Search

Najlepšie domáce kávové zrná: Na Vianoce u nás nesmú chýbať!

kávové zrná
kávové zrná

Obsah receptu

Publikované: 7. decembra 2023, 00:00

Prekvapte svojich blízkych počas vianočných sviatkov originálnym dezertom, ktorým sú domáce kávové zrná.

Domáce kávové zrná sú ideálnou kombináciou jemného marcipánu, lahodnej kávovej plnky a čokoládovej polevy. V tomto článku vám ukážeme, ako si ich pripraviť krok za krokom, aby ste si mohli pochutnať na výnimočnom dezerte plnom chutí. Recept pochádza od pani Vierky z youtube kanála LiViera Desserts.

Domáce kávové zrná

Ingrediencie

  • Domáci marcipán:
    • 200 g práškového cukru
    • 200 g rastlinného tuku (Cera, kokosový olej…)
    • 150 g plnotučného sušeného mlieka
    • 2 lyžice olúpaných jemne mletých mandlí (voliteľné)
  • Kávová plnka:
    • 190 g sladeného kondenzovaného mlieka
    • 50 g práškového cukru
    • 25 g kakaa
    • 250 g masla
    • 3 lyžičky instantnej alebo mletej zrnkovej kávy
  • Čokoládová poleva:
    • 200 g horkej čokolády (52 %)
    • 100 g kokosového oleja (alebo rastlinný tuk Cera)

Postup prípravy

  1. Príprava kávovej plnky:
    • V horúcom vodnom kúpeli šľahajte zmes kondenzovaného mlieka, cukru a kakaa asi 15 minút, kým nezhustne.
    • Pridajte kávu a šľahajte ďalej. Po vytiahnutí z vodného kúpeľa do teplej hmoty zašľahajte ¼ masla. Zvyšné maslo šľahajte samostatne a postupne pridávajte kakaovú hmotu.
  2. Príprava domácej marcipánovej hmoty:
    • Zmiešajte práškový cukor, sušené mlieko, rastlinný tuk a mleté mandle. Prípadne pridajte mandľovú esenciu. Podľa potreby upravte konzistenciu pridaním mlieka alebo tuku.
  3. Tvorenie kávových zŕn:
    • Na cukrom pocukrovaný pečiaci papier rozvaľkajte marcipán na hrúbku 3,5-4 mm. Použite silikónovú formu na tvorenie zŕn, ktorú tiež posypte cukrom. Do formy natlačte marcipán, pridajte plnku a prekryte ďalšou vrstvou marcipánu.
  4. Chladenie a čokoládová poleva:
    • Nechajte zrná v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Medzitým pripravte čokoládovú polevu roztopením čokolády a kokosového oleja v horúcom vodnom kúpeli. Polevu nechajte vychladnúť na 29°C. Potom zrná obalte v čokoláde a nechajte stuhnúť.

Video recept

Domáce kávové zrná sú nielen krásnym, ale aj chutným vianočným prekvapením. Ich príprava vyžaduje niečo málo času a zručnosti, ale výsledok – lahodný dezert s bohatou chuťou kávy a čokolády – je toho viac než hodný. Tieto zrnká sú dokonalým spôsobom, ako potešiť všetkých milovníkov kávy a sladkostí počas sviatkov.

Súvisiace články

Najlepšie vianočné karamelové grilážky: Vianoce si bez nich nevieme predstaviť!

Vianočný čokoládový sen: Najobľúbenejší šťavnatý čokoládový koláč na Vianoce

Vianočné kokosové guľky: Rýchly a chutný nepečený dezert na Vianoce a sviatky


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty