Hľadáte recept na najlepší slaný závin z lístkového cesta, ktorému nikto neodolá? Táto kombinácia syra, salámy, papriky a olív zabalená v chrumkavom ceste je absolútne fantastická. Navyše je pripravený naozaj rýchlo.
Ak premýšľate, ako ozvláštniť večeru alebo čo originálne pripraviť hosťom, určite vyskúšajte tento slaný závin z lístkového cesta. Obsahuje obľúbené ingrediencie a provensálske korenie mu dodáva zaujímavú arómu.
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 závin (cca 10-12 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- Lístkové cesto (rozvaľkané, cca 500 g, napr. 2 balenia po 275 g alebo 1 veľký plát)
- 150 g syra mozzarella (nastrúhaného nahrubo alebo na plátky)
- 100 g plátkového syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar)
- 100 g plátkovej salámy (napr. šunková, Vysočina, suchá…)
- 1 ks červenej papriky (ideálne kápia)
- 50 g čiernych alebo zelených olív (bez kôstky, nakrájaných na kolieska alebo nasekaných)
- 1 celé vajce (na potretie)
- 5 g sušeného provensálskeho korenia (cca 1 PL)
- 5 g mletej sladkej papriky (cca 1 ČL, na posypanie)
Postup prípravy
Príprava a plnenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Rozvaľkané lístkové cesto (ak používate 2 pláty, položte ich na seba s miernym presahom a spojte valčekom) rozprestrite na pracovnej doske, ideálne priamo na papieri na pečenie, na ktorom ho budete prenášať na plech.
- V malej miske vidličkou zľahka rozšľahajte celé vajce. Pomocou štetca alebo mašlovačky potrite celý povrch lístkového cesta tenkou vrstvou rozšľahaného vajíčka.
- Potretý povrch cesta rovnomerne posypte provensálskym korením.
- Na ochutené cesto začnite vrstviť náplň: najprv rovnomerne rozložte nahrubo nastrúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Nechajte voľné okraje cesta po dĺžke aj na jednom kratšom konci (asi 2 cm).
- Na mozzarellu poukladajte plátky salámy a na ne plátky tvrdého syra.
- Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky alebo tenké prúžky. Rovnomerne ju rozložte na vrstvu syra.
- Nakoniec všetko posypte nakrájanými olivami.
Pečenie a servírovanie:
- Teraz opatrne, ale pevne zrolujte naplnené cesto do tvaru závinu (rolády), začnite od dlhšej strany smerom k tej, kde ste nechali voľný okraj. Pomôžte si papierom na pečenie, na ktorom cesto leží. Konce cesta dobre pritlačte alebo zahnite dovnútra, aby plnka počas pečenia nevytekala.
- Ostrým nožom môžete odkrojiť nerovné kraje závinu, aby vyzeral úhľadnejšie.
- Závin opatrne preneste aj s papierom na pečenie na plech (ak ste ho nerolovali priamo na ňom). Uložte ho spojom nadol.
- Povrch závinu potrite zvyšným rozšľahaným vajíčkom.
- Nakoniec celý povrch závinu rovnomerne posypte mletou sladkou paprikou.
- Vložte plech so závinom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 30 minút. Závin by mal byť krásne zlatohnedý, nafúknutý a chrumkavý. Čas pečenia prispôsobte svojej rúre.
- Upečený slaný závin vyberte z rúry a nechajte ho pred krájaním aspoň 10-15 minút mierne vychladnúť na mriežke. Krájajte ho ostrým (ideálne zúbkovaným) nožom na plátky široké približne 2 cm.
- Podávajte teplý alebo studený. Výborne chutí samotný, ale aj so zeleninovým šalátom alebo obľúbeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Používam chladené rozvaľkané lístkové cesto, ktoré vyberiem z chladničky tesne pred prípravou. Pracujem s ním rýchlo, aby sa príliš nezohrialo, potom je pri pečení krajšie lístkujúce a chrumkavejšie. Ak mám dva menšie pláty, spojím ich tak, že okraj jedného mierne navlhčím vodou a preložím cez neho okraj druhého plátu a jemne pritlačím alebo prejdem valčekom.
- Prvé potretie cesta vajíčkom pred vrstvením plnky robím preto, lebo mám pocit, že koreniny a syr sa lepšie prichytia a cesto nenasiakne toľko vlhkosti z náplne. Druhé potretie vajíčkom na záver je klasika pre peknú farbu a lesk. Posypanie mletou paprikou dodá zaujímavú farbu a jemnú chuť.
- Pri plnení závinu si dávam pozor, aby som nechal naozaj voľné okraje, najmä ten koniec, ku ktorému rolujem – ten potom potriem vajíčkom a dobre ho prilepím k roláde. Konce závinu vždy poriadne stlačím alebo zahnem dovnútra, aby syr a šťava z papriky počas pečenia čo najmenej vytekali.
- Tento slaný závin je naozaj univerzálny. Skvele chutí teplý na večeru so šalátom, ale aj studený na raňajky alebo ako pohostenie pre návštevu nakrájaný na menšie kúsky. Môžete obmieňať aj plnku podľa toho, čo máte práve doma (rôzne druhy syra, šunky, zeleniny).
Tomuto najlepšiemu slanému závinu z lístkového cesta so syrom, salámou a paprikou určite neodoláte. Je rýchly, jednoduchý a fantasticky chutný.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Appetizing.tv-Baking Recipes