Toto je recept na tie najlepšie cestoviny s kôprom a mäsom, aké ste kedy jedli! Tento HIT recept jednoducho musíte vyskúšať, ak máte radi originálne chute a domáce cestoviny. Kombinácia čerstvých cestovín s výraznou arómou kôpru a jednoduchej, ale lahodnej mäsovej omáčky s orientálnym nádychom je nezabudnuteľná a prekvapivo ľahká na prípravu.
Pripravte si zaujímavý pokrm, ktorý vás možno prekvapí, ale zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Domáce cestoviny vytvoríte jednoducho vďaka rozmixovanému kôpru a podávať ich budete so šťavnatým mletým mäsom, ochuteným zaujímavými ingredienciami, ktoré jedlu dodávajú ten správny šmrnc.
- Čas prípravy: cca 45 minút (+ 30 minút odpočívanie cesta)
- Čas varenia: cca 25-30 minút (omáčka) + cca 3-5 minút (cestoviny)
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Príprava domáceho cesta)
Potrebujeme:
Domáce kôprové cestoviny:
- 1 veľký zväzok čerstvého kôpru (cca 30-40 g)
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička soli
- cca 400-450 g hladkej múky (ideálne typ 00 alebo T650) alebo semolínovej múky (preosiatej) + na podsypanie
- Studená voda (podľa potreby na konzistenciu cesta, cca 50-100 ml)
- Soľ (do vody na varenie cestovín)
Mäsová omáčka:
- 2 stredne veľké cibule, nakrájané nadrobno
- 500 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
- 1 veľká čerstvá paradajka, nakrájaná na malé kocky
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce (kmínu)
- cca 50 ml rastlinného oleja
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Voliteľné: trochu horúcej vody alebo vývaru na podliatie
Na servírovanie:
- cca 100 g bieleho hustého jogurtu (alebo kyslej smotany)
- Čerstvý kôpor na ozdobu
Potrebujeme tiež:
- Mixér alebo ponorný mixér
- Valček na cesto a nôž (alebo strojček na cestoviny)
- Veľký hrniec na varenie cestovín
- Hlbšia panvica alebo hrniec na omáčku
- Potravinová fólia
Postup prípravy
Príprava kôprových cestovín:
- Čerstvý kôpor dôkladne umyte, osušte a nahrubo nasekajte (aj so stonkami).
- Do nádoby mixéra alebo vyššej nádoby pre ponorný mixér dajte nasekaný kôpor, 2 celé vajcia, 1 čajovú lyžičku soli a trochu studenej vody (začnite s 50 ml). Všetko spolu rozmixujte na čo najhladšie zelené pyré.
- Do veľkej misy preosejte hladkú múku (začnite so 400 g). Uprostred urobte jamku a vlejte do nej pripravené kôprovo-vaječné pyré.
- Vidličkou alebo rukami začnite spracovávať cesto. Postupne pridávajte múku (až do 450 g) a podľa potreby aj trochu studenej vody (po lyžiciach), kým nevznikne pevné, pružné a nelepivé cestovinové cesto.
- Cesto preneste na jemne pomúčenú pracovnú dosku a ešte ho asi 5-10 minút dobre mieste rukami, kým nie je úplne hladké a elastické.
- Vytvarujte z cesta guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte pri izbovej teplote odpočívať minimálne 30 minút.

Príprava mäsovej omáčky (počas odpočívania cesta):
- Kým cesto odpočíva, pripravte si omáčku. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej (cca 50 ml).
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita až do svetlohneda (cca 5-7 minút).
- Pridajte mleté mäso a vareškou ho rozdeľujte na menšie kúsky. Opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne zo všetkých strán.
- K opečenému mäsu pridajte na kocky nakrájanú čerstvú paradajku. Premiešajte a krátko spolu restujte (asi 2 minúty).
- Prisypte všetky koreniny: mletú sladkú papriku (1 ČL), mletý koriander (1 ČL), mletú rímsku rascu (1 ČL). Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Dobre premiešajte a restujte spolu asi 1 minútu, aby sa koreniny rozvoňali.
- Podľa potreby podlejte trochou horúcej vody alebo vývaru (len aby bolo mäso šťavnaté, nemá plávať v omáčke), prikryte pokrievkou, znížte teplotu a nechajte jemne dusiť aspoň 15-20 minút, aby sa chute prepojili a mäso bolo dobre prepečené.
Varenie cestovín a dokončenie:
- Odpočinuté kôprové cesto rozdeľte na menšie časti. Každú časť na pomúčenej doske rozvaľkajte valčekom (alebo pomocou strojčeka na cestoviny) na čo najtenší plát.
- Plát cesta potom nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na rezance požadovanej šírky (napr. tagliatelle – cca 0,5-1 cm široké). Nakrájané cestoviny môžete jemne pomúčiť, aby sa nezlepili.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody a dobre ju osoľte.
- Do vriacej vody vložte pripravené čerstvé kôprové cestoviny. Varte ich len veľmi krátko, zvyčajne 3 až 5 minút (podľa hrúbky), kým nevyplávajú na povrch a nie sú uvarené “al dente” (na skus). Čerstvé cestoviny sú uvarené oveľa rýchlejšie ako sušené!
- Uvarené cestoviny ihneď sceďte (trochu vody z varenia si môžete nechať na prípadné zriedenie omáčky).
Servírovanie:
- Na tanier naservírujte porciu horúcich kôprových cestovín.
- Na vrch pridajte štedrú porciu pripravenej mäsovej omáčky.
- Do stredu alebo vedľa mäsovej omáčky dajte lyžicu hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
- Ozdobte čerstvým kôprom a ihneď podávajte.
Videorecept
Tipy
- Na prípravu týchto cestovín používam veľa čerstvého kôpru, ktorý rozmixujem s vajíčkami a trochou vody. Toto zelené pyré dodá cestovinám krásnu farbu a nezameniteľnú chuť. Cesto miesim z hladkej múky (typ 00 alebo semolína je super) do pevnejšej konzistencie a nechám ho odpočinúť aspoň 30 minút.
- Mäsová omáčka je veľmi jednoduchá: orestujem cibuľku, pridám mleté mäso (mix hovädzieho a bravčového), opečiem ho a pridám čerstvú paradajku a zmes korenín – sladkú papriku, mletý koriander a rímsku rascu, ktoré dodajú jedlu orientálny nádych. Krátko podusím.
- Odpočinuté cesto vaľkám natenko a krájam na širšie rezance (tagliatelle). Čerstvé cestoviny sa varia naozaj len pár minút. Treba ich variť vo veľkom množstve osolenej vody a hneď scediť.
- Servírujem ich okamžite – na kopček zelených cestovín dám mäsovú omáčku a lyžicu hustého bieleho jogurtu. Jogurt skvele kontrastuje s chuťou mäsa a kôpru a celé jedlo krásne zjemní a osvieži. Je to netradičná, ale naozaj vynikajúca kombinácia.

Toto je HIT recept na najlepšie cestoviny s kôprom a mäsom, ktorý jednoducho musíte vyskúšať. Jedinečná chuť domácich cestovín v spojení s aromatickou mäsovou omáčkou a sviežim jogurtom si vás určite získa.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER KELINCHAK