Search

Najlepší poctivý vaječný šalát (ako od babičky): Tento recept musíte mať

poctivý vaječný šalát
Poctivý vaječný šalát

Obsah receptu

Toto je recept, ktorý jednoducho musíte mať vo svojej kuchárskej knihe. Pripravte si ten najlepší poctivý vaječný šalát, presne taký, aký robievala vaša babička. Je krémový, plný chuti čerstvej pažítky a ideálny nielen na chlebíčky, ale aj ako skvelá rýchla večera či desiata.

Vyskúšajte poctivý vaječný šalát s pažítkou podľa tohto jednoduchého receptu. Skvele sa hodí predovšetkým na chlebíčky, ktoré potom stačí len ľahko ozdobiť čerstvou zeleninou alebo bylinkami. Výborný je však aj ako rýchla nátierka s čerstvým pečivom.

  • Čas prípravy: cca 15 minút (+ varenie a chladenie vajec)
  • Čas chladenia: min. 2 hodiny (odporúčané)
  • Počet porcií: cca 6-8 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 10 vajec (veľkosť M alebo L)
  • 1 ks menšej cibule (alebo 1-2 šalotky)
  • cca 4-5 polievkových lyžíc kvalitnej majonézy (cca 80-100 g, alebo podľa chuti a požadovanej krémovitosti)
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 2 polievkové lyžice čerstvej nasekanej pažítky (alebo podľa chuti)
  • 1 rovná čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Voliteľné: Štipka kryštálového cukru na vyváženie chutí, pár kvapiek citrónovej šťavy alebo lyžička nálevu z kyslých uhoriek

Postup prípravy

Príprava vajec a cibule:

  1. Najprv si uvarte vajcia natvrdo. Vložte ich do hrnca so studenou vodou tak, aby boli ponorené. Priveďte vodu do varu a od bodu varu ich varte presne 10 minút.
  2. Ihneď po uvarení vajcia prudko schlaďte pod tečúcou studenou vodou alebo v miske s ľadovou vodou. Nechajte ich úplne vychladnúť (trvá to aspoň 15-20 minút).
  3. Kým vajcia chladnú, ošúpte cibuľu (alebo šalotku) a nakrájajte ju na úplne jemnulinké kocky.
  4. Úplne vychladnuté vajcia ošúpte. Ošúpané vajcia môžete buď nakrájať nadrobno nožom, pretlačiť cez mriežku na zemiaky, alebo ich v mise roztlačiť vidličkou na menšie kúsky (podľa toho, akú konzistenciu šalátu preferujete).

Miešanie a chladenie šalátu:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte pripravené nakrájané alebo roztlačené vajcia s najemno nakrájanou cibuľou a nasekanou čerstvou pažítkou.
  2. Pridajte majonézu (začnite so 4 lyžicami), plnotučnú horčicu, soľ (začnite s menším množstvom) a čerstvo mleté čierne korenie. Ak chcete, pridajte aj štipku cukru alebo pár kvapiek citrónovej šťavy/nálevu z uhoriek.
  3. Teraz všetky ingrediencie v mise dôkladne, ale zľahka premiešajte lyžicou alebo stierkou, aby sa pekne spojili a vajcia sa rovnomerne obalili v majonézovej zálievke. Snažte sa príliš nemiešať, aby ste z vajec neurobili kašu (pokiaľ ste ich nerztláčali zámerne). Ak sa vám zdá šalát príliš suchý, pridajte ešte lyžicu majonézy.
  4. Hotový premiešaný šalát ochutnajte, ale finálne dochutenie si nechajte až po odležaní. Prikryte misu potravinovou fóliou alebo preložte šalát do uzatvárateľnej nádoby a vložte ho do chladničky.
  5. Nechajte šalát v chladničke poriadne vychladiť a odležať minimálne 2 hodiny, ideálne aj dlhšie (napríklad cez noc). Chute sa potrebujú krásne prepojiť a šalát získa tú správnu konzistenciu.

Servírovanie:

  1. Pred podávaním vyberte šalát z chladničky, ešte raz ho zľahka premiešajte a finálne ochutnajte. Ak treba, dochuťte soľou alebo korením.
  2. Podávajte dobre vychladený, najčastejšie ako nátierku na čerstvom chlebe, veke, rožkoch alebo ako základ pre obložené chlebíčky. Môžete ho ozdobiť ďalšou nasekanou pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo kolieskom vajíčka.

Videorecept

Tipy

  1. Aby boli vajcia uvarené presne natvrdo a žĺtok nebol okolo sivý, varím ich presne 10 minút vo vode, ktorá už vrie, a potom ich okamžite schladím v ľadovej vode. Idú potom aj ľahšie ošúpať. Či ich nakrájam alebo roztlačím vidličkou, záleží na tom, akú konzistenciu šalátu chcem dosiahnuť – roztlačené sú krémovejšie.
  2. Cibuľu krájam naozaj najemno. Ak používam klasickú žltú cibuľu a chcem jemnejšiu chuť, zvyknem ju pred pridaním do šalátu na sitku preliať horúcou vodou a nechať odkvapkať, alebo ju nakrájanú jemne osolím a nechám chvíľu “vypotiť”, potom z nej vytlačím prebytočnú šťavu. Pri šalotke to zvyčajne nie je potrebné.
  3. Základom je kvalitná majonéza. Množstvo (tie 4-5 lyžíc) je orientačné, pridávam podľa toho, aký krémový šalát chcem mať. Okrem horčice, soli a korenia niekedy naozaj pridám aj malú štipku cukru – pekne to vyváži chute.
  4. Odležanie v chladničke je pri vaječnom šaláte naozaj dôležité. Nechávam ho tam aspoň dve hodiny, ale najlepší je jednoznačne až na druhý deň. Vtedy sa všetky chute krásne spoja. Pred podávaním ho vždy ešte raz ochutnám a prípadne doladím.

Tento jednoduchý recept na poctivý vaječný šalát si určite musíte zapísať a vyskúšať. Je presne taký, aký má byť – klasický, chutný a pripravený ako od babičky.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty