Zabudnite na obyčajnú pizzu z donášky! Toto je recept na tú najlepšiu pizzu s pleteným okrajom, ktorá je zaručene lepšia ako tá z väčšiny pizzérií. Tento TOP recept vám ukáže, ako pripraviť nielen fantasticky chutnú pizzu s mäkkým cestom a bohatou oblohou, ale aj takú, ktorá vďaka nádherne upravenému okraju zaujme na prvý pohľad.
Pizza s pleteným (alebo stočeným) okrajom je skvelý tip na chutný obed alebo večeru, ktorou zaručene ohúrite. Vďaka efektne upraveným okrajom pôsobí slávnostne, no jej príprava z jednoduchého kysnutého cesta s jogurtom je prekvapivo ľahká a zvládne ju aj menej skúsený kuchár.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ kysnutie cca 1 – 1,5 hodiny)
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 1 pizza (cca 4-6 porcií, priemer cca 30-35 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje tvarovanie okraja)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto:
- 250 ml vlažného mlieka
- 10 g kryštálového cukru (cca 2 ČL)
- 7 g sušeného droždia (1 balíček / cca 2 ČL) ALEBO 21 g čerstvého droždia
- cca 350 g hladkej múky (ideálne typ 00 alebo T650 na pizzu), preosiatej + na podsypanie
- 1 čajová lyžička soli (cca 5-6 g)
- 80 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
- cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
Na potretie a obloženie:
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku (koncentrátu)
- cca 1-2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo oregana)
- 125 g strúhanej mozzarelly (na pečenie)
- 14 ks cherry paradajok, prekrojených napoly
- Čerstvá chilli paprička, nakrájaná na tenké kolieska (množstvo podľa chuti, voliteľné)
- 50 g syra Cheddar (alebo iný tvrdý syr), nastrúhaného
Na dokončenie okraja:
- 1 žĺtok, rozšľahaný s 1 polievkovou lyžicou mlieka
- Sezamové semienka (biele alebo čierne, podľa chuti)
Potrebujeme tiež:
- Veľký plech na pečenie alebo okrúhly kameň na pizzu
- Papier na pečenie
- Tanier (s priemerom cca 20-25 cm)
- Radielko alebo ostrý nôž
- Štetec (mašlovačka)
- Potravinová fólia alebo utierka
Postup prípravy
Príprava cesta a kysnutie:
- Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do menšej misky dajte cca 100 ml vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru a rozdrobte droždie. Nechajte vzísť (cca 10-15 min). Ak používate sušené, zmiešajte ho s múkou.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (350 g) so soľou (1 ČL) a zvyšným cukrom (ak používate sušené droždie, pridajte aj to). Uprostred urobte jamku.
- Do jamky pridajte biely jogurt (80 g), prilejte zvyšok vlažného mlieka (150 ml), rastlinný olej (2-3 PL) a pripravený kvások (ak používate čerstvé).
- Spracujte na mäkké, vláčne a elastické cesto (rukami alebo v robote s hákom, miesite aspoň 5-7 minút). Cesto by sa nemalo príliš lepiť.
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie pizze s pleteným (stočeným) okrajom:
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite.
- Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Cesto preneste na papier a rukami alebo valčekom ho roztlačte/rozvaľkajte do tvaru veľkého tenkého kruhu (priemer cca 30-35 cm, hrúbka cca 0,5 cm).
- Do stredu kruhu z cesta zľahka položte tanier (priemer cca 20-25 cm) ako šablónu.
- Ostrým nožom alebo radielkom narežte cesto okolo taniera smerom k vonkajšiemu okraju na rovnomerné pásiky široké približne 1-2 cm. Nerežte až úplne k okraju, nechajte malý súvislý lem. Tanier opatrne odstráňte.
- Teraz vytvorte dekoratívny okraj: Vezmite vždy dva susedné pásiky cesta a párkrát ich spolu jemne zatočte do tvaru špirály alebo povrazu. Koniec zatočených pásikov pritlačte k vonkajšiemu okraju cesta. Takto postupujte po celom obvode pizze.
- Strednú časť pizze (nenarezaný kruh) husto popichajte vidličkou, aby sa pri pečení príliš nedvíhala.
- Vytvarovanú pizzu na plechu prikryte utierkou a nechajte ju odpočívať ešte približne 15 minút.
Dokončenie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si zmes na potretie stredu: V malej miske zmiešajte paradajkový pretlak (1 PL) s rastlinným olejom (1-2 PL) a sušenou bazalkou (alebo oreganom).
- Odkrytú pizzu potrite pripravenou paradajkovou zmesou len v strednej (nenarezanej) časti.
- Posypte polovicou strúhanej mozzarelly (cca 60-65 g).
- Poukladajte polovičky cherry paradajok (14 ks), nakrájanú chilli papričku (ak používate).
- Posypte zvyšnou mozzarellou a nastrúhaným syrom Cheddar (50 g).
- Teraz potrite stočený okraj pizze pomocou štetca pripraveným rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Posypte okraj sezamovými semienkami.
- Vložte plech s pizzou do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút. Okraje by mali byť krásne zlatohnedé, syr roztopený a bublajúci a cesto prepečené.
Servírovanie:
- Upečenú pizzu vyberte z rúry. Nechajte ju pár minút postáť na plechu.
- Nakrájajte na trojuholníky a podávajte teplú.
Videorecept
Tipy
- Cesto na túto pizzu je vďaka prídavku jogurtu a oleja krásne mäkké a vláčne. Dobre sa s ním pracuje. Nezabudnite ho nechať poriadne vykysnúť (aspoň hodinu).
- Pletený (stočený) okraj je zlatým klincom programu. Po narezaní pásikov okolo stredového kruhu beriem vždy dva vedľajšie a párkrát ich spolu jemne zatočím. Vyzerá to efektne a nie je to zložité. Stred pizze vždy popichám vidličkou.
- Na potretie stredu používam len jednoduchú zmes pretlaku, oleja a byliniek. Potom vrstvím syry (mozzarella a čedar sú super kombinácia), cherry paradajky a prípadne chilli pre pikantnosť. Syr nerozmiešavam s olejom, len ho nasypem.
- Stočený okraj potriem žĺtkom rozmiešaným s mliekom pre krásnu farbu a lesk a posypem sezamom. Pečiem pri 180°C asi 15-20 minút dozlatista. Je to naozaj pizza, ktorá je lepšia ako z mnohých pizzérií!

Toto je TOP recept na tú najlepšiu pizzu s pleteným okrajom – zaručene lepšiu ako z pizzérky! Jednoduchá príprava, fantastická chuť a efektný vzhľad, ktorým ohúrite.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri