Ak máte tento rok bohatú úrodu paprík alebo ste jednoducho milovníkom stredomorskej kuchyne, tento recept si okamžite zamilujete. Pripravte si s nami tie najlepšie korenené papriky naložené v lahodnom sladkokyslom olejovom náleve s vôňou cesnaku a byliniek. Sú dokonale chrumkavé, no zároveň príjemne mäkké a plné fantastickej chuti, ktorá sa počas trojdňového marinovania krásne rozvinie. Táto pochúťka je neuveriteľne všestranná – hodí sa ako predjedlo (antipasto), do šalátov, nátierok, na obložené chlebíčky alebo ako famózna príloha ku grilovanému mäsu a syrom.
Nebojte sa, príprava je oveľa jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Kúzlo spočíva vo voňavom náleve, v ktorom sa papriky krátko povaria, aby zmäkli, a následnom vrstvení s čerstvým cesnakom a bylinkami. Najťažšou časťou receptu je vydržať tie tri dni, kým sa všetky chute dokonale prepoja. Ale výsledok stojí za to! Uchovajte si chuť leta v pohári a pripravte si túto delikatesu, ktorá obohatí každý stôl.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia paprík: cca 15-20 minút (v dávkach)
- Čas marinovania: 3 dni
- Počet porcií/kusov: cca 4 stredne veľké poháre
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na zeleninu:
- 10-12 ks červených mäsitých paprík (ideálne kápia)
- 200 g stonkového zeleru
- 1 veľký zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 100 g cesnaku
Na nálev:
- 250 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 500 ml vody
- 50 g soli
- 20 g kryštálového cukru
- 60 ml octu 9%
- 1 ČL celého čierneho korenia
- 5 ks bobkového listu
Postup prípravy
Príprava surovín a nálevu:
- Najprv si pripravíme všetku zeleninu. Papriky (kápie) umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a bielych žiliek a nakrájame na širšie pásy.
- Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Stonkový zeler umyjeme a nasekáme nadrobno.
- Z petržlenovej vňate oddelíme lístky od stoniek. Stonky nasekáme nadrobno a lístky si odložíme bokom (môžeme ich nechať v celku alebo nahrubo nasekať).
- Vo veľkom a širokom hrnci zmiešame všetky suroviny na nálev: vodu, olej, soľ, cukor, ocot, celé čierne korenie a bobkové listy.
- Do nálevu pridáme nasekaný stonkový zeler, nasekané stonky z petržlenovej vňate a približne polovicu pripravených plátkov cesnaku. Všetko spolu privedieme do varu.
Varenie paprík:
- Do vriaceho nálevu vložíme časť pripravených paprík tak, aby boli ponorené. Prikryjeme pokrievkou a varíme 2 minúty. Potom papriky v náleve otočíme a varíme ďalšie 2 minúty. Mali by byť mäkké, ale stále si zachovať jemnú chrumkavosť.
- Uvarené papriky dierovanou naberačkou vyberieme a odložíme dočasne do veľkej misy. Tento postup opakujeme, kým neminieme všetky papriky. Nálev necháme mierne vychladnúť.
Vrstvenie a marinovanie:
- Pripravíme si väčšiu uzatvárateľnú nádobu (ideálne sklenenú alebo keramickú). Na dno nádoby uložíme vrstvu uvarených paprík.
- Papriky posypeme časťou zvyšného cesnaku a časťou lístkov petržlenovej vňate.
- Tento postup (vrstva paprík, vrstva cesnaku a vňate) opakujeme, kým neminieme všetky suroviny. Vrchná vrstva by mala byť cesnak a vňať.
- Mierne vychladnutý nálev precedíme cez husté sitko, aby sme sa zbavili varených stoniek a korenia. Precedeným nálevom zalejeme papriky v nádobe tak, aby boli úplne ponorené.
- Na povrch paprík položíme menší tanierik alebo vrchnák, ktorý ich zaťaží a udrží ponorené v náleve. Nádobu uzavrieme a necháme marinovať v chladničke po dobu 3 dní.
Skladovanie:
- Po 3 dňoch marinovania sú papriky hotové. Preložíme ich aj s nálevom do menších čistých pohárov, dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke, kde vydržia niekoľko týždňov.
Videorecept
Tipy
- Ak máte radi pikantné, pokojne pridajte do nálevu pri varení aj jednu alebo dve celé chilli papričky. Dodajú paprikám príjemnú ostrosť.
- Namiesto červenej kápie môžem použiť aj zmes rôznofarebných paprík (žlté, oranžové), výsledok bude na pohľad ešte krajší.
- Tieto papriky sú absolútne fantastické ako súčasť syrových a údeninových mís, alebo len tak, s kúskom čerstvého chrumkavého chleba.
- Pre ešte intenzívnejšiu bylinkovú chuť môžem okrem petržlenovej vňate pridať pri vrstvení aj pár lístkov čerstvej bazalky alebo vetvičku tymianu.
S touto jednoduchou delikatesou si kúsok leta a stredomorskej pohody uchováte na neskôr. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Еда, я тебя омномном!, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.