Search

Najlepšie letné osvieženie: Fantastické ríbezľové nanuky v jahodovej poleve, ktoré si zamilujete.

domáce nanuky
Domáce nanuky, zdroj: AI

Obsah receptu

Zabudnite na presladené nanuky z obchodu plné umelých prísad! S týmto jednoduchým receptom si pripravíte fantastické domáce nanuky, ktoré sú nielen neuveriteľne chutné, ale aj oveľa zdravšie. Základom je krémová zmes z banánov a kyselkavých ríbezlí, ktorá vytvára dokonalú harmóniu chutí. Celé dielo korunuje žiarivá poleva z čerstvých jahôd, ktorá dodá nanukom neodolateľný vzhľad a sviežosť. Je to dokonalá mrazená pochúťka na horúce letné dni, ktorou potešíte deti aj dospelých. Garantujeme vám, že po ochutnaní už iné chcieť nebudete.

Príprava týchto ovocných skvostov je prekvapivo jednoduchá a rýchla. Potrebujete na ne len 5 základných ingrediencií a formu na nanuky. Banánovo-ríbezľovú dreň máte zmixovanú za pár minút, a kým sa chladí v mrazničke, pripravíte si jednoduchú jahodovú polevu s agarom. Finálne namáčanie je už len zábavná bodka za celým procesom. Poďte si s nami pripraviť to najlepšie letné osvieženie, ktoré je plné skutočného ovocia a lásky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas mrazenia: 2-3 hodiny
  • Počet porcií/kusov: 8 nanukov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Krémový základ:

  • 3 ks banánov (dobre zrelých)
  • 200 g mrazených ríbezlí

Jahodová poleva:

  • 400 g čerstvých jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 g agaru (prášok)

Postup prípravy

Príprava ovocnej drene:

  1. Dobre zrelé banány olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do vyššej nádoby. Tyčovým mixérom ich rozmixujeme na úplne hladkú kašu.
  2. K rozmixovaným banánom pridáme mrazené ríbezle a všetko spolu ešte raz dôkladne rozmixujeme. Nebojte sa, ak v zmesi zostane zopár celých bobúľ ríbezlí, dodajú nanukom zaujímavú štruktúru.
  3. Pripravenou ovocnou zmesou rovnomerne naplníme formičky na nanuky. Vložíme do nich paličky a dáme do mrazničky na minimálne 2-3 hodiny, kým nie sú úplne pevné.

Príprava jahodovej polevy:

  1. Kým sa nanuky mrazia, pripravíme si polevu. Jahody očistíme od zelených stopiek, umyjeme a rozmixujeme ich dohladka.
  2. Dôležité: Agarový prášok najprv v malom poháriku dôkladne rozmiešame v 2 lyžiciach studenej vody, aby sa predišlo vzniku hrudiek.
  3. Rozmixované jahody prelejeme do menšieho hrnca, pridáme cukor a rozmiešaný agar. Za stáleho miešania privedieme zmes do varu.
  4. Polevu povaríme na miernom ohni presne 1 minútu, aby sa agar správne aktivoval, a potom ju odstavíme z ohňa.
  5. Horúcu polevu prelejeme do vyššej a užšej nádoby (napríklad do zaváraninového pohára), v ktorej sa nám budú nanuky ľahko namáčať. Necháme ju pár minút chladnúť, aby nebola úplne vriaca, ale stále musí zostať tekutá.

Dokončenie nanukov:

  1. Pripravíme si plech alebo tácku, ktorú vystelieme papierom na pečenie.
  2. Zmrazené nanuky vyberieme z formičiek (ak idú ťažko von, stačí formu na pár sekúnd ponoriť do teplej vody).
  3. Každý nanuk rýchlo namočíme do pripravenej jahodovej polevy a ihneď ho ukladáme na papier na pečenie. Poleva na ľadovom povrchu takmer okamžite stuhne.
  4. Hotové nanuky ihneď podávame, alebo ich môžeme zabaliť do papiera na pečenie a vrátiť späť do mrazničky na neskoršie maškrtenie.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte krémovejšiu konzistenciu nanukov rada pridávam k banánom aj 2-3 lyžice hustého gréckeho jogurtu alebo kokosového mlieka z plechovky.
  2. Namiesto ríbezlí môžete experimentovať aj s iným drobným mrazeným ovocím, ako sú maliny, čučoriedky alebo černice.
  3. Ak chcete nanuky pre dospelých, do jahodovej polevy po uvarení môžem primiešať lyžičku prosecca alebo obľúbeného likéru pre zaujímavejší chuťový rozmer.
  4. Pre extra chrumkavý efekt môžete ešte do mäkkej polevy (hneď po namočení) nasypať nasekané pistácie, mandle alebo lyofilizované (mrazom sušené) ovocie.

S týmito domácimi nanukmi zažiarite na každej letnej oslave či pikniku. Sú dôkazom, že aj zdravé maškrty môžu byť neskutočne lahodné. Užite si leto plnými dúškami!

Recept je inšpirovaný verziou od Najlepšie jedlo tu, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty