Hľadáte recept na najlepší nepečený banánový cheesecake, ktorý si zamilujete od prvého sústa? Tento fantastický dezert je bez múky a vajec, neuveriteľne krémový a plný lahodnej chuti banánov, čokolády a jemného tvarohového krému. Tento recept jednoducho musíte vyskúšať.
Pokiaľ nie ste milovníkmi pečenia, určite vás poteší tento jednoduchý recept. Pripravte si nepečený banánový cheesecake bez použitia rúry. Vrstvenie chrumkavého sušienkového základu, bohatej čokoládovej vrstvy, sladkých banánov a nadýchaného krému je jednoduché a výsledok naozaj stojí za to.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 torta (cca 8-12 porcií)
- Forma: Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 20-24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
- Bez múky: Áno
- Bez vajec: Áno
Potrebujeme:
Sušienkový základ:
- 250 g maslových sušienok alebo keksov (napr. BeBe, Club, Petit Beurre), najemno pomletých
- 125 g masla (rozpusteného)
Čokoládová vrstva:
- 50 g mliečnej čokolády
- 90 g horkej čokolády (spolu 140g)
- cca 50 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku)
Tvarohovo-smotanový krém s ovocím:
- 400 g mäkkého tvarohu (jemný, vaničkový, plnotučný alebo polotučný)
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
- 2-3 ks zrelých, ale pevných banánov
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Na ozdobu:
- Kvalitné nesladené kakao (na posypanie)
Potrebujeme tiež:
- Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 20-24 cm)
- Papier na pečenie
Postup prípravy
Príprava základu a čokoládovej vrstvy:
- Pripravte si tortovú formu s odnímateľným dnom (ø 20-24 cm). Dno formy vyložte papierom na pečenie. Boky môžete nechať tak, alebo ich tiež vyložiť pásom papiera či fóliou pre ľahšie vyberanie.
- V miske dôkladne zmiešajte najemno pomleté sušienky s rozpusteným maslom. Vznikne vám vlhká, drobivá zmes.
- Túto zmes rovnomerne rozložte na dno pripravenej formy a dobre ju utlačte lyžicou alebo dnom pohára. Vytvorte aj nízky okraj po stranách formy (cca 1-2 cm vysoký).
- Formu so základom vložte do chladničky aspoň na 30 minút stuhnúť.
- Medzitým si pripravte čokoládovú vrstvu: Mliečnu a horkú čokoládu nalámte na malé kúsky do tepelne odolnej misky. Smotanu na šľahanie (50 ml) zohrejte tesne pod bod varu. Horúcou smotanou zalejte čokoládu, nechajte minútku postáť a potom vymiešajte dohladka. Vznikne hustejšia ganache. Nechajte ju mierne vychladnúť.
- Mierne vychladnutú čokoládovú ganache rovnomerne natrite na stuhnutý sušienkový základ vo forme. Vložte späť do chladničky aspoň na ďalších 30-40 minút, kým čokoládová vrstva nestuhne.
Príprava krému a ovocia:
- Kým sa základ chladí, pripravte si krém a ovocie. Banány ošúpte a nakrájajte na kolieska hrubé asi 0,5 cm. V miske ich ihneď zľahka premiešajte s citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Vo väčšej mise zmiešajte mäkký tvaroh so sladeným kondenzovaným mliekom. Môžete použiť metličku alebo krátko prešľahať mixérom dohladka.
- V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) elektrickým šľahačom na tuhú šľahačku.
- Tuhú šľahačku potom už len opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do tvarohovo-kondenzovaného základu. Vznikne ľahký a nadýchaný krém.
Vrstvenie a chladenie:
- Vyberte formu so stuhnutým základom a čokoládovou vrstvou z chladničky.
- Na čokoládovú vrstvu pekne poukladajte kolieska banánov pokvapkané citrónom.
- Na vrstvu banánov rovnomerne rozotrite pripravený tvarohovo-smotanový krém. Uhlaďte povrch stierkou alebo lyžicou.
- Vrch torty husto posypte cez jemné sitko kvalitným nesladeným kakaom.
- Formu s pripraveným cheesecakom opatrne vložte do chladničky a nechajte dôkladne stuhnúť minimálne 6 hodín, ideálne však cez noc. Všetky vrstvy musia byť úplne pevné.
Dokončenie a servírovanie:
- Dobre stuhnutý cheesecake vyberte z chladničky. Opatrne prejdite tenkým nožom po obvode formy a potom odstráňte bočný diel formy (a prípadne papier/fóliu z bokov). Pomocou papiera na pečenie pod základom môžete tortu presunúť na servírovací podnos.
- Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete po každom reze utrieť alebo namočiť do horúcej vody) na jednotlivé porcie a ihneď podávajte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Na základ používam klasické maslové sušienky (ako BeBe alebo Petit Beurre), ktoré rozdrvím najemno a spojím s rozpusteným maslom. Je dôležité túto vrstvu na dne formy poriadne utlačiť, aby bola pevná. Nezabudnem vytvoriť aj okraj po stranách.
- Čokoládovú vrstvu robím ako hustejšiu ganache – viac čokolády, menej smotany. Natieram ju na vychladený základ a opäť nechám stuhnúť v chlade. Tým sa vrstvy pekne oddelia.
- Krém je super jednoduchý a ľahký vďaka kombinácii tvarohu, kondenzovaného mlieka (ktoré ho osladí a dodá krémovosť) a tuhej šľahačky. Šľahačku vždy zašľahávam až na záver a len opatrne stierkou, aby krém zostal nadýchaný.
- Banány krájam na kolieska a hneď ich miešam s citrónovou šťavou. Ukladám ich na čokoládovú vrstvu tesne pred nanesením krému. Celý cheesecake potom potrebuje naozaj dlhý čas v chladničke, aby poriadne stuhol – najlepší je na druhý deň. Posypanie kakaom na záver je klasika.
Tento recept na najlepší nepečený banánový cheesecake si určite zamilujete. Je bez múky, bez vajec a jeho príprava je naozaj jednoduchá. Dokonalá krémová maškrta.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty od So Vkusom