Search

Najlepšie tenké palacinky (Blinčiky): Tento RECEPT na čipkované palacinky si zamilujete!

Tenké palacinky
Tenké palacinky

Obsah receptu

Túžite po palacinkách, ktoré sú tenučké ako pavučinka, jemné, vláčne a navyše majú krásnu čipkovanú štruktúru s malými dierkami? Potom ste na správnom mieste! Tento RECEPT na tenké palacinky, známe aj ako blinčiky, vám ukáže tajomstvo, ako dosiahnuť presne takýto výsledok. Vďaka pridaniu kyslej smotany a špeciálnemu triku s vriacou vodou a jedlou sódou získate palacinky, ktoré sú nielen úžasne chutné, ale aj krásne na pohľad a prekvapivo sa netrhajú. Sú ideálne na sladké raňajky, ľahký bezmäsitý obed či rýchlu večeru a ich príprava je jednoduchšia, než si myslíte. Zaručene si ich zamiluje celá rodina a stanú sa vaším obľúbeným receptom na palacinky.

Čaro týchto palaciniek spočíva v ich jemnosti a vláčnosti, ktorú dodáva kyslá smotana, a v typickej dierkovanej štruktúre. Aj keď príprava cesta obsahuje pár špecifických krokov, výsledok stojí za to. Sú fantastické naplnené džemom, nutellou, tvarohom, ovocím so šľahačkou, alebo len potreté maslom a posypané cukrom či kakaom. Vďaka svojej jemnej chuti sa však hodia aj na prípravu slaných variácií. Pripravte si tieto najlepšie tenké palacinky a užite si dokonalý palacinkový zážitok!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas odležania cesta (voliteľný): 15 minút
  • Čas pečenia: cca 15-20 minút (podľa veľkosti panvice a počtu)
  • Počet porcií: cca 10-12 kusov (priemer panvice cca 24 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 250 g hladkej múky (preosiatej)
  • 2 ks vajec (veľkosť M)
  • 300 ml polotučného mlieka
  • 2 lyžice kyslej smotany (min. 16%)
  • 250 ml vriacej vody
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy (sóda bikarbóna)
  • 50 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový) + trochu na prípadné potretie panvice
  • 3 lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 štipka soli

Postup prípravy

  1. Vo väčšej mise metličkou dôkladne vyšľahajte vajcia s mliekom, 50 ml rastlinného oleja a kyslou smotanou.
  2. Pridajte cukor a štipku soli a opäť premiešajte.
  3. Do vaječno-mliečnej zmesi postupne (na 2-3 krát) zašľahajte preosiatu hladkú múku. Miešajte dohladka, aby v ceste neboli hrudky. Vznikne pomerne husté cesto.
  4. V samostatnom hrnčeku alebo miske rozmiešajte jedlú sódu v 250 ml vriacej vody.
  5. Dôležitý krok: Za rýchleho a neustáleho miešania metličkou tenkým prúdom prilievajte horúcu vodu so sódou do pripraveného hustejšieho cesta. Miešajte, kým nevznikne hladké, redšie palacinkové cesto. Tento krok pomôže vytvoriť typické dierky.
  6. (Voliteľný krok): Hotové cesto môžete nechať pri izbovej teplote odležať asi 15 minút. Pomôže to lepšiemu spojeniu ingrediencií.
  7. Pripravte si panvicu na palacinky (ideálne s nepriľnavým povrchom) a dobre ju rozohrejte na strednom ohni. Ak je potrebné (najmä pred prvou palacinkou), potrite ju veľmi tenkou vrstvou oleja pomocou štetca alebo papierovej utierky. Vďaka oleju v ceste by ďalšie potieranie nemalo byť nutné.
  8. Na rozpálenú panvicu nalejte naberačkou primerané množstvo cesta (asi 60-80 ml, podľa veľkosti panvice) a krúživým pohybom panvice ho rýchlo rozlejte do tenkej vrstvy po celom dne.
  9. Pečte približne 1 minútu, alebo kým okraje palacinky nezačnú mierne hnednúť a povrch nebude takmer suchý s viditeľnými dierkami.
  10. Obracačkou palacinku opatrne otočte a pečte z druhej strany už len krátko (cca 30-60 sekúnd), kým nie je svetlo zlatistá.
  11. Hotovú palacinku zosuniete na tanier. Postup opakujte so zvyšným cestom, kým ho nespotrebujete. Hotové palacinky môžete ukladať na seba a prikryť druhým tanierom alebo alobalom, aby zostali teplé a vláčne.
  12. Podávajte s obľúbenou plnkou.

Videorecept

Tipy

  1. Konzistencia cesta: Cesto na tieto tenké palacinky by malo byť naozaj pomerne riedke, redšie ako na klasické hrubšie palacinky. Nebojte sa toho, práve vďaka tomu budú krásne tenké a čipkované. Ak sa vám zdá príliš husté aj po pridaní horúcej vody, môžete pridať ešte trošku mlieka.
  2. Teplota panvice: Kľúčom k pekným palacinkám je správne rozpálená panvica – ani príliš horúca (pálili by sa), ani málo (boli by bledé a gumové). Ja si teplotu otestujem kvapkou cesta – mala by okamžite zasyčať. Pečiem na strednom plameni.
  3. Potieranie olejom: Vďaka oleju priamo v ceste väčšinou nie je potrebné panvicu potierať pred každou palacinkou, najmä ak máte kvalitnú nepriľnavú. Ja ju potriem len jemne pred prvou a potom už nie.
  4. Plnky: Tieto tenké palacinky (blinčiky) sú fantastické s čímkoľvek sladkým – ja ich milujem s domácim džemom, tvarohovou plnkou s hrozienkami, nutellou a banánom, alebo len tak, potreté maslom a posypané škoricovým cukrom. Vyskúšajte ich aj s javorovým sirupom a čerstvým ovocím.

Odporúčame

Veríme, že si tento RECEPT na najlepšie tenké palacinky zamilujete rovnako ako my. Sú naozaj jemné, vláčne a tá čipkovaná štruktúra im dodáva šmrnc. Ideálna voľba, keď máte chuť na sladkú klasiku pripravenú trochu inak!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natalia Klever recepty

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty