kypriacim práškom do pečiva (10 g) a prípadne štipkou soli.
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej zmesi a vypracujte (najprv vareškou, potom krátko rukami) mäkké, hladké a tvárne cesto. Ak by sa príliš lepilo, pridajte lyžicu múky. Cesto nemieste dlho a nemusí odpočívať v chlade.
Tvarovanie koláča:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si okrúhlu koláčovú formu (ø 24-26 cm), dôkladne ju vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.
- Cesto rozdeľte na dve časti – približne dve tretiny a jednu tretinu.
- Väčšiu časť cesta (2/3) roztlačte rukami alebo rozvaľkajte na pomúčenej doske na kruh o niečo väčší ako dno formy. Opatrne ho preneste do pripravenej formy a prstami ho utlačte na dno a vytvarujte aj okraje vysoké asi 2-3 cm. Dno môžete popichať vidličkou.
- Z menšej časti cesta (1/3) vytvarujte na pomúčenej doske tenké valčeky (šúľance). Z najdlhšieho valčeka vytvorte kruh, ktorý položíte na okraj cesta vo forme. Z ďalších valčekov môžete vytvoriť menšie sústredné kruhy alebo klasickú mriežku, ktorú položíte na koláč až po naplnení ovocím.
- Na cesto vo forme rovnomerne rozotrite vrstvu hustého slivkového lekváru alebo džemu (150 g).
- Ovocie (slivky, broskyňu, marhuľu) umyte, odkôstkujte a nakrájajte na tenké mesiačiky alebo plátky. Ak používate kompótové ovocie, nechajte ho dobre odkvapkať.
- Plátky ovocia pekne naaranžujte na vrstvu džemu vo forme.
- Ak ste si pripravili ozdobné kruhy alebo mriežku z cesta, teraz ich opatrne položte na vrch ovocia. Okraje mriežky alebo kruhov pritlačte k okrajom cesta vo forme.
Pečenie a dokončenie:
- Vložte pripravený koláč do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte približne 25 minút. Okraje cesta a vrchná mriežka/kruhy by mali byť krásne zlatohnedé.
- Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť priamo vo forme na kuchynskej mriežke. Je dôležité nechať ho poriadne vychladnúť, aby sa dal dobre krájať.
- Úplne vychladnutý koláč môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom. Krájajte na trojuholníkové porcie a servírujte.
Videorecept
Tipy
- Na toto jednoduché olejové cesto používam neutrálny rastlinný olej (slnečnicový alebo repkový). Cesto je vďaka nemu pekne vláčne a ľahko sa s ním pracuje aj bez odležania. Pre intenzívnejšiu arómu vždy pridávam čerstvo nastrúhanú kôru z bio citróna.
- Dve tretiny cesta roztlačím rukami na dno a okraje formy (ktorú som predtým poctivo vymastil a vysypal). Zo zvyšnej tretiny cesta ušúľam tenké valčeky a vytvorím z nich na vrchu koláča buď klasickú mriežku alebo sústredné kruhy, ako bolo v pôvodnom recepte – oboje vyzerá pekne.
- Ako plnku používam hustejší slivkový lekvár (ale výborný je aj marhuľový či ríbezľový džem) a naň ukladám na tenké plátky nakrájané čerstvé sezónne ovocie – slivky, broskyne, marhule… Použiť môžete aj kompótové, ale to treba naozaj dobre odkvapkať.
- Koláč pečiem pri 180°C len krátko, asi 25 minút, kým okraje a vrch nie sú pekne zlatisté. Pred krájaním ho musím nechať úplne vychladnúť, aby sa nerozpadával. Posypaný práškovým cukrom vyzerá nádherne.
Či je to naozaj najobľúbenejší koláč Talianov, nevieme, ale táto fantastická ovocná crostata si vás určite získa. Vyskúšajte tento jednoduchý a rýchly recept.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Fatto in Casa da Alba
