Publikované: 7. októbra 2025, 07:00
Keď sa povie nedeľný obed, mnohí z nás si predstavia presne toto. Poctivé, pomaly pečené a neskutočne šťavnaté bravčové výpečky, ktoré sa doslova rozpadávajú na jazyku, k tomu lahodný krémový špenát a nadýchaná domáca knedľa plná voňavých húb. Je to absolútna klasika, ktorá nikdy nesklame a pohladí na duši. S týmto receptom ako od babičky ju zvládnete na jednotku s hviezdičkou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina 50 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 1050 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný obed / Tradičná kuchyňa
Potrebujeme
Na bravčové výpečky
- 1,2 kg bravčovej krkovičky (alebo pliecka)
- 2 ks cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1 ČL celej rasce
- čerstvo mleté čierne korenie
- 250 ml horúcej vody
Špenát
- 900 g mrazeného špenátového pretlaku
- 1 ks menšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- 1 PL hladkej múky
- 100 ml mlieka
- 1 ks vajce
- soľ, mleté čierne korenie
Na hubovú knedľu
- 7 ks starších rožkov
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 300 ml mlieka
- 100 g hrubej múky
- 2 ks vajec
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL bravčovej masti (alebo masla)
- ½ ČL drvenej rasce
- soľ
Postup prípravy
Príprava a pečenie mäsa (začnite ním)
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si hlbší pekáč s pokrievkou alebo dostatočne veľkým kusom alobalu.
- Bravčovú krkovičku nakrájajte na väčšie kocky (približne 3×3 cm).
- Mäso vložte priamo do pekáča. Pridajte nahrubo nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak, soľ, čierne korenie a celú rascu. Všetko rukami dôkladne premiešajte.
- Podlejte horúcou vodou, pekáč pevne prikryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte prikryté 90 minút.
- Po 90 minútach mäso odokryte, premiešajte a pečte ďalej bez alobalu ešte 20-30 minút, aby sa na mäse vytvorila krásna, zlatistá a chrumkavá kôrka a šťava sa zredukovala.
Knedla (kým sa mäso pečie)
- Rožky nakrájajte na malé kocky a dajte ich do veľkej misy. Huby očistite a nakrájajte na plátky.
- Na panvici na masti opečte huby. Keď chytia farbu, pridajte drvenú rascu, soľ a prelisovaný cesnak. Restujte ešte minútu a odstavte.
- V samostatnej miske rozšľahajte vajcia s mliekom a hrubou múkou.
- Túto zmes nalejte na nakrájané rožky, pridajte orestované huby a všetko dobre premiešajte. Nechajte pár minút postáť, aby rožky nasiakli tekutinu.
- Z hmoty vytvorte rukami kompaktné cesto a rozdeľte ho na dve polovice.
- Každú polovicu položte na kus potravinárskej fólie a pevne zrolujte do tvaru valca. Konce fólie dobre zaviažte alebo zatočte.
- Takto pripravené knedle vložte do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 20 minút. Počas varenia ich občas otočte.
Príprava špenátu (pred dokončením mäsa)
- V hrnci rozpustite maslo a orestujte na ňom najemno nasekanú cibuľku dosklovita. Zaprášte múkou a vytvorte svetlú zápražku.
- Zalejte mliekom a metličkou dobre rozmiešajte na hladký bešamel.
- Pridajte mrazený špenát, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Prikryte a na miernom ohni varte 10 minút, kým sa špenát úplne neroztopí a neprevarí.
- Na záver do horúceho špenátu rýchlo vmiešajte jedno rozšľahané vajce a za stáleho miešania varte ešte 2-3 minúty, kým zmes pekne nezhustne.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na tie najšťavnatejšie výpečky? Tajomstvo dokonalých výpečkov je v pomalom pečení pod alobalom alebo pokrievkou. Mäso sa tak dusí vo vlastnej šťave a pare a je na záver neskutočne mäkké a šťavnaté. Odokrytie na záver slúži len na vytvorenie neodolateľnej chrumkavej kôrky. A nezabudnite na správny výber mäsa – prerastená krkovička je stávka na istotu.
- Knedľa bez neporiadku a vždy v perfektnom tvare. Varenie knedle zabalenej v potravinárskej fólii je starý, ale geniálny trik. Knedľa si udrží perfektný valcovitý tvar, nerozvarí sa a vy nebudete mať neporiadok z múky pri vkladaní do vody. Len ju po uvarení ihneď vyberte z fólie, aby sa zbytočne nezaparila.
Jednoduché variácie
- So zemiakovou knedľou: Ak máte radšej klasickú zemiakovú knedľu, pokojne ju vymeňte. K tomuto jedlu sa hodí rovnako fantasticky a skvele nasaje všetku šťavu z mäsa.
- Špenát so smotanou: Pre ešte krémovejší a jemnejší špenát môžete na záver namiesto vajíčka na zahustenie vmiešať 100 ml smotany na šľahanie. Bude ešte lahodnejší.
Výsledkom je absolútna klasika, ktorá je symbolom poctivého nedeľného obeda a zaručene pohladí na duši. Výpečky podávajte preliate vlastným výpekom, s porciou krémového špenátu a na plátky nakrájanou teplou domácou knedľou.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Vaříme s Mozkem, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.