Search

Najlepšie vyprážané zemiakové tyčinky so syrom: Chrumkavá pochúťka za pár minút

Vyprážané zemiakové tyčinky so syrom
Vyprážané zemiakové tyčinky so syrom

Obsah receptu

Hľadáte recept na dokonalú slanú pochúťku alebo originálnu prílohu? Tieto vyprážané zemiakové tyčinky so syrom sú absolútne návykové! Sú krásne chrumkavé na povrchu, mäkké vo vnútri a plné syrovej chuti. Pripravíte ich z pár bežných surovín.

Vyskúšajte náš recept na chrumkavé vyprážané zemiakové tyčinky so syrom, ktoré si jednoducho pripravíte z dostupných surovín. Servírovať ich môžete ako skvelú prílohu k mäsu či zelenine, alebo len tak samostatne ako fantastickú slanú pochúťku na párty či k večernému filmu. Tento recept si zamiluje celá rodina!

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia/vyprážania: 15 minút
  • Počet porcií: cca 2-3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov (varný typ B alebo C)
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 90 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam, čedar, gouda…)
  • 1/4 lyžičky soli (alebo podľa chuti, syr je tiež slaný)
  • Olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode do úplného zmäknutia.
  2. Sceďte vodu a zemiaky ešte horúce dôkladne roztlačte pučidlom alebo prepasírujte cez sitko na jemné pyré. Nechajte pár minút mierne vychladnúť.
  3. K vlažnému zemiakovému pyré pridajte najemno nastrúhaný syr, kukuričný škrob a soľ. Rukami alebo vareškou rýchlo vypracujte hladké, kompaktné cesto. Malo by byť len mierne lepivé.
  4. Cesto premiestnite do pevnejšieho uzatvárateľného plastového vrecka (napr. zip-lock). Vrecko dobre uzavrite, pričom sa snažte vytlačiť čo najviac vzduchu. Pomocou valčeka cesto vo vrecku rovnomerne rozvaľkajte na plát hrubý približne 0,5 až 1 cm.
  5. Opatrne rozrežte vrecko z oboch strán a odstráňte ho. Cesto na pracovnej doske (môžete ju jemne pomúčiť škrobom, ak sa lepí) nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na približne rovnaké tyčinky (napríklad 1,5 cm široké a 8-10 cm dlhé).
  6. Vo väčšej, hlbšej panvici alebo hrnci rozpáľte dostatočné množstvo oleja (tyčinky by v ňom mali počas vyprážania čiastočne plávať). Olej musí byť horúci, ale nie prepálený.
  7. Opatrne vkladajte pripravené tyčinky do horúceho oleja (nesmažte príliš veľa naraz, aby sa olej príliš neochladil) a vyprážajte ich z každej strany dozlatista a dochrumkava. Trvá to zvyčajne 2-4 minúty z každej strany, v závislosti od teploty oleja a hrúbky tyčiniek.
  8. Hotové tyčinky vyberajte dierovanou lyžicou alebo kliešťami a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.
  9. Podávajte ideálne ešte teplé, samotné alebo s obľúbeným dipom (cesnakový, bylinkový, kečup…).

Videorecept

Tieto domáce vyprážané zemiakové tyčinky so syrom sú oveľa lepšie ako kupované! Určite ich vyskúšajte a dajte nám vedieť v komentároch, ako vám chutili. Dobrú chuť!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vinastar Channel


Google Správy: Daj nám ⭐
 

Podobné recepty