Search

Najlepšie vyprážané zemiakové tyčinky so syrom: Chrumkavá pochúťka za pár minút

Vyprážané zemiakové tyčinky so syrom
Vyprážané zemiakové tyčinky so syrom

Obsah receptu

Publikované: 26. marca 2025, 14:52

Hľadáte recept na dokonalú slanú pochúťku alebo originálnu prílohu? Tieto vyprážané zemiakové tyčinky so syrom sú absolútne návykové! Sú krásne chrumkavé na povrchu, mäkké vo vnútri a plné syrovej chuti. Pripravíte ich z pár bežných surovín.

Vyskúšajte náš recept na chrumkavé vyprážané zemiakové tyčinky so syrom, ktoré si jednoducho pripravíte z dostupných surovín. Servírovať ich môžete ako skvelú prílohu k mäsu či zelenine, alebo len tak samostatne ako fantastickú slanú pochúťku na párty či k večernému filmu. Tento recept si zamiluje celá rodina!

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia/vyprážania: 15 minút
  • Počet porcií: cca 2-3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov (varný typ B alebo C)
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 90 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam, čedar, gouda…)
  • 1/4 lyžičky soli (alebo podľa chuti, syr je tiež slaný)
  • Olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode do úplného zmäknutia.
  2. Sceďte vodu a zemiaky ešte horúce dôkladne roztlačte pučidlom alebo prepasírujte cez sitko na jemné pyré. Nechajte pár minút mierne vychladnúť.
  3. K vlažnému zemiakovému pyré pridajte najemno nastrúhaný syr, kukuričný škrob a soľ. Rukami alebo vareškou rýchlo vypracujte hladké, kompaktné cesto. Malo by byť len mierne lepivé.
  4. Cesto premiestnite do pevnejšieho uzatvárateľného plastového vrecka (napr. zip-lock). Vrecko dobre uzavrite, pričom sa snažte vytlačiť čo najviac vzduchu. Pomocou valčeka cesto vo vrecku rovnomerne rozvaľkajte na plát hrubý približne 0,5 až 1 cm.
  5. Opatrne rozrežte vrecko z oboch strán a odstráňte ho. Cesto na pracovnej doske (môžete ju jemne pomúčiť škrobom, ak sa lepí) nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na približne rovnaké tyčinky (napríklad 1,5 cm široké a 8-10 cm dlhé).
  6. Vo väčšej, hlbšej panvici alebo hrnci rozpáľte dostatočné množstvo oleja (tyčinky by v ňom mali počas vyprážania čiastočne plávať). Olej musí byť horúci, ale nie prepálený.
  7. Opatrne vkladajte pripravené tyčinky do horúceho oleja (nesmažte príliš veľa naraz, aby sa olej príliš neochladil) a vyprážajte ich z každej strany dozlatista a dochrumkava. Trvá to zvyčajne 2-4 minúty z každej strany, v závislosti od teploty oleja a hrúbky tyčiniek.
  8. Hotové tyčinky vyberajte dierovanou lyžicou alebo kliešťami a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.
  9. Podávajte ideálne ešte teplé, samotné alebo s obľúbeným dipom (cesnakový, bylinkový, kečup…).

Videorecept

Tieto domáce vyprážané zemiakové tyčinky so syrom sú oveľa lepšie ako kupované! Určite ich vyskúšajte a dajte nám vedieť v komentároch, ako vám chutili. Dobrú chuť!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vinastar Channel


 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty