Chcete spoznať recept na tie naozaj najlepšie palacinky (alebo skôr lievance/hrubšie palacinky), aké ste kedy jedli? Tajomstvo spočíva v jednej prekvapivej prísade – majonéze – vďaka ktorej sú úžasne jemné, vláčne a majú krásnu zlatistú farbu. Tento jednoduchý recept si zaručene zamilujete.
Pripravte si palacinky tak trochu inak. Tieto najlepšie palacinky s “tajnou prísadou” sa vyznačujú originálnou chuťou a jemnou štruktúrou. Vyskúšajte jednoduchý postup, ktorý zvládnu aj úplní začiatočníci a pripravte skvelé raňajky alebo dezert pre celú rodinu.
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas vyprážania: cca 20-25 minút (celkovo)
- Počet porcií: cca 8-12 kusov (podľa veľkosti)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice kvalitnej majonézy (tajná prísada!)
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (10-12 g)
- Štipka soli
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (neutrálneho)
- cca 250 ml tekutiny (napr. 150 ml vlažnej vody + 100 ml mlieka, alebo len mlieko/voda)
- cca 200-250 g hladkej múky (preosiatej) (Pôvodný recept mal nevyvážený pomer múky a tekutín)
Na vyprážanie:
- Trochu rastlinného oleja alebo masla (na vymazanie panvice)
Na servírovanie (nápady):
- Obľúbený džem alebo marmeláda
- Nutella alebo iná čokoládová nátierka
- Tvaroh s ovocím alebo cukrom
- Javorový sirup, med
- Domáca šľahačka
- Čerstvé ovocie
- Práškový cukor
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Vo väčšej mise metličkou alebo vidličkou rozšľahajte 2 celé vajcia.
- Pridajte majonézu (2 PL), kryštálový cukor (2 PL), vanilkový cukor (alebo extrakt) a štipku soli. Krátko spolu premiešajte.
- Prilejte rastlinný olej (2 PL) a pripravenú tekutinu (cca 250 ml vlažnej vody a/alebo mlieka). Opäť premiešajte.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite s 200 g) s kypriacim práškom do pečiva (1 balíček).
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej zmesi a metličkou alebo vareškou zľahka premiešajte, kým sa nespoja do hladkého cesta bez hrudiek. Konzistencia by mala byť ako na hustejšie palacinky alebo lievance. Ak je cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu múky (až do 250 g). Nepremiešavajte príliš dlho.
Vyprážanie palaciniek:
- Pripravte si panvicu na palacinky alebo lievance a zľahka ju potrite olejom alebo maslom. Rozohrejte ju na strednom ohni.
- Keď je panvica dobre rozohriata, nalejte na ňu primerané množstvo cesta (napr. menšiu naberačku) a krúživým pohybom panvice alebo lyžicou vytvorte okrúhlu placku požadovanej veľkosti a hrúbky (vďaka kypriacemu prášku budú pravdepodobne o niečo hrubšie ako klasické tenké palacinky).
- Opekajte na strednom ohni z jednej strany približne 2 až 3 minúty, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a spodná strana nie je pekne zlatohnedá.
- Opatrne palacinku/lievanec obráťte a opekajte ďalšie cca 2 minúty aj z druhej strany dozlatista.
- Hotovú palacinku preložte na tanier. Postup opakujte so zvyšným cestom, pričom panvicu podľa potreby opäť zľahka potrite tukom. Upečené palacinky môžete ukladať na seba a prikryť, aby zostali teplé.
Servírovanie:
- Podávajte ešte teplé. Naplňte alebo potrite ich obľúbenou náplňou – džemom, Nutellou, tvarohom, polejte sirupom, ozdobte šľahačkou, ovocím alebo len posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Tajomstvom jemnosti týchto palaciniek je pridanie majonézy priamo do cesta. Nemusíte sa báť jej chuti, vo výsledku ju takmer necítiť, no palacinky sú vďaka nej vláčnejšie a majú krajšiu farbu. Stačia dve polievkové lyžice.
- Cesto miešam len krátko, kým sa nespoja suché a mokré suroviny. Používam zmes mlieka a vody, alebo len mlieko pre bohatšiu chuť. Množstvo múky si upravujem podľa požadovanej hustoty – cesto by malo byť o niečo hustejšie ako na klasické tenké palacinky.
- Panvicu pred každou palacinkou len veľmi zľahka potriem olejom alebo maslom. Opekám ich na strednom ohni z oboch strán dozlatista. Vďaka kypriacemu prášku budú trochu nadýchanejšie.
- Tieto “majonézové” palacinky sú univerzálne – skvele chutia s akoukoľvek sladkou náplňou alebo len tak, posypané cukrom. Sú ideálne na rýchle raňajky, desiatu alebo sladký obed či večeru.
Toto sú naozaj tie najlepšie palacinky s tajnou prísadou. Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorý si určite zamilujete pre jeho chuť, jemnosť a rýchlosť prípravy.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Kuchyňa Ksyushina