Hľadáte recept na dokonalú slanú pochúťku alebo originálnu prílohu? Tieto vyprážané zemiakové tyčinky so syrom sú absolútne návykové! Sú krásne chrumkavé na povrchu, mäkké vo vnútri a plné syrovej chuti. Pripravíte ich z pár bežných surovín.
Vyskúšajte náš recept na chrumkavé vyprážané zemiakové tyčinky so syrom, ktoré si jednoducho pripravíte z dostupných surovín. Servírovať ich môžete ako skvelú prílohu k mäsu či zelenine, alebo len tak samostatne ako fantastickú slanú pochúťku na párty či k večernému filmu. Tento recept si zamiluje celá rodina!
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia/vyprážania: 15 minút
- Počet porcií: cca 2-3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
- 400 g zemiakov (varný typ B alebo C)
- 90 g kukuričného škrobu
- 90 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam, čedar, gouda…)
- 1/4 lyžičky soli (alebo podľa chuti, syr je tiež slaný)
- Olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode do úplného zmäknutia.
- Sceďte vodu a zemiaky ešte horúce dôkladne roztlačte pučidlom alebo prepasírujte cez sitko na jemné pyré. Nechajte pár minút mierne vychladnúť.
- K vlažnému zemiakovému pyré pridajte najemno nastrúhaný syr, kukuričný škrob a soľ. Rukami alebo vareškou rýchlo vypracujte hladké, kompaktné cesto. Malo by byť len mierne lepivé.
- Cesto premiestnite do pevnejšieho uzatvárateľného plastového vrecka (napr. zip-lock). Vrecko dobre uzavrite, pričom sa snažte vytlačiť čo najviac vzduchu. Pomocou valčeka cesto vo vrecku rovnomerne rozvaľkajte na plát hrubý približne 0,5 až 1 cm.
- Opatrne rozrežte vrecko z oboch strán a odstráňte ho. Cesto na pracovnej doske (môžete ju jemne pomúčiť škrobom, ak sa lepí) nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na približne rovnaké tyčinky (napríklad 1,5 cm široké a 8-10 cm dlhé).
- Vo väčšej, hlbšej panvici alebo hrnci rozpáľte dostatočné množstvo oleja (tyčinky by v ňom mali počas vyprážania čiastočne plávať). Olej musí byť horúci, ale nie prepálený.
- Opatrne vkladajte pripravené tyčinky do horúceho oleja (nesmažte príliš veľa naraz, aby sa olej príliš neochladil) a vyprážajte ich z každej strany dozlatista a dochrumkava. Trvá to zvyčajne 2-4 minúty z každej strany, v závislosti od teploty oleja a hrúbky tyčiniek.
- Hotové tyčinky vyberajte dierovanou lyžicou alebo kliešťami a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.
- Podávajte ideálne ešte teplé, samotné alebo s obľúbeným dipom (cesnakový, bylinkový, kečup…).
Videorecept
Tieto domáce vyprážané zemiakové tyčinky so syrom sú oveľa lepšie ako kupované! Určite ich vyskúšajte a dajte nám vedieť v komentároch, ako vám chutili. Dobrú chuť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vinastar Channel