Search

Najlepšie kurča na horčici s rakúskym šalátom: Tento recept si zamilujete (TOP)

kurča na horčici
Kurča na horčici

Obsah receptu

Hľadáte recept na to naozaj najlepšie kurča na horčici, ktoré je šťavnaté, plné chuti a dokonale sa dopĺňa s tradičným rakúskym zemiakovým šalátom bez majonézy? Práve ste ho našli! Tento TOP recept si zaručene zamilujete pre jeho jednoduchosť a famózny výsledok, ktorý pripomína klasiku ako od babičky alebo z dobrej reštaurácie.

Kurča na horčici je veľmi chutné a ľahké jedlo. Podľa tohto receptu ho pripravíte jednoducho a výsledok je famózny, najmä v spojení s osviežujúcim rakúskym zemiakovým šalátom plným čerstvých byliniek. Potešte svoje chuťové poháriky touto skvelou kombináciou.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ varenie zemiakov)
  • Čas pečenia: cca 45-60 minút
  • Počet porcií: 6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Kurča na horčici:

  • 6 ks kuracích stehien (horné alebo celé, s kožou a kosťou)
  • 2 polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
  • 2 ks stredne veľkých cibúľ
  • 50 ml vody (na podliatie)
  • Rastlinný olej (cca 1-2 PL) na opekanie
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Rakúsky zemiakový šalát:

  • 900 g šalátových zemiakov (varný typ A, menšie alebo stredne veľké)
  • 1 ks červenej cibule (stredne veľká)
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička soli (+ soľ na varenie zemiakov)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 polievkové lyžice octu z bieleho vína (alebo jablčného)
  • 1 polievková lyžica obyčajného kvasného liehového octu (8%)
  • 5 polievkových lyžíc 100% jablkovej šťavy (alebo jablčného muštu)
  • 150–200 ml teplého hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja (alebo iného neutrálneho)
  • 1 zväzok čerstvej pažítky, nasekanej najemno
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej najemno

Potrebujeme tiež:

  • Veľký hrniec (na varenie zemiakov)
  • Väčšia panvica vhodná do rúry s pokrievkou (alebo panvica + zapekacia misa)

Postup prípravy

Príprava rakúskeho zemiakového šalátu:

  1. Najprv si pripravte šalát, aby sa stihol odležať. Zemiaky dôkladne umyte a v šupke ich dajte variť do hrnca s osolenou vodou domäkka (pozor, aby sa nerozvarili!). Trvá to približne 20-25 minút podľa veľkosti.
  2. Medzitým si pripravte základ zálievky: Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno. Vložte ju do veľkej misy. Pridajte cukor (1 PL), soľ (1 ČL) a čerstvo mleté čierne korenie. Zalejte oboma druhmi octu (vínnym aj kvasným) a jablkovou šťavou. Všetko spolu dobre premiešajte a nechajte aspoň 15-20 minút postáť pri izbovej teplote, aby cibuľa zmäkla a pustila chuť.
  3. Uvarené zemiaky sceďte a nechajte ich len mierne vychladnúť (mali by byť stále teplé, ale nie horúce, aby sa dali ošúpať). Ošúpte ich a nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm priamo do misy k pripravenej cibuľovej zmesi.
  4. Ihneď k teplým zemiakom prilejte teplý hovädzí alebo zeleninový vývar (150-200 ml). Pridajte slnečnicový olej (3 PL) a najemno nasekanú pažítku a petržlenovú vňať.
  5. Teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby sa zemiaky nepolámali, ale pekne obalili v zálievke a bylinkách. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou, korením alebo cukrom/octom podľa vašej preferencie.
  6. Šalát prikryte a nechajte odležať pri izbovej teplote aspoň 30 minút (tradične sa často podáva vlažný). Ak ho chcete podávať studený, dajte ho do chladničky.

Príprava kurčaťa na horčici:

  1. Pripravte si kuracie stehná: umyte ich a dôkladne osušte papierovými utierkami. Z oboch strán ich osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Jednu stranu každého stehna (ideálne stranu s kožou) rovnomerne potrite hrubozrnnou horčicou (spolu cca 2 PL).
  3. Obe cibule ošúpte a nakrájajte na hrubšie prúžky alebo mesiačiky.
  4. Pripravte si panvicu, ktorá je vhodná aj do rúry (alebo použite bežnú panvicu a potom mäso preložte do zapekacej misy). Na panvici na strednom ohni rozohrejte trochu rastlinného oleja (1-2 PL). Pridajte nakrájanú cibuľu a krátko ju orestujte dosklovita (asi 3-4 minúty).

Pečenie kurčaťa:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev).
  2. Na orestovanú cibuľu v panvici (alebo v zapekacej mise) položte pripravené kuracie stehná, horčicovou stranou nahor.
  3. Podlejte malým množstvom horúcej vody (50 ml).
  4. Panvicu (alebo zapekaciu misu) prikryte pokrievkou alebo alobalom a vložte ju do predhriatej rúry.
  5. Pečte prikryté pri 180 °C približne 45 až 60 minút, alebo kým nie je mäso pri kosti úplne mäkké. Čas závisí od veľkosti stehien.
  6. Voliteľný krok pre chrumkavú kožu: Na posledných 10-15 minút pečenia môžete odstrániť pokrievku/alobal a prípadne zvýšiť teplotu na 200°C, aby sa koža pekne opiekla dochrumkava. Počas pečenia (najmä ak pečiete odkryté) môžete mäso poliať výpekom z dna panvice.
  7. Upečené kurča vyberte z rúry. Prikryte ho voľne alobalom a nechajte ho pred podávaním odpočívať asi 5-10 minút.

Servírovanie:

  1. Odpočinuté kuracie stehná podávajte spolu s pripraveným (vlažným alebo studeným) rakúskym zemiakovým šalátom.
  2. Mäso na tanieri prelejte chutným výpekom, ktorý sa vytvoril počas pečenia na cibuľovom základe.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento recept sú najlepšie kuracie stehná s kožou a kosťou, zostanú oveľa šťavnatejšie. Potriem ich len z vrchnej strany hrubozrnnou horčicou – tá dodá skvelú chuť a pomôže vytvoriť peknú kôrku.
  2. Základ tvorí cibuľa nakrájaná na prúžky, ktorú krátko orestujem na panvici vhodnej do rúry. Na ňu položím mäso, podlejem len trochou vody a prikryté pečiem v rúre domäkka. Vďaka tomu sa mäso skôr dusí ako pečie a zostane krásne šťavnaté. Pre chrumkavú kožičku ho na záver odkryjem.
  3. Rakúsky zemiakový šalát pripravujem zo šalátových zemiakov (typ A) uvarených v šupke. Ešte teplé ich nakrájam na plátky a zmiešam s cibuľou marinovanou v octovej zálievke. Potom zalejem teplým vývarom – vďaka tomu zemiaky krásne nasiaknu chuť. Nakoniec pridám olej a čerstvé bylinky (pažítka a petržlenová vňať sú klasika).
  4. Tento typ zemiakového šalátu je najlepší vlažný alebo pri izbovej teplote, vtedy najlepšie vyniknú chute. Preto ho pripravujem vopred a nechám odležať. Kombinácia šťavnatého kurčaťa na horčici a sviežeho octového šalátu je naozaj famózna.


Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Toto je naozaj TOP recept na najlepšie kurča na horčici s rakúskym zemiakovým šalátom. Jednoduchá príprava, fantastická chuť – recept, ktorý si určite zamilujete a uložíte.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty