Search

Najlepšia plnená cuketa s mletým mäsom a ryžou – tento recept si zamiluje celá rodina

Šťavnatá plnená cuketa s mäsom
Šťavnatá plnená cuketa s mäsom

Obsah receptu

Publikované: 16. júla 2025, 13:00

Hľadáte recept na sýty a chutný obed z jedného pekáča, ktorý si všetci zamilujú? Táto fantastická plnená cuketa s mletým mäsom, ryžou a zeleninou je presne to, čo hľadáte. Je neuveriteľne šťavnatá, plná chuti a zapečená na lôžku zo zemiakov. Vyskúšajte ju a uvidíte, že sa stane stálicou vo vašej kuchyni.

Kúzlo tohto jedla spočíva v bohatej plnke a tom, že sa všetko pečie spoločne v jednom pekáči. Zemiaky nasiaknu lahodnou šťavou z mäsa a omáčky, vďaka čomu nepotrebujete žiadnu ďalšiu prílohu.

Ako sa robí najlepšia plnená cuketa?

Cukety vydlabte a dužinu zmiešajte s mletým mäsom, uvarenou ryžou, cibuľou, paprikou a koreninami. Zmesou naplňte vydlabané cukety. Uložte ich do pekáča na kolieska zemiakov, podlejte paradajkovou omáčkou a pečte v rúre pri 180 °C približne 45-50 minút domäkka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia: 45-50 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 520 kcal/porcia

Potrebujeme

Na plnenú cuketu

  • 4 stredne veľké cukety
  • 150 g mletého mäsa (mix)
  • 100 g ryže (neuvarenej, bude sa variť)
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 paradajka (na ozdobu)
  • pol zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku (voliteľné)
  • 1,5 PL paradajkového pretlaku
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • štipka čili (voliteľné)

Na omáčku

  • 1/2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL soli
  • 350 ml horúcej vody

Postup prípravy

Príprava plnky

  1. Ryžu uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu a sceďte ju. Cukety umyte, odrežte im konce a prekrojte ich na tretiny alebo polovice, aby vznikli valčeky.
  2. Lyžičkou opatrne vydlabte dužinu z každého kúska cukety, pričom nechajte pevné dno. Vydlabanú dužinu nasekajte nadrobno.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu, nadrobno nasekanú cibuľu, zelenú papriku, petržlenovú vňať a nasekanú cuketovú dužinu.
  4. Pridajte 1,5 PL paradajkového pretlaku, olej, soľ, čierne korenie a voliteľne aj čili a prelisovaný strúčik cesnaku. Všetko dôkladne premiešajte rukami.
  5. Pripravenou mäsovo-ryžovou zmesou pevne naplňte všetky vydlabané kúsky cukety.

Zapekanie

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Zemiaky očistite a nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra.
  2. Kolieska zemiakov poukladajte na dno zapekacej misy alebo hlbšieho pekáča tak, aby vytvorili súvislú vrstvu.
  3. Na zemiaky postavte naplnené cukety. Na vrch každej cukety môžete položiť tenký plátok paradajky.
  4. V samostatnej nádobe rozmiešajte 1/2 PL paradajkového pretlaku a 1 ČL soli v horúcej vode.
  5. Pripravenou omáčkou rovnomerne zalejte cukety a zemiaky v pekáči.
  6. Pekáč vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45-50 minút, kým nie sú cukety aj zemiaky mäkké a povrch jemne zlatistý.
  7. Podávajte teplé, pričom na tanier naberte plnené cukety spolu so zemiakmi a šťavou z výpeku.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť môžete na konci pečenia posypať cukety strúhaným syrom a nechať ho 5 minút zapiecť.
  2. Namiesto petržlenovej vňate môžete do plnky použiť aj iné bylinky, napríklad oregano alebo tymian.
  3. Ak máte radi pikantné, pridajte do plnky viac čili alebo kúsok nasekanej čerstvej čili papričky.



Toto kompletné jedlo z jedného pekáča je ideálnou voľbou na rodinný obed bez zbytočného neporiadku v kuchyni. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od köyden lezzetler, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty