Hľadáte inšpiráciu na rýchle, výdatné a neuveriteľne chutné raňajky, ľahkú večeru alebo dokonca originálny brunch? Táto najlepšia vajíčková šakšuka s čerstvými paradajkami a roztopeným čedarom je presne to, čo potrebujete! Je to jedlo, ktoré si zamilujete pre jeho jednoduchosť, výraznú chuť a atraktívny vzhľad. Tento recept je skutočným hitom, ktorý pripravíte doslova za pár minút a zasýti vás na dlhú dobu.
Šakšuka je tradičné jedlo pochádzajúce zo severnej Afriky a Blízkeho východu, kde sa vajcia pripravujú v pikantnej paradajkovej omáčke. Táto zjednodušená verzia využíva čerstvé plátky paradajok ako základ, ktoré sa opečú s korením a následne sa na nich nechá roztopiť syr čedar, do ktorého sa “posadia” vajíčka. Výsledkom je lahodná kombinácia sladkastých paradajok, slaného syra a dokonale pripravených vajec s tekutým žĺtkom.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 5-7 minút
- Čas varenia/pečenia: cca 10-12 minút
- Počet porcií: 1-2 porcie
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 2 ks stredne veľkých zrelých paradajok
- 1/2 polievkovej lyžice masla
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. olivový, slnečnicový)
- 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- 1/2 čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- cca 100 g syra čedar (nahrubo nastrúhaného)
- 2 ks vajec (veľkosť M)
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (podľa chuti)
Na servírovanie (voliteľné):
- Čerstvé pečivo (chlieb, bageta, pita chlieb)
- Zeleninový šalát
Postup prípravy
Príprava základu šakšuky:
- Príprava paradajok: Paradajky (2 ks) dôkladne umyte pod tečúcou vodou a osušte ich. Ostrým nožom ich nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm.
- Rozohriatie tuku a opekanie paradajok (prvá strana): Vo väčšej panvici s kvalitným nepriľnavým povrchom na strednom ohni spolu rozohrejte maslo (1/2 PL) a rastlinný olej (2 PL). Keď je tuk dostatočne rozpálený (maslo by malo jemne peniť), opatrne poukladajte na dno panvice pripravené plátky paradajok tak, aby tvorili jednu súvislú vrstvu.
- Korenenie a opekanie (druhá strana): Plátky paradajok na panvici z vrchnej (ešte neopečenej) strany osoľte (použite približne polovicu z pripravenej 1/2 ČL soli, alebo podľa vašej chuti), okoreňte čerstvo mletým čiernym korením (polovicu z 1/2 ČL) a posypte mletou sladkou paprikou (polovicu z 1/2 ČL). Paradajky opekajte z prvej strany približne 2-3 minúty, alebo kým nezačnú zospodu pekne mäknúť a chytať jemne zlatistú farbu. Potom ich pomocou lopatky opatrne otočte. Aj druhú, teraz už opečenú stranu paradajok, zľahka osoľte a okoreňte zvyšným pripraveným korením. Pokračujte v opekaní ďalšie 2-3 minúty, kým paradajky úplne nezmäknú a nepustia trochu svojej lahodnej šťavy.
Dokončenie šakšuky s vajcami a syrom:
- Pridanie syra: Keď sú paradajky mäkké a šťavnaté, rovnomerne ich posypte nahrubo nastrúhaným syrom čedar (cca 100 g). Znížte teplotu na mierny oheň a nechajte syr chvíľu (približne 1-2 minúty) topiť sa a vytvárať lákavé bublinky.
- Pridanie vajec: Potom opatrne, jedno po druhom, rozklepnite vajcia (2 ks) priamo na vrstvu roztopeného syra a paradajok. Snažte sa pri tom neporušiť žĺtky a ideálne umiestnite vajcia tak, aby mali okolo seba trochu miesta a pekne sa na panvici vynímali.
- Príprava pod pokrievkou: Panvicu ihneď prikryte dobre tesniacou pokrievkou. Na miernom ohni takto varte (alebo skôr duste) šakšuku približne 3-5 minút. Dĺžka závisí od toho, ako máte radi pripravené žĺtky – či úplne tekuté, polotekuté, alebo pevnejšie. Bielky by mali byť úplne uvarené (pevné a biele).
- Finálne dochutenie a servírovanie: Hotovú vajíčkovú šakšuku odstavte z ohňa. Ihneď ju bohato posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie:
- Podávanie: Šakšuku podávajte okamžite, ešte horúcu, ideálne priamo z panvice (ak je na to vhodná a bezpečná), alebo ju opatrne preložte na tanier. Výborne chutí s čerstvým chrumkavým pečivom (chlieb, bageta, pita chlieb), ktoré si môžete namáčať do tekutého žĺtka a paradajkovej šťavy. Môžete ju doplniť aj malým zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžem na začiatku spolu s maslom a olejom krátko orestovať aj nadrobno nasekanú menšiu cibuľu alebo šalotku, kým nezosklovatie, a až potom pridať plátky paradajok.
- Namiesto čedaru môžem použiť aj iný obľúbený syr, ktorý sa dobre topí, napríklad goudu, ementál, alebo dokonca mozzarellu či feta syr pre stredomorský nádych.
- Ak mám rád/a pikantné, môžem do paradajok pridať aj štipku mletého chilli, kajenského korenia, alebo pár kvapiek tabasca. Výborne sa hodí aj údená paprika.
- Okrem petržlenovej vňate môžem na záver šakšuku posypať aj čerstvým koriandrom, pažítkou alebo mladou jarnou cibuľkou pre inú bylinkovú chuť.
Tento recept na najlepšiu vajíčkovú šakšuku s paradajkami je skutočným hitom, ktorý si pripravíte za pár minút a zaručene si na ňom pochutnáte!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.