Search

Najlepšie bravčové výpečky so špenátom a knedľou. Toto je poctivý nedeľný obed ako od babičky.

Bravčové výpečky so špenátom a knedľou
Bravčové výpečky so špenátom a knedľou

Obsah receptu

Publikované: 7. októbra 2025, 07:00

Keď sa povie nedeľný obed, mnohí z nás si predstavia presne toto. Poctivé, pomaly pečené a neskutočne šťavnaté bravčové výpečky, ktoré sa doslova rozpadávajú na jazyku, k tomu lahodný krémový špenát a nadýchaná domáca knedľa plná voňavých húb. Je to absolútna klasika, ktorá nikdy nesklame a pohladí na duši. S týmto receptom ako od babičky ju zvládnete na jednotku s hviezdičkou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia/pečenia: 1 hodina 50 minút
  • Počet porcií: 6 porcií
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 1050 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný obed / Tradičná kuchyňa

Potrebujeme

Na bravčové výpečky

  • 1,2 kg bravčovej krkovičky (alebo pliecka)
  • 2 ks cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL celej rasce
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 250 ml horúcej vody

Špenát

  • 900 g mrazeného špenátového pretlaku
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • 1 ks vajce
  • soľ, mleté čierne korenie

Na hubovú knedľu

  • 7 ks starších rožkov
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 300 ml mlieka
  • 100 g hrubej múky
  • 2 ks vajec
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti (alebo masla)
  • ½ ČL drvenej rasce
  • soľ

Postup prípravy

Príprava a pečenie mäsa (začnite ním)

  1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si hlbší pekáč s pokrievkou alebo dostatočne veľkým kusom alobalu.
  2. Bravčovú krkovičku nakrájajte na väčšie kocky (približne 3×3 cm).
  3. Mäso vložte priamo do pekáča. Pridajte nahrubo nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak, soľ, čierne korenie a celú rascu. Všetko rukami dôkladne premiešajte.
  4. Podlejte horúcou vodou, pekáč pevne prikryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte prikryté 90 minút.
  5. Po 90 minútach mäso odokryte, premiešajte a pečte ďalej bez alobalu ešte 20-30 minút, aby sa na mäse vytvorila krásna, zlatistá a chrumkavá kôrka a šťava sa zredukovala.

Knedla (kým sa mäso pečie)

  1. Rožky nakrájajte na malé kocky a dajte ich do veľkej misy. Huby očistite a nakrájajte na plátky.
  2. Na panvici na masti opečte huby. Keď chytia farbu, pridajte drvenú rascu, soľ a prelisovaný cesnak. Restujte ešte minútu a odstavte.
  3. V samostatnej miske rozšľahajte vajcia s mliekom a hrubou múkou.
  4. Túto zmes nalejte na nakrájané rožky, pridajte orestované huby a všetko dobre premiešajte. Nechajte pár minút postáť, aby rožky nasiakli tekutinu.
  5. Z hmoty vytvorte rukami kompaktné cesto a rozdeľte ho na dve polovice.
  6. Každú polovicu položte na kus potravinárskej fólie a pevne zrolujte do tvaru valca. Konce fólie dobre zaviažte alebo zatočte.
  7. Takto pripravené knedle vložte do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 20 minút. Počas varenia ich občas otočte.

Príprava špenátu (pred dokončením mäsa)

  1. V hrnci rozpustite maslo a orestujte na ňom najemno nasekanú cibuľku dosklovita. Zaprášte múkou a vytvorte svetlú zápražku.
  2. Zalejte mliekom a metličkou dobre rozmiešajte na hladký bešamel.
  3. Pridajte mrazený špenát, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Prikryte a na miernom ohni varte 10 minút, kým sa špenát úplne neroztopí a neprevarí.
  4. Na záver do horúceho špenátu rýchlo vmiešajte jedno rozšľahané vajce a za stáleho miešania varte ešte 2-3 minúty, kým zmes pekne nezhustne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na tie najšťavnatejšie výpečky? Tajomstvo dokonalých výpečkov je v pomalom pečení pod alobalom alebo pokrievkou. Mäso sa tak dusí vo vlastnej šťave a pare a je na záver neskutočne mäkké a šťavnaté. Odokrytie na záver slúži len na vytvorenie neodolateľnej chrumkavej kôrky. A nezabudnite na správny výber mäsa – prerastená krkovička je stávka na istotu.
  2. Knedľa bez neporiadku a vždy v perfektnom tvare. Varenie knedle zabalenej v potravinárskej fólii je starý, ale geniálny trik. Knedľa si udrží perfektný valcovitý tvar, nerozvarí sa a vy nebudete mať neporiadok z múky pri vkladaní do vody. Len ju po uvarení ihneď vyberte z fólie, aby sa zbytočne nezaparila.

Jednoduché variácie

  • So zemiakovou knedľou: Ak máte radšej klasickú zemiakovú knedľu, pokojne ju vymeňte. K tomuto jedlu sa hodí rovnako fantasticky a skvele nasaje všetku šťavu z mäsa.
  • Špenát so smotanou: Pre ešte krémovejší a jemnejší špenát môžete na záver namiesto vajíčka na zahustenie vmiešať 100 ml smotany na šľahanie. Bude ešte lahodnejší.

Výsledkom je absolútna klasika, ktorá je symbolom poctivého nedeľného obeda a zaručene pohladí na duši. Výpečky podávajte preliate vlastným výpekom, s porciou krémového špenátu a na plátky nakrájanou teplou domácou knedľou.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Vaříme s Mozkem, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty