Toto je recept na tie absolútne najlepšie domáce šišky plnené krémom (Berlínčanky), aké ste kedy ochutnali. Nadýchané, mäkké kysnuté cesto naplnené lahodným vanilkovým krémom (pudingom) a štedro poliate dvoma druhmi čokolády. Sú jednoducho neodolateľné a tento TOP recept si určite budete chcieť zapísať.
Ak hľadáte recept na sladké raňajky alebo pochúťku ku káve ako z cukrárne, pripravte si tieto domáce šišky plnené krémom. Recept je skutočne jednoduchý a nemusia sa ho báť ani začiatočníci. Výsledok stojí za tú trochu námahy pri kysnutí a vyprážaní.
- Čas prípravy: cca 1 hodina 10 minút (+ kysnutie a chladenie)
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny celkovo
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa počtu dávok)
- Počet porcií: cca 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje prácu s kysnutým cestom a vyprážanie)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto:
- 250 ml vlažného mlieka
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka) ALEBO 14 g sušeného droždia (cca 4 ČL)
- 60 g kryštálového cukru (časť do kvásku)
- 500 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 3 žĺtky (izbovej teploty)
- 60 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
Vanilková pudingová plnka:
- 500 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 35-40 g)
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
Čokoládové polevy:
- 200 g čokolády (horkej alebo mliečnej, na základnú polevu)
- cca 2-3 polievkové lyžice mlieka (na zriedenie tmavej polevy)
- 100 g bielej čokolády (na zdobenie)
- Voliteľné: 1 ČL rastlinného oleja alebo malý kúsok Cery (do bielej polevy pre lepší lesk)
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na vyprážanie (aspoň 3-4 cm vrstva)
Na dokončenie (voliteľné):
- Práškový cukor na posypanie
Potrebujeme tiež:
- Plech na pečenie, papier na pečenie
- Vykrajovačka alebo pohár (priemer cca 6-8 cm)
- Cukrárske vrecko s dlhou tenkou špičkou na plnenie
- Cukrárske vrecko alebo malé vrecko na zdobenie bielou čokoládou
Postup prípravy
Príprava kysnutého cesta:
- Pripravte si kvások: Do menšej misky nalejte asi 100 ml vlažného mlieka (z celkových 250 ml). Pridajte lyžičku cukru (z celkových 60 g) a rozdrobte čerstvé droždie (alebo nasypte sušené). Zľahka premiešajte, prikryte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút).
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (500 g), zvyšný kryštálový cukor (cca 55 g), vanilkový cukor a štipku soli. Uprostred urobte jamku.
- Do jamky pridajte 3 žĺtky, prilejte zvyšok vlažného mlieka (150 ml) a pripravený kvások.
- Začnite spracovávať cesto vareškou alebo v robote s hákom. Keď sa suroviny začnú spájať, pridajte zmäknuté maslo (60 g) nakrájané na kúsky.
- Miesite dôkladne (rukami aspoň 10 minút, v robote asi 7-8 minút), kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto.
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 45 až 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Príprava vanilkovej plnky (počas kysnutia):
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Z 500 ml mlieka trochu odoberte do pohára (cca 100 ml) a rozmiešajte v ňom vanilkový pudingový prášok a 2 lyžice cukru dohladka.
- Zvyšné mlieko (400 ml) v hrnci priveďte do varu. Keď začne vrieť, za stáleho miešania prilejte rozmiešaný pudingový prášok.
- Varte na miernom ohni za stáleho miešania metličkou asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne.
- Hotový hustý puding ihneď odstavte z ohňa. Prikryte jeho povrch potravinovou fóliou (priložte ju priamo na puding, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť.
Tvarovanie a finálne kysnutie šišiek:
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite. Rozvaľkajte ho valčekom na plát hrubý približne 1 až 1,5 cm (nie 2 cm).
- Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára (priemer cca 6-8 cm) vykrajujte z cesta kolieska.
- Vykrojené kolieska opatrne ukladajte na plech alebo dosku zľahka pomúčenú alebo vystlanú papierom na pečenie. Prikryte ich čistou utierkou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 30 minút. Mali by viditeľne narásť.
Vyprážanie šišiek:
- V hlbšom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja (aspoň 3-4 cm vrstva) na teplotu približne 170-175 °C. Olej by nemal byť príliš horúci, aby sa šišky nespálili na povrchu a zostali surové vo vnútri.
- Opatrne vkladajte nakysnuté šišky do horúceho oleja (nie príliš veľa naraz). Vkladajte ich hornou stranou (tou, čo bola navrchu pri kysnutí) nadol.
- Vyprážajte z jednej strany približne 2 až 3 minúty dozlatista. Potom ich opatrne otočte a vyprážajte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany dozlatista. Správne vysmažené šišky by mali mať po obvode svetlý pásik.
- Hotové vysmažené šišky vyberajte dierovanou lyžicou alebo naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Nechajte ich úplne vychladnúť.
Plnenie a zdobenie:
- Úplne vychladnutý puding vyberte z chladničky, odstráňte fóliu a metličkou alebo šľahačom ho dobre rozmiešajte dohladka, aby bol opäť krémový. Naplňte ním cukrárske vrecko s dlhou tenkou plniacou špičkou.
- Do každej vychladnutej šišky urobte zboku malý otvor (napr. špičkou noža alebo priamo plniacou špičkou) a opatrne do nej nastriekajte primerané množstvo vanilkového krému.
- Pripravte si čokoládové polevy. Tmavú (alebo mliečnu) čokoládu (200 g) nalámte na kúsky, pridajte 2-3 lyžice mlieka a rozpustite nad parou alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť. Bielu čokoládu (100 g) rozpustite rovnakým spôsobom (prípadne s lyžičkou oleja/Cery, ale bez mlieka).
- Vrchnú stranu každej naplnenej šišky namočte do mierne vychladnutej tmavej (alebo mliečnej) čokoládovej polevy. Nechajte trochu stuhnúť na mriežke alebo papieri na pečenie.
- Bielu rozpustenú čokoládu dajte do malého cukrárskeho vrecka alebo igelitového vrecka s odstrihnutým rožtekom a ozdobte povrch šišiek tenkými linkami alebo iným vzorom.
- Nechajte polevy úplne stuhnúť. Pred podávaním môžete šišky ešte zľahka posypať práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Cesto na šišky pripravujem klasickým spôsobom – z kvásku, múky, žĺtkov a mlieka. Zmäknuté maslo pridávam až do čiastočne spracovaného cesta, ktoré potom dobre vymiesim do hladka. Je dôležité nechať ho poriadne vykysnúť (cca 1 hodinu).
- Plnku robím z jednoduchého vanilkového pudingu uvareného podľa návodu (ale môžete si uvariť aj poctivý žĺtkový krém ako v recepte na venčeky). Dôležité je nechať ho úplne vychladnúť pod fóliou a pred plnením dobre rozmiešať. Plním ich pomocou vrecka s dlhou špičkou zboku.
- Vykysnuté cesto vaľkám na hrúbku cca 1-1,5 cm (nie hrubšie) a vykrajujem kolieska. Tie nechám ešte pol hodiny podkysnúť na plechu pod utierkou.
- Vyprážam ich v dostatočnom množstve oleja rozohriatom na správnu teplotu (cca 170°C) z oboch strán dozlatista. Správne vykysnuté a usmažené šišky by mali mať pekný svetlý pásik po obvode. Hotové nechám odkvapkať a vychladnúť.
- Polevu robím rozpustením čokolády s trochou mlieka (na tmavú) alebo len tak (bielu). Šišky namáčam do jednej polevy a druhou zdobím. Najlepšie sú čerstvé, v deň prípravy.
Toto sú naozaj tie najlepšie domáce šišky (Berlínčanky) plnené vanilkovým krémom a poliate čokoládou. Vyskúšajte tento TOP recept a presvedčte sa sami o ich božskej chuti.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CookBakery