Search

Najlepšia VAJÍČKOVÁ ŠAKŠUKA s paradajkami: Tento RECEPT je HIT za pár minút!

vajíčková šakšuka
Vajíčková šakšuka

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na rýchle, výdatné a neuveriteľne chutné raňajky, ľahkú večeru alebo dokonca originálny brunch? Táto najlepšia vajíčková šakšuka s čerstvými paradajkami a roztopeným čedarom je presne to, čo potrebujete! Je to jedlo, ktoré si zamilujete pre jeho jednoduchosť, výraznú chuť a atraktívny vzhľad. Tento recept je skutočným hitom, ktorý pripravíte doslova za pár minút a zasýti vás na dlhú dobu.

Šakšuka je tradičné jedlo pochádzajúce zo severnej Afriky a Blízkeho východu, kde sa vajcia pripravujú v pikantnej paradajkovej omáčke. Táto zjednodušená verzia využíva čerstvé plátky paradajok ako základ, ktoré sa opečú s korením a následne sa na nich nechá roztopiť syr čedar, do ktorého sa “posadia” vajíčka. Výsledkom je lahodná kombinácia sladkastých paradajok, slaného syra a dokonale pripravených vajec s tekutým žĺtkom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 5-7 minút
  • Čas varenia/pečenia: cca 10-12 minút
  • Počet porcií: 1-2 porcie
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 2 ks stredne veľkých zrelých paradajok
  • 1/2 polievkovej lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. olivový, slnečnicový)
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • cca 100 g syra čedar (nahrubo nastrúhaného)
  • 2 ks vajec (veľkosť M)
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (podľa chuti)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Čerstvé pečivo (chlieb, bageta, pita chlieb)
  • Zeleninový šalát

Postup prípravy

Príprava základu šakšuky:

  1. Príprava paradajok: Paradajky (2 ks) dôkladne umyte pod tečúcou vodou a osušte ich. Ostrým nožom ich nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm.
  2. Rozohriatie tuku a opekanie paradajok (prvá strana): Vo väčšej panvici s kvalitným nepriľnavým povrchom na strednom ohni spolu rozohrejte maslo (1/2 PL) a rastlinný olej (2 PL). Keď je tuk dostatočne rozpálený (maslo by malo jemne peniť), opatrne poukladajte na dno panvice pripravené plátky paradajok tak, aby tvorili jednu súvislú vrstvu.
  3. Korenenie a opekanie (druhá strana): Plátky paradajok na panvici z vrchnej (ešte neopečenej) strany osoľte (použite približne polovicu z pripravenej 1/2 ČL soli, alebo podľa vašej chuti), okoreňte čerstvo mletým čiernym korením (polovicu z 1/2 ČL) a posypte mletou sladkou paprikou (polovicu z 1/2 ČL). Paradajky opekajte z prvej strany približne 2-3 minúty, alebo kým nezačnú zospodu pekne mäknúť a chytať jemne zlatistú farbu. Potom ich pomocou lopatky opatrne otočte. Aj druhú, teraz už opečenú stranu paradajok, zľahka osoľte a okoreňte zvyšným pripraveným korením. Pokračujte v opekaní ďalšie 2-3 minúty, kým paradajky úplne nezmäknú a nepustia trochu svojej lahodnej šťavy.

Dokončenie šakšuky s vajcami a syrom:

  1. Pridanie syra: Keď sú paradajky mäkké a šťavnaté, rovnomerne ich posypte nahrubo nastrúhaným syrom čedar (cca 100 g). Znížte teplotu na mierny oheň a nechajte syr chvíľu (približne 1-2 minúty) topiť sa a vytvárať lákavé bublinky.
  2. Pridanie vajec: Potom opatrne, jedno po druhom, rozklepnite vajcia (2 ks) priamo na vrstvu roztopeného syra a paradajok. Snažte sa pri tom neporušiť žĺtky a ideálne umiestnite vajcia tak, aby mali okolo seba trochu miesta a pekne sa na panvici vynímali.
  3. Príprava pod pokrievkou: Panvicu ihneď prikryte dobre tesniacou pokrievkou. Na miernom ohni takto varte (alebo skôr duste) šakšuku približne 3-5 minút. Dĺžka závisí od toho, ako máte radi pripravené žĺtky – či úplne tekuté, polotekuté, alebo pevnejšie. Bielky by mali byť úplne uvarené (pevné a biele).
  4. Finálne dochutenie a servírovanie: Hotovú vajíčkovú šakšuku odstavte z ohňa. Ihneď ju bohato posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Servírovanie:

  1. Podávanie: Šakšuku podávajte okamžite, ešte horúcu, ideálne priamo z panvice (ak je na to vhodná a bezpečná), alebo ju opatrne preložte na tanier. Výborne chutí s čerstvým chrumkavým pečivom (chlieb, bageta, pita chlieb), ktoré si môžete namáčať do tekutého žĺtka a paradajkovej šťavy. Môžete ju doplniť aj malým zeleninovým šalátom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžem na začiatku spolu s maslom a olejom krátko orestovať aj nadrobno nasekanú menšiu cibuľu alebo šalotku, kým nezosklovatie, a až potom pridať plátky paradajok.
  2. Namiesto čedaru môžem použiť aj iný obľúbený syr, ktorý sa dobre topí, napríklad goudu, ementál, alebo dokonca mozzarellu či feta syr pre stredomorský nádych.
  3. Ak mám rád/a pikantné, môžem do paradajok pridať aj štipku mletého chilli, kajenského korenia, alebo pár kvapiek tabasca. Výborne sa hodí aj údená paprika.
  4. Okrem petržlenovej vňate môžem na záver šakšuku posypať aj čerstvým koriandrom, pažítkou alebo mladou jarnou cibuľkou pre inú bylinkovú chuť.

Tento recept na najlepšiu vajíčkovú šakšuku s paradajkami je skutočným hitom, ktorý si pripravíte za pár minút a zaručene si na ňom pochutnáte!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty