Search

Najlepší ‘Rozlietaný vtáčik’ (ako od babičky): Tento recept si zamilujete (TOP)

rozlietaný vtáčik
Rozlietaný vtáčik

Obsah receptu

Toto je recept na toho najlepšieho ‘Rozlietaného vtáčika’, presne takého poctivého a chutného, ako si pamätáte od babičky, ale bez zdĺhavého rolovania a viazania. Aj keď sa neroluje, ponúka tú pravú chuť klasických španielskych vtáčikov v bohatej, šťavnatej omáčke plnej tradičných ingrediencií. Tento TOP recept si určite uložte a zamilujete.

Inšpirujte sa týmto jednoduchým receptom na ‘rozlietaného’ španielskeho vtáčika. Mäso je krehké, šťavnaté a má výraznú chuť vďaka pomalému duseniu a pridaniu typických surovín ako sú kyslé uhorky, slaninka, vajíčko a párok priamo do omáčky. Jednoduchšia príprava, rovnaký gurmánsky zážitok!

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas dusenia: cca 1,5 – 2 hodiny
  • Počet porcií: cca 3-4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje dlhšie dusenie)

Potrebujeme:

Mäso a základ:

  • 500 g hovädzieho zadného (napr. falošná sviečková, spodný alebo vrchný šál, orech), nakrájaného na tenšie plátky (cca 4-6 plátkov)
  • 2 stredne veľké cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 polievkové lyžice plnotučnej horčice
  • cca 4 polievkové lyžice rastlinného oleja (alebo bravčovej masti)
  • cca 1000-1200 ml horúceho hovädzieho vývaru (alebo vody + 1 kvalitná kocka bujónu)
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu (alebo pár vetvičiek čerstvého)
  • 1–2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku (koncentrátu)

“Rozlietaná plnka” (pridáva sa ku koncu):

  • 3 ks kyslých uhoriek, nakrájaných na malé kocky
  • cca 50-80 g prerastenej údenej slaniny, nakrájanej na malé kocky (môže byť vopred jemne opečená)
  • 2 vajcia, uvarené natvrdo a nakrájané na kocky
  • 2-3 ks kvalitných párkov (napr. Viedenské, Debrecínske), nakrájaných na kolieska
  • Voliteľné: cca 50 g plátkov anglickej slaniny, nakrájaných na kúsky

Na dochutenie a zahustenie:

  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica Worcestrovej omáčky
  • 1 polievková lyžica hladkej múky ALEBO 2 čajové lyžičky zemiakového škrobu (na zahustenie)
  • Trochu studenej vody (na rozmiešanie múky/škrobu)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Dusená ryža alebo žemľová knedľa
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)

Potrebujeme tiež:

  • Tĺčik na mäso
  • Potravinová fólia
  • Väčší hrniec s pokrievkou a hrubším dnom

Postup prípravy

Príprava mäsa a “plnky”:

  1. Plátky hovädzieho zadného položte medzi dva kusy potravinovej fólie a tĺčikom (hladkou stranou) ich jemne naklepte na tenšie rezne (hrúbka cca 0,5 cm). Dávajte pozor, aby ste mäso nepotrhali.
  2. Naklepané plátky mäsa z oboch strán osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Potom jednu stranu každého plátku potrite plnotučnou horčicou.
  3. Pripravte si suroviny na “rozlietanú plnku”: Kyslé uhorky a uvarené vajcia nakrájajte na malé kocky. Slaninu nakrájajte na malé kocky (môžete ju krátko opiecť na suchej panvici, ak chcete). Párky nakrájajte na kolieska. Anglickú slaninu (ak používate) nakrájajte na kúsky. Všetko si zatiaľ odložte bokom.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Opekanie a základ omáčky:

  1. Vo väčšom hrnci s hrubším dnom rozohrejte na stredne silnom ohni olej alebo masť (cca 4 PL).
  2. Opatrne vkladajte pripravené plátky mäsa (horčicovou stranou nadol) do horúceho tuku. Opekajte ich sprudka z oboch strán dozlatista (asi 2-3 minúty z každej strany), aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso vyberte z hrnca a odložte bokom na tanier.
  3. Do výpeku v hrnci pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu (2 ks). Ak je tuku málo, pridajte ešte trochu. Znížte teplotu a za občasného miešania restujte cibuľu pomaly dozlatista (cca 8-10 minút).
  4. K orestovanej cibuli pridajte paradajkový pretlak (1-2 ČL) a sušený tymian (1 ČL). Krátko (asi 30 sekúnd) spolu orestujte.

Pomalé dusenie:

  1. Vráťte opečené mäso späť do hrnca k cibuľovému základu.
  2. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou (cca 1000-1200 ml) tak, aby bolo mäso takmer ponorené.
  3. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum (šťava by mala len veľmi jemne prebublávať). Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte mäso pomaly dusiť domäkka. Trvá to približne 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od kvality mäsa. Občas premiešajte a skontrolujte, či je dostatok tekutiny, ak treba, podlejte trochou horúceho vývaru/vody.

Dokončenie a zahustenie:

  1. Keď je mäso už takmer úplne mäkké (rozpadáva sa pod vidličkou), pridajte do hrnca pripravené suroviny “rozlietanej plnky”: nakrájané uhorky, slaninu (opečenú alebo surovú), varené vajcia, kolieska párkov a prípadne kúsky anglickej slaniny.
  2. Pridajte Worcestrovú omáčku (1 PL). Všetko spolu zľahka premiešajte a nechajte pod pokrievkou na miernom ohni dusiť ešte asi 15-20 minút, aby sa chute prepojili.
  3. Ochutnajte šťavu a podľa potreby ju dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Ak chcete šťavu hustejšiu: V malom pohári rozmiešajte hladkú múku (1 PL) alebo zemiakový škrob (2 ČL) v troche studenej vody dohladka. Túto zátrepku pomaly za stáleho miešania vlejte do vriacej šťavy v hrnci a nechajte krátko prevariť (aspoň 1-2 minúty), kým šťava nezhustne do požadovanej konzistencie.
  5. Hotový “rozlietaný vtáčik” odstavte z ohňa a nechajte ho pred podávaním ešte aspoň 10 minút odpočívať pod pokrievkou.

Servírovanie:

  1. Podávajte teplé. Na tanier dajte porciu mäsa štedro preliatu omáčkou s kúskami “plnky”.
  2. Ako príloha sa najlepšie hodí dusená ryža alebo žemľová či parená knedľa.
  3. Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento recept používam kvalitné hovädzie zadné, ktoré nakrájam na plátky a poriadne naklepem natenko cez fóliu. Je dôležité ich potom potrieť horčicou a sprudka opiecť, aby sa mäso zatiahlo a zostalo šťavnaté.
  2. Základom skvelej šťavy je poctivo, dohneda orestovaná cibuľka. Nebojte sa jej dať viac a restovať ju pomaly. Kľúčom k mäkkému mäsu je potom pomalé dusenie pod pokrievkou na najnižšom plameni aspoň 1,5 až 2 hodiny.
  3. Všetky tie typické ingrediencie z plnky klasických vtáčikov – kocky uhoriek, slaninky, vareného vajíčka a kolieska párkov – pridávam až ku koncu dusenia. Len tak si zachovajú svoju chuť a štruktúru a nerozvaria sa na kašu. Spolu s mäsom a šťavou vytvoria tú pravú chuť.
  4. Šťavu zahusťujem len jemne, najradšej zátrepkou z múky alebo škrobu rozmiešanou v studenej vode. Na záver dochutím Worcestrom, soľou a korením. Podávam klasicky s ryžou alebo knedľou. Je to jednoduchšia, ale rovnako chutná verzia obľúbenej klasiky.

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Toto je TOP recept na toho najlepšieho ‘Rozlietaného vtáčika’, ktorý chutí presne ako poctivá domáca kuchyňa od babičky. Určite si ho zamilujete pre jeho fantastickú chuť a jednoduchšiu prípravu oproti klasickým rolovaným vtáčikom.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty