Search

Najlepšie domáce šišky (Berlínčanky): Plnené vanilkovým krémom a poliate čokoládou (Recept)

domáce šišky plnené krémom
Domáce šišky plnené krémom

Obsah receptu

Toto je recept na tie absolútne najlepšie domáce šišky plnené krémom (Berlínčanky), aké ste kedy ochutnali. Nadýchané, mäkké kysnuté cesto naplnené lahodným vanilkovým krémom (pudingom) a štedro poliate dvoma druhmi čokolády. Sú jednoducho neodolateľné a tento TOP recept si určite budete chcieť zapísať.

Ak hľadáte recept na sladké raňajky alebo pochúťku ku káve ako z cukrárne, pripravte si tieto domáce šišky plnené krémom. Recept je skutočne jednoduchý a nemusia sa ho báť ani začiatočníci. Výsledok stojí za tú trochu námahy pri kysnutí a vyprážaní.

  • Čas prípravy: cca 1 hodina 10 minút (+ kysnutie a chladenie)
  • Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny celkovo
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa počtu dávok)
  • Počet porcií: cca 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje prácu s kysnutým cestom a vyprážanie)

Potrebujeme:

Kysnuté cesto:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka) ALEBO 14 g sušeného droždia (cca 4 ČL)
  • 60 g kryštálového cukru (časť do kvásku)
  • 500 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 3 žĺtky (izbovej teploty)
  • 60 g zmäknutého masla (izbovej teploty)

Vanilková pudingová plnka:

  • 500 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 35-40 g)
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti)

Čokoládové polevy:

  • 200 g čokolády (horkej alebo mliečnej, na základnú polevu)
  • cca 2-3 polievkové lyžice mlieka (na zriedenie tmavej polevy)
  • 100 g bielej čokolády (na zdobenie)
  • Voliteľné: 1 ČL rastlinného oleja alebo malý kúsok Cery (do bielej polevy pre lepší lesk)

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na vyprážanie (aspoň 3-4 cm vrstva)

Na dokončenie (voliteľné):

  • Práškový cukor na posypanie

Potrebujeme tiež:

  • Plech na pečenie, papier na pečenie
  • Vykrajovačka alebo pohár (priemer cca 6-8 cm)
  • Cukrárske vrecko s dlhou tenkou špičkou na plnenie
  • Cukrárske vrecko alebo malé vrecko na zdobenie bielou čokoládou

Postup prípravy

Príprava kysnutého cesta:

  1. Pripravte si kvások: Do menšej misky nalejte asi 100 ml vlažného mlieka (z celkových 250 ml). Pridajte lyžičku cukru (z celkových 60 g) a rozdrobte čerstvé droždie (alebo nasypte sušené). Zľahka premiešajte, prikryte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút).
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (500 g), zvyšný kryštálový cukor (cca 55 g), vanilkový cukor a štipku soli. Uprostred urobte jamku.
  3. Do jamky pridajte 3 žĺtky, prilejte zvyšok vlažného mlieka (150 ml) a pripravený kvások.
  4. Začnite spracovávať cesto vareškou alebo v robote s hákom. Keď sa suroviny začnú spájať, pridajte zmäknuté maslo (60 g) nakrájané na kúsky.
  5. Miesite dôkladne (rukami aspoň 10 minút, v robote asi 7-8 minút), kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto.
  6. Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 45 až 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Príprava vanilkovej plnky (počas kysnutia):

  1. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Z 500 ml mlieka trochu odoberte do pohára (cca 100 ml) a rozmiešajte v ňom vanilkový pudingový prášok a 2 lyžice cukru dohladka.
  2. Zvyšné mlieko (400 ml) v hrnci priveďte do varu. Keď začne vrieť, za stáleho miešania prilejte rozmiešaný pudingový prášok.
  3. Varte na miernom ohni za stáleho miešania metličkou asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne.
  4. Hotový hustý puding ihneď odstavte z ohňa. Prikryte jeho povrch potravinovou fóliou (priložte ju priamo na puding, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť.

Tvarovanie a finálne kysnutie šišiek:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite. Rozvaľkajte ho valčekom na plát hrubý približne 1 až 1,5 cm (nie 2 cm).
  2. Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára (priemer cca 6-8 cm) vykrajujte z cesta kolieska.
  3. Vykrojené kolieska opatrne ukladajte na plech alebo dosku zľahka pomúčenú alebo vystlanú papierom na pečenie. Prikryte ich čistou utierkou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 30 minút. Mali by viditeľne narásť.

Vyprážanie šišiek:

  1. V hlbšom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja (aspoň 3-4 cm vrstva) na teplotu približne 170-175 °C. Olej by nemal byť príliš horúci, aby sa šišky nespálili na povrchu a zostali surové vo vnútri.
  2. Opatrne vkladajte nakysnuté šišky do horúceho oleja (nie príliš veľa naraz). Vkladajte ich hornou stranou (tou, čo bola navrchu pri kysnutí) nadol.
  3. Vyprážajte z jednej strany približne 2 až 3 minúty dozlatista. Potom ich opatrne otočte a vyprážajte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany dozlatista. Správne vysmažené šišky by mali mať po obvode svetlý pásik.
  4. Hotové vysmažené šišky vyberajte dierovanou lyžicou alebo naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Nechajte ich úplne vychladnúť.

Plnenie a zdobenie:

  1. Úplne vychladnutý puding vyberte z chladničky, odstráňte fóliu a metličkou alebo šľahačom ho dobre rozmiešajte dohladka, aby bol opäť krémový. Naplňte ním cukrárske vrecko s dlhou tenkou plniacou špičkou.
  2. Do každej vychladnutej šišky urobte zboku malý otvor (napr. špičkou noža alebo priamo plniacou špičkou) a opatrne do nej nastriekajte primerané množstvo vanilkového krému.
  3. Pripravte si čokoládové polevy. Tmavú (alebo mliečnu) čokoládu (200 g) nalámte na kúsky, pridajte 2-3 lyžice mlieka a rozpustite nad parou alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť. Bielu čokoládu (100 g) rozpustite rovnakým spôsobom (prípadne s lyžičkou oleja/Cery, ale bez mlieka).
  4. Vrchnú stranu každej naplnenej šišky namočte do mierne vychladnutej tmavej (alebo mliečnej) čokoládovej polevy. Nechajte trochu stuhnúť na mriežke alebo papieri na pečenie.
  5. Bielu rozpustenú čokoládu dajte do malého cukrárskeho vrecka alebo igelitového vrecka s odstrihnutým rožtekom a ozdobte povrch šišiek tenkými linkami alebo iným vzorom.
  6. Nechajte polevy úplne stuhnúť. Pred podávaním môžete šišky ešte zľahka posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na šišky pripravujem klasickým spôsobom – z kvásku, múky, žĺtkov a mlieka. Zmäknuté maslo pridávam až do čiastočne spracovaného cesta, ktoré potom dobre vymiesim do hladka. Je dôležité nechať ho poriadne vykysnúť (cca 1 hodinu).
  2. Plnku robím z jednoduchého vanilkového pudingu uvareného podľa návodu (ale môžete si uvariť aj poctivý žĺtkový krém ako v recepte na venčeky). Dôležité je nechať ho úplne vychladnúť pod fóliou a pred plnením dobre rozmiešať. Plním ich pomocou vrecka s dlhou špičkou zboku.
  3. Vykysnuté cesto vaľkám na hrúbku cca 1-1,5 cm (nie hrubšie) a vykrajujem kolieska. Tie nechám ešte pol hodiny podkysnúť na plechu pod utierkou.
  4. Vyprážam ich v dostatočnom množstve oleja rozohriatom na správnu teplotu (cca 170°C) z oboch strán dozlatista. Správne vykysnuté a usmažené šišky by mali mať pekný svetlý pásik po obvode. Hotové nechám odkvapkať a vychladnúť.
  5. Polevu robím rozpustením čokolády s trochou mlieka (na tmavú) alebo len tak (bielu). Šišky namáčam do jednej polevy a druhou zdobím. Najlepšie sú čerstvé, v deň prípravy.

Toto sú naozaj tie najlepšie domáce šišky (Berlínčanky) plnené vanilkovým krémom a poliate čokoládou. Vyskúšajte tento TOP recept a presvedčte sa sami o ich božskej chuti.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CookBakery

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty