Toto je recept na tú absolútne najlepšiu nepečenú ‘Strechu’, akú si pamätáte z detstva, presne takú jednoduchú a lahodnú, ako ju robievala mama či babička. Tento HIT recept z pár surovín je absolútne TOP, zvládne ho každý a výsledok je vždy zaručený. Kombinácia jemných sušienok nasiaknutých mliekom, lahodného tvarohového krému, sladkého banánu a čokoládovej polevy s kokosom je proste neodolateľná.
Pokiaľ vám prišla neohlásená návšteva a vy nemáte čo rýchlo ponúknuť ku káve, alebo len hľadáte super jednoduchý a rýchly dezert, vyskúšajte recept na nepečenú ‘Strechu’ s tvarohovým krémom. Jej aktívna príprava vám zaberie len pár minút a zaručene ňou potešíte malých aj veľkých maškrtníkov.
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 2-3 hodiny celkovo
- Počet porcií: 1 strecha (cca 10-12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
Potrebujeme:
Základ:
- cca 18 ks obdĺžnikových maslových sušienok (typu Marína, BeBe – zodpovedá 3 radom po 6 sušienok)
- Mlieko (na krátke namáčanie sušienok)
Tvarohový krém:
- 250 g mäkkého jemného tvarohu (vaničkový alebo jemne rozmiešaný z kocky)
- 100 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 4 polievkové lyžice práškového cukru (preosiateho, cca 60 g, alebo podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru (8-10 g)
- 1 ks zrelého banánu (stredne veľký)
- Voliteľné: štipka soli (na zvýraznenie chutí)
Čokoládová (kakaová) poleva:
- 1 polievková lyžica kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)
- 3 polievkové lyžice práškového cukru (preosiateho)
- 2 polievkové lyžice teplého mlieka
- 50 g rozpusteného masla (mierne vychladnutého)
Na dokončenie:
- Strúhaný kokos (podľa chuti, na posypanie)
Potrebujeme tiež:
- Potravinová fólia alebo alobal (väčší kus)
- Doska na krájanie alebo podnos
Postup prípravy
Príprava krému:
- Vo väčšej miske vymiešajte metličkou alebo elektrickým šľahačom dohladka zmäknuté maslo (100 g) s preosiatym práškovým cukrom (4 PL) a vanilkovým cukrom (1 bal.).
- Po lyžiciach pridávajte mäkký tvaroh (250 g) a zašľahajte alebo dobre vymiešajte dohladka. Pridajte aj štipku soli, ak používate. Vznikne vám hladký tvarohový krém.

Zostavenie ‘Strechy’:
- Na pracovnú dosku alebo väčší podnos rozprestrite dostatočne veľký kus potravinovej fólie alebo alobalu (taký, aby ste doň mohli neskôr celú strechu zabaliť).
- Nalejte si trochu mlieka do hlbokého taniera. Pripravte si sušienky (18 ks).
- Každú sušienku len veľmi krátko (na sekundu z každej strany) ponorte do mlieka a ihneď ju ukladajte na pripravenú fóliu/alobal tesne vedľa seba do tvaru obdĺžnika 3 x 6 sušienok.
- Na poukladané sušienky rovnomerne natrite pripravený tvarohový krém (môžete si trochu odložiť na prípadné zarovnanie bokov po stuhnutí).
- Banán ošúpte a položte ho vcelku do stredu stredného radu sušienok (po dĺžke).
- Teraz opatrne pomocou fólie/alobalu zdvihnite oba bočné rady sušienok (krajný ľavý a krajný pravý rad) smerom nahor a spojte ich nad stredným radom s banánom tak, aby vytvorili trojuholníkový tvar – strechu. Okraje sušienok sa hore stretnú a prilepia ku krému. Jemne pritlačte, aby strecha držala tvar.
Prvé chladenie:
- Celú vytvorenú strechu pevne zabaľte do fólie alebo alobalu, na ktorom ste ju skladali. Konce dobre uzavrite.
- Vložte zabalenú strechu do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť aspoň 1 až 2 hodiny. Krém musí spevnieť a sušienky zmäknúť.
Príprava polevy a dokončenie:
- Kým strecha tuhne (alebo tesne pred jej vyberaním), pripravte si polevu: V malej miske zmiešajte preosiate kakao (1 PL) s preosiatym práškovým cukrom (3 PL). Prilejte teplé mlieko (2 PL) a rozpustené (nie horúce) maslo (50 g). Metličkou všetko dobre vymiešajte dohladka, kým nezískate hladkú čokoládovú polevu.
- Stuhnutú strechu vyberte z chladničky a opatrne ju odbaľte z fólie/alobalu. Preložte ju na servírovací podnos alebo dosku. Ak ste si odložili krém, môžete ním teraz zarovnať boky.
- Celú strechu rovnomerne polejte pripravenou kakaovou polevou. Pomocou stierky alebo noža ju môžete uhladiť.
- Hneď potom povrch ešte nestuhnutej polevy husto posypte strúhaným kokosom.
Finálne chladenie a servírovanie:
- Hotovú poliatu a posypanú strechu vložte späť do chladničky aspoň na 30 minút až 1 hodinu, aby poleva dobre stuhla a chute sa ešte viac prepojili.
- Dobre vychladenú a stuhnutú strechu krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody a utierať) na plátky (rezy) hrubé asi 1,5 – 2 cm.
- Podávajte vychladené ku káve, čaju alebo len tak ako sladkú maškrtu.
Videorecept
Tipy
- Na základ používam klasické obdĺžnikové maslové sušienky (BeBe, Marína). Kľúčové je namočiť ich do mlieka len na zlomok sekundy, aby sa nerozpadli, ale stihli nasať trochu vlhkosti a po stuhnutí boli mäkké. Ukladám ich na fóliu do tvaru 3×6.
- Krém je veľmi jednoduchý – len mäkký tvaroh vymiešaný so zmäknutým maslom a práškovým/vanilkovým cukrom. Používam jemný tvaroh vo vaničke alebo z kocky (ten treba dobre rozmiešať). Do stredu potom položím celý banán.
- Skladanie strechy je najzábavnejšia časť a ide to ľahko pomocou fólie – jednoducho zdvihnem bočné rady sušienok a spojím ich hore nad banánom. Potom celú strechu pevne zabalím do tej istej fólie.
- Chladenie je dôležité – najprv aspoň hodinu-dve, aby krém a sušienky spevneli. Potom ju odbalím, polejem jednoduchou kakaovou polevou (kakao, cukor, teplé mlieko, rozpustené maslo) a posypem kokosom. Opäť dám chladiť, aby poleva stuhla. Krájam až potom. Nepečená strecha je naozaj super jednoduchý a efektný nepečený dezert.

Toto je TOP recept na tú najlepšiu nepečenú ‘Strechu’ ako od mamy. Jednoduchá, rýchla a neodolateľne chutná klasika, ktorú si určite zamilujete a uložíte.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natalia Klever recepty