Search

Najlepšia sviatočná kuracia polievka (ako od babičky): Tento recept si uložte (Krémová)

sviatočná kuracia polievka
Sviatočná kuracia polievka

Obsah receptu

Toto je recept, ktorý si určite budete chcieť uložiť. Je to tá najlepšia sviatočná kuracia polievka, akú si pamätáte od babičky – poctivá, jemne krémová vďaka zápražke a vajíčku, plná mäkkého mäska a zeleniny. Skutočná klasika, ktorá nikdy nesklame a zahreje na tele aj na duši. Tento TOP recept jednoducho patrí do každej rodinnej kuchárky.

Smotanová (respektíve krémová) kuracia polievka vám príde vhod, ak hľadáte recept, ktorý by bol vhodný na podávanie na oslavách, svadbách či nedeľnom obede. Dobre si na nej pochutnáte ale aj vo všedný deň a vďaka výdatným surovinám vás príjemne zasýti. Príprava je jednoduchšia, ako sa zdá, vyžaduje si len trochu času.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ varenie vývaru cca 1,5 hodiny)
  • Čas varenia polievky: cca 20-25 minút (dokončenie)
  • Počet porcií: cca 5-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje viac krokov a času)

Potrebujeme:

Vývar a mäso:

  • cca 600 g kuracieho mäsa s kosťou (napr. stehná, skelet, krídla, chrbty)
  • 1 ks cibule (stredne veľká, aj so šupkou, umytá)
  • 1 ks mrkvy (väčšia, očistená)
  • 1 ks petržlenu (koreň, očistený)
  • cca 100 g zeleru (koreňového, očisteného)
  • 200 g paštrnáku (očisteného)
  • 1 strúčik cesnaku (celý, ošúpaný)
  • 1-2 ks sušeného bobkového listu
  • Pár guľôčok celého čierneho korenia (cca 5-10)
  • Soľ (cca 1 ČL do vývaru)
  • cca 2-2,5 litra studenej vody

Na zápražku a zahustenie:

  • cca 30 g masla
  • cca 30 g hladkej múky (2 PL)

Na dokončenie a dochutenie:

  • 400 g zemiakov (varný typ B/C), ošúpaných
  • 150 g mrazeného alebo konzervovaného hrášku (scedeného)
  • 1 vajce
  • Šťava z 1/2 – 1 citróna (podľa chuti)
  • 1 polievková lyžica zeleninového dochucovadla typu Vegeta (voliteľné, obsahuje soľ)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Soľ na finálne dochutenie
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej najemno

Potrebujeme tiež:

  • Veľký hrniec na vývar (aspoň 4-litrový)
  • Menší hrniec na zápražku
  • Sitko (jemné)
  • Ponorný mixér (voliteľné, ak chcete rozmixovať časť zeleniny)
  • Metlička

Postup prípravy

Príprava vývaru:

  1. Umyté kuracie mäso s kosťou vložte do veľkého hrnca. Pridajte celú umytú cibuľu v šupke, očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler, paštrnák – môžete nechať vcelku alebo prekrojiť na väčšie kusy), celý strúčik cesnaku, bobkový list, celé čierne korenie a lyžičku soli.
  2. Zalejte studenou vodou (cca 2-2,5 litra) tak, aby bolo všetko ponorené.
  3. Pomaly priveďte do varu. Počas zahrievania starostlivo zbierajte lyžicou alebo sitkom vznikajúcu penu na povrchu – je to kľúčové pre čírosť vývaru.
  4. Keď sa prestane tvoriť pena a voda začne len veľmi jemne vrieť (ťahať), znížte teplotu na minimum, hrniec čiastočne prikryte a nechajte pomaly variť aspoň 1,5 hodiny, kým nie je mäso úplne mäkké a vývar silný.

Príprava zápražky a zahustenie:

  1. Keď je mäso uvarené, vyberte ho spolu s koreňovou zeleninou z vývaru. Vývar preceďte cez jemné sitko do čistého hrnca (cibuľu a korenie vyhoďte).
  2. Mäso oberte od kostí a kože a nakrájajte ho na malé kúsky. Uvarenú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler, paštrnák) tiež nakrájajte na malé kocky.
  3. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky (cca 1-1,5 cm).
  4. V menšom hrnci alebo panvici rozpustite na miernom ohni maslo (30 g). Pridajte hladkú múku (30 g) a metličkou miešajte asi 1-2 minúty, kým nevznikne svetlá zápražka (nesmie zhnednúť).
  5. Odstavte zápražku z ohňa a za stáleho miešania metličkou do nej postupne prilievajte asi 2 naberačky studeného (alebo vlažného) precedeného vývaru. Dobre rozmiešajte dohladka, aby neboli hrudky.
  6. Túto rozmiešanú zápražku potom vlejte späť do hrnca so zvyšným horúcim vývarom. Metličkou dobre premiešajte a priveďte do varu. Varte za občasného miešania aspoň 10 minút, aby sa múka dobre prevarila a polievka zhustla.

Dokončenie polievky:

  1. Do vriacej zahustenej polievky pridajte na kocky nakrájané surové zemiaky, nakrájanú uvarenú koreňovú zeleninu a nakrájané kuracie mäso.
  2. Pridajte aj mrazený alebo scedený konzervovaný hrášok. Ak používate Vegetu, pridajte ju teraz. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Znížte teplotu a varte spolu približne 15 až 20 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
  4. Kým sa polievka varí, v malej miske rozšľahajte 1 celé vajce s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou (z 1/2 – 1 citróna, podľa chuti).
  5. Keď sú zemiaky mäkké, odstavte hrniec s polievkou z ohňa. Naberte jednu naberačku horúcej (nie vriacej) polievky a pomaly ju za stáleho miešania vlejte do misky s rozšľahaným vajcom a citrónom (temperovanie).
  6. Túto zmes potom rýchlo vlejte späť do hrnca s polievkou a metličkou dobre premiešajte. Polievku už ďalej nevarte, aby sa vajíčko nezrazilo. Vajíčko polievku krásne zjemní a mierne zahustí.
  7. Nakoniec do polievky vmiešajte štedrú hrsť najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
  8. Polievku finálne ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou, prípadne ešte čiernym korením alebo citrónovou šťavou.

Servírovanie:

  1. Podávajte horúcu. Môžete ju servírovať len tak, alebo s pridanou polievkovou závarkou (napr. tenké rezance, krupicové halušky).
  2. Na tanieri môžete ozdobiť ešte štipkou čerstvej petržlenovej vňate.

Videorecept

Tipy

  1. Základom tejto polievky je naozaj poctivý a silný kurací vývar uvarený z mäsa s kosťou (stehná, skelet sú ideálne) a koreňovej zeleniny s cibuľou a korením. Nezabudnite na začiatku dôkladne pozbierať penu. Vývar varím pomaly aspoň 1,5 hodiny.
  2. Polievku zahusťujem klasickou svetlou maslovou zápražkou. Do hotovej zápražky prilievam vývar postupne a metličkou dobre miešam, aby som nemal hrudky. Nechám ju poriadne prevariť.
  3. Uvarené mäso a koreňovú zeleninu z vývaru nakrájam na malé kocky a spolu so surovými nakrájanými zemiakmi a hráškom ich pridám do zahusteného vývaru. Varím len kým nezmäknú zemiaky.
  4. Ten finálny “šmrnc” a krémovosť dodá polievke rozšľahané vajíčko s citrónovou šťavou. Je veľmi dôležité vmiešať ho až do odstavenej, už nie vriacej polievky (ideálne cez naberačku horúcej polievky – tzv. temperovanie), aby sa vajíčko nezrazilo. Nakoniec už len čerstvá petržlenová vňať. Sviatočná kuracia polievka je naozaj sviatočná lahôdka.

Hrnčekové rožky
TIP na dnes
Domáce hrnčekové rožky: Hotové za chvíľu, voňavé a čerstvé aj na druhý deň

Toto je TOP recept na tú najlepšiu sviatočnú kuraciu polievku, krémovú a poctivú ako od babičky. Určite si ho uložte a pripravte si túto tradičnú a obľúbenú dobrotu.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ivana Dinulović Šerpica Recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty