Search

Najlepšie cestoviny s kôprom a mäsom: Tento recept musíte vyskúšať (HIT)

cestoviny s kôprom
cestoviny s kôprom

Obsah receptu

Toto je recept na tie najlepšie cestoviny s kôprom a mäsom, aké ste kedy jedli! Tento HIT recept jednoducho musíte vyskúšať, ak máte radi originálne chute a domáce cestoviny. Kombinácia čerstvých cestovín s výraznou arómou kôpru a jednoduchej, ale lahodnej mäsovej omáčky s orientálnym nádychom je nezabudnuteľná a prekvapivo ľahká na prípravu.

Pripravte si zaujímavý pokrm, ktorý vás možno prekvapí, ale zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Domáce cestoviny vytvoríte jednoducho vďaka rozmixovanému kôpru a podávať ich budete so šťavnatým mletým mäsom, ochuteným zaujímavými ingredienciami, ktoré jedlu dodávajú ten správny šmrnc.

  • Čas prípravy: cca 45 minút (+ 30 minút odpočívanie cesta)
  • Čas varenia: cca 25-30 minút (omáčka) + cca 3-5 minút (cestoviny)
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Príprava domáceho cesta)

Potrebujeme:

Domáce kôprové cestoviny:

  • 1 veľký zväzok čerstvého kôpru (cca 30-40 g)
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička soli
  • cca 400-450 g hladkej múky (ideálne typ 00 alebo T650) alebo semolínovej múky (preosiatej) + na podsypanie
  • Studená voda (podľa potreby na konzistenciu cesta, cca 50-100 ml)
  • Soľ (do vody na varenie cestovín)

Mäsová omáčka:

  • 2 stredne veľké cibule, nakrájané nadrobno
  • 500 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 veľká čerstvá paradajka, nakrájaná na malé kocky
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletého koriandra
  • 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce (kmínu)
  • cca 50 ml rastlinného oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Voliteľné: trochu horúcej vody alebo vývaru na podliatie

Na servírovanie:

  • cca 100 g bieleho hustého jogurtu (alebo kyslej smotany)
  • Čerstvý kôpor na ozdobu

Potrebujeme tiež:

  • Mixér alebo ponorný mixér
  • Valček na cesto a nôž (alebo strojček na cestoviny)
  • Veľký hrniec na varenie cestovín
  • Hlbšia panvica alebo hrniec na omáčku
  • Potravinová fólia

Postup prípravy

Príprava kôprových cestovín:

  1. Čerstvý kôpor dôkladne umyte, osušte a nahrubo nasekajte (aj so stonkami).
  2. Do nádoby mixéra alebo vyššej nádoby pre ponorný mixér dajte nasekaný kôpor, 2 celé vajcia, 1 čajovú lyžičku soli a trochu studenej vody (začnite s 50 ml). Všetko spolu rozmixujte na čo najhladšie zelené pyré.
  3. Do veľkej misy preosejte hladkú múku (začnite so 400 g). Uprostred urobte jamku a vlejte do nej pripravené kôprovo-vaječné pyré.
  4. Vidličkou alebo rukami začnite spracovávať cesto. Postupne pridávajte múku (až do 450 g) a podľa potreby aj trochu studenej vody (po lyžiciach), kým nevznikne pevné, pružné a nelepivé cestovinové cesto.
  5. Cesto preneste na jemne pomúčenú pracovnú dosku a ešte ho asi 5-10 minút dobre mieste rukami, kým nie je úplne hladké a elastické.
  6. Vytvarujte z cesta guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte pri izbovej teplote odpočívať minimálne 30 minút.

Jarné šaláty
TIP na dnes
Šalát ako hlavné jedlo: 3 výdatné jarné šaláty s kuracím, halloumi a cícerom

Príprava mäsovej omáčky (počas odpočívania cesta):

  1. Kým cesto odpočíva, pripravte si omáčku. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej (cca 50 ml).
  2. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita až do svetlohneda (cca 5-7 minút).
  3. Pridajte mleté mäso a vareškou ho rozdeľujte na menšie kúsky. Opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne zo všetkých strán.
  4. K opečenému mäsu pridajte na kocky nakrájanú čerstvú paradajku. Premiešajte a krátko spolu restujte (asi 2 minúty).
  5. Prisypte všetky koreniny: mletú sladkú papriku (1 ČL), mletý koriander (1 ČL), mletú rímsku rascu (1 ČL). Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Dobre premiešajte a restujte spolu asi 1 minútu, aby sa koreniny rozvoňali.
  6. Podľa potreby podlejte trochou horúcej vody alebo vývaru (len aby bolo mäso šťavnaté, nemá plávať v omáčke), prikryte pokrievkou, znížte teplotu a nechajte jemne dusiť aspoň 15-20 minút, aby sa chute prepojili a mäso bolo dobre prepečené.

Varenie cestovín a dokončenie:

  1. Odpočinuté kôprové cesto rozdeľte na menšie časti. Každú časť na pomúčenej doske rozvaľkajte valčekom (alebo pomocou strojčeka na cestoviny) na čo najtenší plát.
  2. Plát cesta potom nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na rezance požadovanej šírky (napr. tagliatelle – cca 0,5-1 cm široké). Nakrájané cestoviny môžete jemne pomúčiť, aby sa nezlepili.
  3. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody a dobre ju osoľte.
  4. Do vriacej vody vložte pripravené čerstvé kôprové cestoviny. Varte ich len veľmi krátko, zvyčajne 3 až 5 minút (podľa hrúbky), kým nevyplávajú na povrch a nie sú uvarené “al dente” (na skus). Čerstvé cestoviny sú uvarené oveľa rýchlejšie ako sušené!
  5. Uvarené cestoviny ihneď sceďte (trochu vody z varenia si môžete nechať na prípadné zriedenie omáčky).

Servírovanie:

  1. Na tanier naservírujte porciu horúcich kôprových cestovín.
  2. Na vrch pridajte štedrú porciu pripravenej mäsovej omáčky.
  3. Do stredu alebo vedľa mäsovej omáčky dajte lyžicu hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
  4. Ozdobte čerstvým kôprom a ihneď podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Na prípravu týchto cestovín používam veľa čerstvého kôpru, ktorý rozmixujem s vajíčkami a trochou vody. Toto zelené pyré dodá cestovinám krásnu farbu a nezameniteľnú chuť. Cesto miesim z hladkej múky (typ 00 alebo semolína je super) do pevnejšej konzistencie a nechám ho odpočinúť aspoň 30 minút.
  2. Mäsová omáčka je veľmi jednoduchá: orestujem cibuľku, pridám mleté mäso (mix hovädzieho a bravčového), opečiem ho a pridám čerstvú paradajku a zmes korenín – sladkú papriku, mletý koriander a rímsku rascu, ktoré dodajú jedlu orientálny nádych. Krátko podusím.
  3. Odpočinuté cesto vaľkám natenko a krájam na širšie rezance (tagliatelle). Čerstvé cestoviny sa varia naozaj len pár minút. Treba ich variť vo veľkom množstve osolenej vody a hneď scediť.
  4. Servírujem ich okamžite – na kopček zelených cestovín dám mäsovú omáčku a lyžicu hustého bieleho jogurtu. Jogurt skvele kontrastuje s chuťou mäsa a kôpru a celé jedlo krásne zjemní a osvieži. Je to netradičná, ale naozaj vynikajúca kombinácia.

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Toto je HIT recept na najlepšie cestoviny s kôprom a mäsom, ktorý jednoducho musíte vyskúšať. Jedinečná chuť domácich cestovín v spojení s aromatickou mäsovou omáčkou a sviežim jogurtom si vás určite získa.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER KELINCHAK

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty