Search

Najlepšia pizza s pleteným okrajom: Tento recept je lepší ako ten z pizzérky! (TOP)

pizza s pleteným okrajom
Pizza s pleteným okrajom

Obsah receptu

Zabudnite na obyčajnú pizzu z donášky! Toto je recept na tú najlepšiu pizzu s pleteným okrajom, ktorá je zaručene lepšia ako tá z väčšiny pizzérií. Tento TOP recept vám ukáže, ako pripraviť nielen fantasticky chutnú pizzu s mäkkým cestom a bohatou oblohou, ale aj takú, ktorá vďaka nádherne upravenému okraju zaujme na prvý pohľad.

Pizza s pleteným (alebo stočeným) okrajom je skvelý tip na chutný obed alebo večeru, ktorou zaručene ohúrite. Vďaka efektne upraveným okrajom pôsobí slávnostne, no jej príprava z jednoduchého kysnutého cesta s jogurtom je prekvapivo ľahká a zvládne ju aj menej skúsený kuchár.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ kysnutie cca 1 – 1,5 hodiny)
  • Čas pečenia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: 1 pizza (cca 4-6 porcií, priemer cca 30-35 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje tvarovanie okraja)

Potrebujeme:

Kysnuté cesto:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 10 g kryštálového cukru (cca 2 ČL)
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček / cca 2 ČL) ALEBO 21 g čerstvého droždia
  • cca 350 g hladkej múky (ideálne typ 00 alebo T650 na pizzu), preosiatej + na podsypanie
  • 1 čajová lyžička soli (cca 5-6 g)
  • 80 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
  • cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja

Na potretie a obloženie:

  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku (koncentrátu)
  • cca 1-2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo oregana)
  • 125 g strúhanej mozzarelly (na pečenie)
  • 14 ks cherry paradajok, prekrojených napoly
  • Čerstvá chilli paprička, nakrájaná na tenké kolieska (množstvo podľa chuti, voliteľné)
  • 50 g syra Cheddar (alebo iný tvrdý syr), nastrúhaného

Na dokončenie okraja:

  • 1 žĺtok, rozšľahaný s 1 polievkovou lyžicou mlieka
  • Sezamové semienka (biele alebo čierne, podľa chuti)

Potrebujeme tiež:

  • Veľký plech na pečenie alebo okrúhly kameň na pizzu
  • Papier na pečenie
  • Tanier (s priemerom cca 20-25 cm)
  • Radielko alebo ostrý nôž
  • Štetec (mašlovačka)
  • Potravinová fólia alebo utierka

Postup prípravy

Príprava cesta a kysnutie:

  1. Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do menšej misky dajte cca 100 ml vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru a rozdrobte droždie. Nechajte vzísť (cca 10-15 min). Ak používate sušené, zmiešajte ho s múkou.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (350 g) so soľou (1 ČL) a zvyšným cukrom (ak používate sušené droždie, pridajte aj to). Uprostred urobte jamku.
  3. Do jamky pridajte biely jogurt (80 g), prilejte zvyšok vlažného mlieka (150 ml), rastlinný olej (2-3 PL) a pripravený kvások (ak používate čerstvé).
  4. Spracujte na mäkké, vláčne a elastické cesto (rukami alebo v robote s hákom, miesite aspoň 5-7 minút). Cesto by sa nemalo príliš lepiť.
  5. Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tvarovanie pizze s pleteným (stočeným) okrajom:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite.
  2. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Cesto preneste na papier a rukami alebo valčekom ho roztlačte/rozvaľkajte do tvaru veľkého tenkého kruhu (priemer cca 30-35 cm, hrúbka cca 0,5 cm).
  3. Do stredu kruhu z cesta zľahka položte tanier (priemer cca 20-25 cm) ako šablónu.
  4. Ostrým nožom alebo radielkom narežte cesto okolo taniera smerom k vonkajšiemu okraju na rovnomerné pásiky široké približne 1-2 cm. Nerežte až úplne k okraju, nechajte malý súvislý lem. Tanier opatrne odstráňte.
  5. Teraz vytvorte dekoratívny okraj: Vezmite vždy dva susedné pásiky cesta a párkrát ich spolu jemne zatočte do tvaru špirály alebo povrazu. Koniec zatočených pásikov pritlačte k vonkajšiemu okraju cesta. Takto postupujte po celom obvode pizze.
  6. Strednú časť pizze (nenarezaný kruh) husto popichajte vidličkou, aby sa pri pečení príliš nedvíhala.
  7. Vytvarovanú pizzu na plechu prikryte utierkou a nechajte ju odpočívať ešte približne 15 minút.

Dokončenie a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si zmes na potretie stredu: V malej miske zmiešajte paradajkový pretlak (1 PL) s rastlinným olejom (1-2 PL) a sušenou bazalkou (alebo oreganom).
  2. Odkrytú pizzu potrite pripravenou paradajkovou zmesou len v strednej (nenarezanej) časti.
  3. Posypte polovicou strúhanej mozzarelly (cca 60-65 g).
  4. Poukladajte polovičky cherry paradajok (14 ks), nakrájanú chilli papričku (ak používate).
  5. Posypte zvyšnou mozzarellou a nastrúhaným syrom Cheddar (50 g).
  6. Teraz potrite stočený okraj pizze pomocou štetca pripraveným rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Posypte okraj sezamovými semienkami.
  7. Vložte plech s pizzou do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút. Okraje by mali byť krásne zlatohnedé, syr roztopený a bublajúci a cesto prepečené.

Servírovanie:

  1. Upečenú pizzu vyberte z rúry. Nechajte ju pár minút postáť na plechu.
  2. Nakrájajte na trojuholníky a podávajte teplú.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na túto pizzu je vďaka prídavku jogurtu a oleja krásne mäkké a vláčne. Dobre sa s ním pracuje. Nezabudnite ho nechať poriadne vykysnúť (aspoň hodinu).
  2. Pletený (stočený) okraj je zlatým klincom programu. Po narezaní pásikov okolo stredového kruhu beriem vždy dva vedľajšie a párkrát ich spolu jemne zatočím. Vyzerá to efektne a nie je to zložité. Stred pizze vždy popichám vidličkou.
  3. Na potretie stredu používam len jednoduchú zmes pretlaku, oleja a byliniek. Potom vrstvím syry (mozzarella a čedar sú super kombinácia), cherry paradajky a prípadne chilli pre pikantnosť. Syr nerozmiešavam s olejom, len ho nasypem.
  4. Stočený okraj potriem žĺtkom rozmiešaným s mliekom pre krásnu farbu a lesk a posypem sezamom. Pečiem pri 180°C asi 15-20 minút dozlatista. Je to naozaj pizza, ktorá je lepšia ako z mnohých pizzérií!

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Toto je TOP recept na tú najlepšiu pizzu s pleteným okrajom – zaručene lepšiu ako z pizzérky! Jednoduchá príprava, fantastická chuť a efektný vzhľad, ktorým ohúrite.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty