Hľadáte recept na to naozaj najlepšie kurča na horčici, ktoré je šťavnaté, plné chuti a dokonale sa dopĺňa s tradičným rakúskym zemiakovým šalátom bez majonézy? Práve ste ho našli! Tento TOP recept si zaručene zamilujete pre jeho jednoduchosť a famózny výsledok, ktorý pripomína klasiku ako od babičky alebo z dobrej reštaurácie.
Kurča na horčici je veľmi chutné a ľahké jedlo. Podľa tohto receptu ho pripravíte jednoducho a výsledok je famózny, najmä v spojení s osviežujúcim rakúskym zemiakovým šalátom plným čerstvých byliniek. Potešte svoje chuťové poháriky touto skvelou kombináciou.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ varenie zemiakov)
- Čas pečenia: cca 45-60 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Kurča na horčici:
- 6 ks kuracích stehien (horné alebo celé, s kožou a kosťou)
- 2 polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
- 2 ks stredne veľkých cibúľ
- 50 ml vody (na podliatie)
- Rastlinný olej (cca 1-2 PL) na opekanie
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Rakúsky zemiakový šalát:
- 900 g šalátových zemiakov (varný typ A, menšie alebo stredne veľké)
- 1 ks červenej cibule (stredne veľká)
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička soli (+ soľ na varenie zemiakov)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 polievkové lyžice octu z bieleho vína (alebo jablčného)
- 1 polievková lyžica obyčajného kvasného liehového octu (8%)
- 5 polievkových lyžíc 100% jablkovej šťavy (alebo jablčného muštu)
- 150–200 ml teplého hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja (alebo iného neutrálneho)
- 1 zväzok čerstvej pažítky, nasekanej najemno
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej najemno
Potrebujeme tiež:
- Veľký hrniec (na varenie zemiakov)
- Väčšia panvica vhodná do rúry s pokrievkou (alebo panvica + zapekacia misa)
Postup prípravy
Príprava rakúskeho zemiakového šalátu:
- Najprv si pripravte šalát, aby sa stihol odležať. Zemiaky dôkladne umyte a v šupke ich dajte variť do hrnca s osolenou vodou domäkka (pozor, aby sa nerozvarili!). Trvá to približne 20-25 minút podľa veľkosti.
- Medzitým si pripravte základ zálievky: Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno. Vložte ju do veľkej misy. Pridajte cukor (1 PL), soľ (1 ČL) a čerstvo mleté čierne korenie. Zalejte oboma druhmi octu (vínnym aj kvasným) a jablkovou šťavou. Všetko spolu dobre premiešajte a nechajte aspoň 15-20 minút postáť pri izbovej teplote, aby cibuľa zmäkla a pustila chuť.
- Uvarené zemiaky sceďte a nechajte ich len mierne vychladnúť (mali by byť stále teplé, ale nie horúce, aby sa dali ošúpať). Ošúpte ich a nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm priamo do misy k pripravenej cibuľovej zmesi.
- Ihneď k teplým zemiakom prilejte teplý hovädzí alebo zeleninový vývar (150-200 ml). Pridajte slnečnicový olej (3 PL) a najemno nasekanú pažítku a petržlenovú vňať.
- Teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby sa zemiaky nepolámali, ale pekne obalili v zálievke a bylinkách. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou, korením alebo cukrom/octom podľa vašej preferencie.
- Šalát prikryte a nechajte odležať pri izbovej teplote aspoň 30 minút (tradične sa často podáva vlažný). Ak ho chcete podávať studený, dajte ho do chladničky.
Príprava kurčaťa na horčici:
- Pripravte si kuracie stehná: umyte ich a dôkladne osušte papierovými utierkami. Z oboch strán ich osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Jednu stranu každého stehna (ideálne stranu s kožou) rovnomerne potrite hrubozrnnou horčicou (spolu cca 2 PL).
- Obe cibule ošúpte a nakrájajte na hrubšie prúžky alebo mesiačiky.
- Pripravte si panvicu, ktorá je vhodná aj do rúry (alebo použite bežnú panvicu a potom mäso preložte do zapekacej misy). Na panvici na strednom ohni rozohrejte trochu rastlinného oleja (1-2 PL). Pridajte nakrájanú cibuľu a krátko ju orestujte dosklovita (asi 3-4 minúty).
Pečenie kurčaťa:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev).
- Na orestovanú cibuľu v panvici (alebo v zapekacej mise) položte pripravené kuracie stehná, horčicovou stranou nahor.
- Podlejte malým množstvom horúcej vody (50 ml).
- Panvicu (alebo zapekaciu misu) prikryte pokrievkou alebo alobalom a vložte ju do predhriatej rúry.
- Pečte prikryté pri 180 °C približne 45 až 60 minút, alebo kým nie je mäso pri kosti úplne mäkké. Čas závisí od veľkosti stehien.
- Voliteľný krok pre chrumkavú kožu: Na posledných 10-15 minút pečenia môžete odstrániť pokrievku/alobal a prípadne zvýšiť teplotu na 200°C, aby sa koža pekne opiekla dochrumkava. Počas pečenia (najmä ak pečiete odkryté) môžete mäso poliať výpekom z dna panvice.
- Upečené kurča vyberte z rúry. Prikryte ho voľne alobalom a nechajte ho pred podávaním odpočívať asi 5-10 minút.
Servírovanie:
- Odpočinuté kuracie stehná podávajte spolu s pripraveným (vlažným alebo studeným) rakúskym zemiakovým šalátom.
- Mäso na tanieri prelejte chutným výpekom, ktorý sa vytvoril počas pečenia na cibuľovom základe.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept sú najlepšie kuracie stehná s kožou a kosťou, zostanú oveľa šťavnatejšie. Potriem ich len z vrchnej strany hrubozrnnou horčicou – tá dodá skvelú chuť a pomôže vytvoriť peknú kôrku.
- Základ tvorí cibuľa nakrájaná na prúžky, ktorú krátko orestujem na panvici vhodnej do rúry. Na ňu položím mäso, podlejem len trochou vody a prikryté pečiem v rúre domäkka. Vďaka tomu sa mäso skôr dusí ako pečie a zostane krásne šťavnaté. Pre chrumkavú kožičku ho na záver odkryjem.
- Rakúsky zemiakový šalát pripravujem zo šalátových zemiakov (typ A) uvarených v šupke. Ešte teplé ich nakrájam na plátky a zmiešam s cibuľou marinovanou v octovej zálievke. Potom zalejem teplým vývarom – vďaka tomu zemiaky krásne nasiaknu chuť. Nakoniec pridám olej a čerstvé bylinky (pažítka a petržlenová vňať sú klasika).
- Tento typ zemiakového šalátu je najlepší vlažný alebo pri izbovej teplote, vtedy najlepšie vyniknú chute. Preto ho pripravujem vopred a nechám odležať. Kombinácia šťavnatého kurčaťa na horčici a sviežeho octového šalátu je naozaj famózna.

Toto je naozaj TOP recept na najlepšie kurča na horčici s rakúskym zemiakovým šalátom. Jednoduchá príprava, fantastická chuť – recept, ktorý si určite zamilujete a uložíte.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty