Snívate o torte, ktorá je úžasne krémová, plná lahodnej chuti, no zároveň jej príprava nevyžaduje zapnutie rúry? Potom je táto najlepšia nepečená torta s cukrárskymi piškótami presne to, čo hľadáte! Tento recept krok za krokom vás prevedie prípravou dezertu, ktorý si zamiluje celá rodina. Základ tvoria jemné cukrárske piškóty namočené v kakau, ktoré dodávajú torte vláčnosť a čokoládový nádych. Srdcom torty je však bohatý, doma varený vanilkový krém, obohatený o roztopenú bielu čokoládu a zjemnený maslom. Výsledkom je neodolateľne hladký a plný krém, ktorý sa rozplýva na jazyku. Celé dielo korunuje nadýchaná šľahačka a chrumkavé sušienky.
Príprava tejto nepečenej torty je ideálna aj pre tých, ktorí sa pečenia obávajú alebo jednoducho nemajú čas či chuť zapínať rúru. Hodí sa na akúkoľvek príležitosť – od rodinných osláv, cez víkendové maškrtenie až po slávnostnejšie chvíle. Najlepšie na nej je, že si ju môžete pripraviť vopred, keďže potrebuje poriadne stuhnúť v chladničke. Servírovaná samotná alebo ozdobená čerstvým ovocím, ako sú jahody či maliny, bude zaručene hviezdou vášho stola. Poďte si ju s nami pripraviť!
Základné informácie
- Čas prípravy (aktívny): cca 45-50 minút
- Čas chladenia: min. 7-8 hodín (krém cca 1-2 hodiny, torta min. 6 hodín)
- Počet porcií: cca 8-12
- Náročnosť: Stredná
- Forma: Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
Potrebujeme
Základ:
- 250 ml mlieka
- 1 lyžica kakaa (nesladeného)
- cca 300 g cukrárskych piškót (dlhých)
Vanilkovo-čokoládový krém:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 ks vajec (veľkosť M)
- 7 lyžíc kryštálového cukru (cca 100-110 g)
- 8 g vanilínového cukru (1 balíček)
- 4 lyžice kukuričného škrobu (cca 40 g)
- 100 g kvalitnej bielej čokolády (nasekanej)
- 200 g zmäknutého masla
Na potretie a ozdobu:
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
- 1-2 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
- cca 50 g maslových sušienok (alebo piškót), rozdrvených (voliteľné)
- Čerstvé ovocie na ozdobu (jahody, maliny – voliteľné)
Postup prípravy
Príprava piškótového základu:
- Pripravíme si tortovú formu s odnímateľným dnom (priemer cca 24-26 cm). Dno aj boky dôkladne vystelieme potravinárskou fóliou, aby sa torta dala ľahko vybrať.
- V menšom hrnci zohrejeme 250 ml mlieka s 1 lyžicou kakaa. Miešame, kým sa kakao nerozpustí. Privedieme takmer k varu, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
- Cukrárske piškóty postupne krátko namáčame do vychladnutého kakaového mlieka (pozor, aby príliš nenasiakli a nerozmočili sa).
- Namočenými piškótami vyskladáme dno a boky pripravenej tortovej formy. Boky môžeme vytvoriť postavením piškót vedľa seba po obvode formy.

Príprava vanilkovo-čokoládového krému:
- V miske metličkou dobre rozmiešame vajcia, kryštálový cukor (7 lyžíc), vanilínový cukor a kukuričný škrob. Postupne prišľaháme cca 100 ml studeného mlieka (z 500 ml), aby vznikla hladká kašička bez hrudiek.
- Zvyšných 400 ml mlieka nalejeme do hrnca a privedieme tesne pod bod varu.
- Do horúceho mlieka za stáleho miešania metličkou pomaly prilejeme pripravenú vaječno-škrobovú zmes (týmto “temperovaním” zabránime zrazeniu vajec).
- Celú zmes vrátime do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania (dôkladne odo dna!) varíme, kým krém nezhustne na konzistenciu hustého pudingu (trvá to približne 2-4 minúty).
- Horúci krém odstavíme z ohňa a ihneď doň vmiešame najemno nasekanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
- Hotový vanilkovo-čokoládový základ krému prelejeme do čistej misky. Povrch prikryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala krému (zabráni to vytvoreniu kožky). Necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote, potom vložíme do chladničky a necháme úplne vychladnúť (môže to trvať 1-2 hodiny).
Dokončenie krému a plnenie torty:
- V inej mise vyšľaháme zmäknuté maslo (izbovej teploty) do bledej a nadýchanej peny.
- Do vyšľahaného masla postupne, po lyžiciach, zašľaháme úplne vychladnutý vanilkovo-čokoládový krém. Dôležité: Obe zložky musia mať približne rovnakú (izbovú) teplotu, aby sa krém nezrazil. Šľaháme len krátko na nízkych otáčkach, kým sa všetko nespojí do hladkého a jednotného krému.
- Polovicu hotového krému natrieme na piškótový základ vo forme a uhladíme.
- Na krém poukladáme ďalšiu vrstvu piškót namočených v kakau.
- Na druhú vrstvu piškót natrieme zvyšok krému a povrch uhladíme.
Chladenie a dokončenie:
- Pripravenú tortu vo forme opäť prikryjeme potravinárskou fóliou a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, ideálne však cez noc.
- Stuhnutú tortu vyberieme z chladničky, opatrne odstránime bočnú časť formy a stiahneme potravinársku fóliu. Tortu preložíme na servírovací podnos.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme s práškovým cukrom (podľa chuti) do tuhej šľahačky.
- Šľahačkou potrieme vrch a prípadne aj boky torty. Povrch môžeme uhladiť stierkou alebo vytvoriť ozdobné vrúbky či vlnky vidličkou alebo zdobiacou kartou.
- Nakoniec môžeme nepečenú tortu s piškótami posypať rozdrvenými maslovými sušienkami alebo piškótami a ozdobiť čerstvým ovocím (napr. jahodami, malinami). Pred podávaním krájame ostrým nožom namočeným v horúcej vode.
Videorecept
Tipy
- Namiesto cukrárskych piškót môžem použiť aj okrúhle piškóty, prípadne maslové sušienky. Dôležité je namáčať ich len krátko, aby sa nerozpadli.
- Ak nemáte radi bielu čokoládu, môžete ju v kréme vynechať, alebo nahradiť pár lyžicami kvalitného kakaa (pridaného spolu so škrobom) pre čokoládovú verziu krému.
- Pri zašľahávaní masla do vychladnutého krému naozaj dbám na to, aby mali obe zložky rovnakú izbovú teplotu. Je to kľúčové, aby sa krém nezrazil.
- Tortu je možné ozdobiť aj strúhanou čokoládou (bielou alebo tmavou), nasekanými orechmi alebo mandľovými lupienkami. Fantázii sa medze nekladú.

Veríme, že vás tento recept na najlepšiu nepečenú tortu s piškótami a lahodným krémom nadchne a stane sa obľúbeným dezertom aj u vás doma!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Fatto in Casa da Alba, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.