Search

Najlepšie domáce kávové zrná: Na Vianoce u nás nesmú chýbať!

kávové zrná
kávové zrná

Obsah receptu

Prekvapte svojich blízkych počas vianočných sviatkov originálnym dezertom, ktorým sú domáce kávové zrná.

Domáce kávové zrná sú ideálnou kombináciou jemného marcipánu, lahodnej kávovej plnky a čokoládovej polevy. V tomto článku vám ukážeme, ako si ich pripraviť krok za krokom, aby ste si mohli pochutnať na výnimočnom dezerte plnom chutí. Recept pochádza od pani Vierky z youtube kanála LiViera Desserts.

Domáce kávové zrná

Ingrediencie

  • Domáci marcipán:
    • 200 g práškového cukru
    • 200 g rastlinného tuku (Cera, kokosový olej…)
    • 150 g plnotučného sušeného mlieka
    • 2 lyžice olúpaných jemne mletých mandlí (voliteľné)
  • Kávová plnka:
    • 190 g sladeného kondenzovaného mlieka
    • 50 g práškového cukru
    • 25 g kakaa
    • 250 g masla
    • 3 lyžičky instantnej alebo mletej zrnkovej kávy
  • Čokoládová poleva:
    • 200 g horkej čokolády (52 %)
    • 100 g kokosového oleja (alebo rastlinný tuk Cera)

Postup prípravy

  1. Príprava kávovej plnky:
    • V horúcom vodnom kúpeli šľahajte zmes kondenzovaného mlieka, cukru a kakaa asi 15 minút, kým nezhustne.
    • Pridajte kávu a šľahajte ďalej. Po vytiahnutí z vodného kúpeľa do teplej hmoty zašľahajte ¼ masla. Zvyšné maslo šľahajte samostatne a postupne pridávajte kakaovú hmotu.
  2. Príprava domácej marcipánovej hmoty:
    • Zmiešajte práškový cukor, sušené mlieko, rastlinný tuk a mleté mandle. Prípadne pridajte mandľovú esenciu. Podľa potreby upravte konzistenciu pridaním mlieka alebo tuku.
  3. Tvorenie kávových zŕn:
    • Na cukrom pocukrovaný pečiaci papier rozvaľkajte marcipán na hrúbku 3,5-4 mm. Použite silikónovú formu na tvorenie zŕn, ktorú tiež posypte cukrom. Do formy natlačte marcipán, pridajte plnku a prekryte ďalšou vrstvou marcipánu.
  4. Chladenie a čokoládová poleva:
    • Nechajte zrná v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Medzitým pripravte čokoládovú polevu roztopením čokolády a kokosového oleja v horúcom vodnom kúpeli. Polevu nechajte vychladnúť na 29°C. Potom zrná obalte v čokoláde a nechajte stuhnúť.

Video recept

Domáce kávové zrná sú nielen krásnym, ale aj chutným vianočným prekvapením. Ich príprava vyžaduje niečo málo času a zručnosti, ale výsledok – lahodný dezert s bohatou chuťou kávy a čokolády – je toho viac než hodný. Tieto zrnká sú dokonalým spôsobom, ako potešiť všetkých milovníkov kávy a sladkostí počas sviatkov.

Súvisiace články

Najlepšie vianočné karamelové grilážky: Vianoce si bez nich nevieme predstaviť!

Vianočný čokoládový sen: Najobľúbenejší šťavnatý čokoládový koláč na Vianoce

Vianočné kokosové guľky: Rýchly a chutný nepečený dezert na Vianoce a sviatky


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty