Search

Najlepšia nepečená ‘Strecha’ (ako od mamy): Tento recept je HIT (TOP)

nepečená strecha
Nepečená strecha

Obsah receptu

Toto je recept na tú absolútne najlepšiu nepečenú ‘Strechu’, akú si pamätáte z detstva, presne takú jednoduchú a lahodnú, ako ju robievala mama či babička. Tento HIT recept z pár surovín je absolútne TOP, zvládne ho každý a výsledok je vždy zaručený. Kombinácia jemných sušienok nasiaknutých mliekom, lahodného tvarohového krému, sladkého banánu a čokoládovej polevy s kokosom je proste neodolateľná.

Pokiaľ vám prišla neohlásená návšteva a vy nemáte čo rýchlo ponúknuť ku káve, alebo len hľadáte super jednoduchý a rýchly dezert, vyskúšajte recept na nepečenú ‘Strechu’ s tvarohovým krémom. Jej aktívna príprava vám zaberie len pár minút a zaručene ňou potešíte malých aj veľkých maškrtníkov.

  • Čas prípravy: cca 25 minút (+ chladenie)
  • Čas chladenia: min. 2-3 hodiny celkovo
  • Počet porcií: 1 strecha (cca 10-12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno

Potrebujeme:

Základ:

  • cca 18 ks obdĺžnikových maslových sušienok (typu Marína, BeBe – zodpovedá 3 radom po 6 sušienok)
  • Mlieko (na krátke namáčanie sušienok)

Tvarohový krém:

  • 250 g mäkkého jemného tvarohu (vaničkový alebo jemne rozmiešaný z kocky)
  • 100 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru (preosiateho, cca 60 g, alebo podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8-10 g)
  • 1 ks zrelého banánu (stredne veľký)
  • Voliteľné: štipka soli (na zvýraznenie chutí)

Čokoládová (kakaová) poleva:

  • 1 polievková lyžica kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru (preosiateho)
  • 2 polievkové lyžice teplého mlieka
  • 50 g rozpusteného masla (mierne vychladnutého)

Na dokončenie:

  • Strúhaný kokos (podľa chuti, na posypanie)

Potrebujeme tiež:

  • Potravinová fólia alebo alobal (väčší kus)
  • Doska na krájanie alebo podnos

Postup prípravy

Príprava krému:

  1. Vo väčšej miske vymiešajte metličkou alebo elektrickým šľahačom dohladka zmäknuté maslo (100 g) s preosiatym práškovým cukrom (4 PL) a vanilkovým cukrom (1 bal.).
  2. Po lyžiciach pridávajte mäkký tvaroh (250 g) a zašľahajte alebo dobre vymiešajte dohladka. Pridajte aj štipku soli, ak používate. Vznikne vám hladký tvarohový krém.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Zostavenie ‘Strechy’:

  1. Na pracovnú dosku alebo väčší podnos rozprestrite dostatočne veľký kus potravinovej fólie alebo alobalu (taký, aby ste doň mohli neskôr celú strechu zabaliť).
  2. Nalejte si trochu mlieka do hlbokého taniera. Pripravte si sušienky (18 ks).
  3. Každú sušienku len veľmi krátko (na sekundu z každej strany) ponorte do mlieka a ihneď ju ukladajte na pripravenú fóliu/alobal tesne vedľa seba do tvaru obdĺžnika 3 x 6 sušienok.
  4. Na poukladané sušienky rovnomerne natrite pripravený tvarohový krém (môžete si trochu odložiť na prípadné zarovnanie bokov po stuhnutí).
  5. Banán ošúpte a položte ho vcelku do stredu stredného radu sušienok (po dĺžke).
  6. Teraz opatrne pomocou fólie/alobalu zdvihnite oba bočné rady sušienok (krajný ľavý a krajný pravý rad) smerom nahor a spojte ich nad stredným radom s banánom tak, aby vytvorili trojuholníkový tvar – strechu. Okraje sušienok sa hore stretnú a prilepia ku krému. Jemne pritlačte, aby strecha držala tvar.

Prvé chladenie:

  1. Celú vytvorenú strechu pevne zabaľte do fólie alebo alobalu, na ktorom ste ju skladali. Konce dobre uzavrite.
  2. Vložte zabalenú strechu do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť aspoň 1 až 2 hodiny. Krém musí spevnieť a sušienky zmäknúť.

Príprava polevy a dokončenie:

  1. Kým strecha tuhne (alebo tesne pred jej vyberaním), pripravte si polevu: V malej miske zmiešajte preosiate kakao (1 PL) s preosiatym práškovým cukrom (3 PL). Prilejte teplé mlieko (2 PL) a rozpustené (nie horúce) maslo (50 g). Metličkou všetko dobre vymiešajte dohladka, kým nezískate hladkú čokoládovú polevu.
  2. Stuhnutú strechu vyberte z chladničky a opatrne ju odbaľte z fólie/alobalu. Preložte ju na servírovací podnos alebo dosku. Ak ste si odložili krém, môžete ním teraz zarovnať boky.
  3. Celú strechu rovnomerne polejte pripravenou kakaovou polevou. Pomocou stierky alebo noža ju môžete uhladiť.
  4. Hneď potom povrch ešte nestuhnutej polevy husto posypte strúhaným kokosom.

Finálne chladenie a servírovanie:

  1. Hotovú poliatu a posypanú strechu vložte späť do chladničky aspoň na 30 minút až 1 hodinu, aby poleva dobre stuhla a chute sa ešte viac prepojili.
  2. Dobre vychladenú a stuhnutú strechu krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody a utierať) na plátky (rezy) hrubé asi 1,5 – 2 cm.
  3. Podávajte vychladené ku káve, čaju alebo len tak ako sladkú maškrtu.

Videorecept

Tipy

  1. Na základ používam klasické obdĺžnikové maslové sušienky (BeBe, Marína). Kľúčové je namočiť ich do mlieka len na zlomok sekundy, aby sa nerozpadli, ale stihli nasať trochu vlhkosti a po stuhnutí boli mäkké. Ukladám ich na fóliu do tvaru 3×6.
  2. Krém je veľmi jednoduchý – len mäkký tvaroh vymiešaný so zmäknutým maslom a práškovým/vanilkovým cukrom. Používam jemný tvaroh vo vaničke alebo z kocky (ten treba dobre rozmiešať). Do stredu potom položím celý banán.
  3. Skladanie strechy je najzábavnejšia časť a ide to ľahko pomocou fólie – jednoducho zdvihnem bočné rady sušienok a spojím ich hore nad banánom. Potom celú strechu pevne zabalím do tej istej fólie.
  4. Chladenie je dôležité – najprv aspoň hodinu-dve, aby krém a sušienky spevneli. Potom ju odbalím, polejem jednoduchou kakaovou polevou (kakao, cukor, teplé mlieko, rozpustené maslo) a posypem kokosom. Opäť dám chladiť, aby poleva stuhla. Krájam až potom. Nepečená strecha je naozaj super jednoduchý a efektný nepečený dezert.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Toto je TOP recept na tú najlepšiu nepečenú ‘Strechu’ ako od mamy. Jednoduchá, rýchla a neodolateľne chutná klasika, ktorú si určite zamilujete a uložíte.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natalia Klever recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty