Search

Najlepší šalát z pekingskej kapusty: Tento RECEPT s jogurtovým dresingom si zamilujete!

Šalát z pekingskej kapusty
Šalát z pekingskej kapusty

Obsah receptu

Hľadáte RECEPT na šalát, ktorý je svieži, chrumkavý, plný chutí a navyše jednoduchý na prípravu? Potom ste na správnom mieste! Tento šalát z pekingskej kapusty s lahodným jogurtovým dresingom je presne taký. Kombinuje v sebe jemnosť pekingskej kapusty, šťavnatosť uhorky, sladkastú chuť orestovanej papriky a cibule a sviežosť jarnej cibuľky. Celé to spája krémový jogurtový dresing ochutený bylinkami, cesnakom a horčicou. Je to fantastická explózia chutí a textúr, ktorú si zaručene zamilujete. Tento šalát je skvelou voľbou ako ľahká večera, príloha ku grilovanému mäsu alebo rybe, alebo len tak, keď máte chuť na niečo zdravé a chutné.

Príprava tohto šalátu z pekingskej kapusty je naozaj nenáročná. Kým sa uhorka “vypotí”, aby nebola príliš vodnatá, stihnete si nakrájať ostatnú zeleninu a orestovať papriku s cibuľou. Jogurtový dresing je hotový za minútku. Potom už len stačí všetko spolu zmiešať. Výsledkom je farebný, svieži a prekvapivo sýty šalát, ktorý môžete podávať ihneď alebo ho nechať krátko vychladiť v chladničke pre ešte lepšie prepojenie chutí. Je to skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny chutnou a zaujímavou formou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas odležania uhorky: 10 minút
  • Čas chladenia (voliteľný): min. 30 minút
  • Počet porcií: 4-6 (ako príloha alebo ľahké jedlo)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme

Základ šalátu

  • 1 ks pekingskej kapusty (stredne veľká)
  • 1 ks šalátovej uhorky (hadovka)
  • 1 lyžička soli (na vypotenie uhorky) + soľ podľa chuti na finálne dochutenie
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks cibule
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zväzok jarnej cibuľky (zelená časť)

Jogurtová zálievka (Dresing)

  • 3 lyžice bieleho jogurtu (ideálne hustejší, grécky typ)
  • 1 lyžička paradajkového pretlaku (alebo pasty zo sušených paradajok)
  • 1 lyžička sušených talianskych byliniek (alebo zmes oregana, bazalky, tymianu)
  • 1-2 lyžičky dijonskej horčice (alebo drvených horčičných semienok)
  • 2 lyžičky jablčného octu
  • 1–3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 lyžička kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Pekingskú kapustu rozdeľte na jednotlivé listy, umyte ich a nakrájajte na tenké prúžky. Nakrájanú kapustu dajte do veľkej misy.
  2. Šalátovú uhorku umyte (môžete ju ošúpať alebo ponechať šupku) a nakrájajte na tenké kolieska alebo polkolieska. Dajte ju do samostatnej misky, posypte 1 lyžičkou soli, premiešajte a nechajte 10 minút postáť, aby pustila prebytočnú vodu (“vypotila sa”).
  3. Medzitým si pripravte restovanú zeleninu. Papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky alebo tenké prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky alebo polmesiačiky.
  4. Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú papriku a restujte ju na strednom ohni asi 3 minúty.
  5. Pridajte nakrájanú cibuľu a spolu s paprikou restujte ďalšie 4 minúty, kým cibuľa nezesklovatie a zelenina mierne nezmäkne. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
  6. Vychladnutú orestovanú papriku s cibuľou pridajte do misy k nakrájanej pekingskej kapuste.
  7. Z vypotenej uhorky rukami dôkladne vyžmýkajte prebytočnú vodu. Vyžmýkanú uhorku pridajte do misy k ostatnej zelenine.
  8. Jarnú cibuľku (zelenú časť) umyte a nakrájajte nadrobno. Pridajte ju do misy.
  9. Pripravte si zálievku: V menšej miske zmiešajte biely jogurt, paradajkový pretlak, talianske bylinky, horčicu, jablčný ocot a cukor. Cesnak ošúpte a prelisujte ho priamo do zálievky. Všetko spolu dobre premiešajte a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  10. Pripravenú jogurtovú zálievku nalejte na zeleninu vo veľkej mise. Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne obalila dresingom.
  11. Šalát z pekingskej kapusty môžete podávať ihneď, alebo ho pre ešte lepšie prepojenie chutí nechajte aspoň 30 minút vychladiť v chladničke.

Videorecept

Tipy

  1. Vypotenie uhorky: Tento krok pomôže, aby šalát nebol príliš vodnatý a dresing sa nezriedil. Ak máte radi šťavnatejšie šaláty, môžete tento krok vynechať a uhorku len nakrájať a pridať.
  2. Surová vs. Restovaná zelenina: Ak preferujete úplne svieži šalát, môžete papriku a cibuľu pridať surovú, nakrájanú najemno. Krátke orestovanie im však dodá jemnejšiu textúru a sladšiu chuť. Ja preferujem túto restovanú verziu.
  3. Dresing: Nebojte sa dresing dochutiť podľa seba. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte štipku chilli. Namiesto jablčného octu môžete použiť citrónovú šťavu. Výborné sú aj pridané čerstvé bylinky ako petržlenová vňať alebo pažítka.
  4. Pridané ingrediencie: Tento šalát môžete ľahko obohatiť pridaním ďalších surovín – napríklad na kocky nakrájaný tvrdý syr, varené vajíčko, kúsky grilovaného kuracieho mäsa, tuniaka z konzervy alebo opečené krutóny pre väčšiu sýtosť.

Odporúčame

Tento najlepší šalát z pekingskej kapusty je dôkazom, že aj jednoduché jedlá môžu byť plné chuti a sviežosti. Je to skvelý spôsob, ako si pripraviť ľahké a chutné jedlo plné zeleniny. Vyskúšajte tento RECEPT a určite si ho zamilujete!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Pollyina kuchyňa, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

/* Skrytie hodnotenia, odporúčaní a spätných odkazov */ .entry-content .sharedaddy, .entry-content .rating-stars, .entry-content .post-navigation, .entry-content .related-posts, .entry-content .comments-area, .entry-content iframe, .entry-content .wp-block-embed, .entry-content .post-tags, .entry-content .post-meta { display: none !important; }