Hľadáte recept na ten naozaj najlepší, poctivý kysnutý jablkový koláč, ktorý chutí presne ako od babičky a možno aj prekoná všetky vaše očakávania? Potom ste tu správne. Tento TOP recept vás krok za krokom prevedie prípravou úžasne vláčneho kysnutého cesta a bohatej, voňavej jablkovej plnky. Je to skutočná tradičná dobrota.
Pokiaľ hľadáte recept na perfektný múčnik plný ovocnej chuti, rozhodne vyskúšajte tento nadýchaný kysnutý koláč s jablkovou náplňou. Servírovať ho môžete samotný, len tak posypaný cukrom, alebo ho doplňte kopčekom šľahačky či vanilkovou zmrzlinou pre ešte slávnostnejší dojem.
- Čas prípravy: cca 50 minút (+ kysnutie cca 1,5 – 2 hodiny, chladnutie plnky)
- Čas pečenia: cca 40 minút
- Počet porcií: 1 koláč (cca 8-12 porcií)
- Forma: Okrúhla koláčová alebo tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje prácu s kysnutým cestom)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto:
- cca 100-130 ml vlažného mlieka (pozor, nie horúce!)
- 20 g čerstvého droždia (necelá 1/2 kocky) ALEBO 7 g sušeného droždia (1 balíček / cca 2 ČL)
- 65 g kryštálového cukru (cca 1 PL do kvásku, zvyšok do cesta)
- 370 g hladkej múky (ideálne typ T650 alebo špeciál na kysnuté cesto), preosiatej + trochu na podsypanie
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 vaječné žĺtky (izbovej teploty!)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 85 g masla (rozpusteného, vychladnutého)
- 1,5 polievkovej lyžice slnečnicového oleja (cca 20 ml)
Jablková plnka:
- cca 700 g jabĺk (cca 5 ks, ideálne pevnejšie, kyslejšie odrody ako napr. Idared, Boskoop)
- 30–50 ml vody (len na podliatie)
- 50 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti a sladkosti jabĺk)
- 20 g masla
- cca 1/2 – 1 čajová lyžička mletej škorice
- Voliteľné: štipka mletého muškátového orieška alebo badiánu
Na dokončenie:
- 1 vajce (rozšľahané, na potretie)
- Polovice alebo nahrubo nasekané vlašské orechy (na ozdobu, podľa chuti)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Potrebujeme tiež:
- Okrúhla koláčová alebo tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
- Maslo a hrubá múka/strúhanka na vymazanie a vysypanie formy
- Potravinová fólia alebo utierka
- Valček na cesto
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Kvások (ak používate čerstvé droždie): Do menšej misky nalejte asi 50 ml vlažného mlieka (z celkového množstva). Pridajte lyžicu cukru (z celkových 65 g) a rozdrobte čerstvé droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút), kým sa nevytvorí pena.
- Cesto: Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (370 g) so soľou (1/2 ČL) a zvyšným kryštálovým cukrom (cca 50 g) a vanilkovým cukrom (alebo extraktom). Uprostred urobte jamku. (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke spolu s cukrami a soľou).
- Do jamky pridajte 2 žĺtky izbovej teploty, prilejte zvyšok vlažného mlieka (cca 50-80 ml), olej (1,5 PL) a pripravený kvások (ak používate čerstvé). Začnite spracovávať cesto.
- Postupne pridávajte rozpustené vychladnuté maslo (85 g) a mieste rukami alebo v kuchynskom robote s hákom (aspoň 8-10 minút), kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto. Ak je príliš tuhé, pridajte lyžicu mlieka, ak príliš lepivé, trochu múky.
Prvé kysnutie a príprava plnky:
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Plnka: Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Jablká umyte, ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenšie plátky.
- V hrnci alebo hlbšej panvici zmiešajte nakrájané jablká s trochou vody (30-50 ml), kryštálovým cukrom (50 g, alebo podľa chuti) a maslom (20 g).
- Prikryte a na miernom ohni duste približne 10-15 minút, alebo kým jablká nezmäknú (nemali by sa úplne rozvariť na kašu, pokiaľ to tak nechcete). Občas premiešajte.
- Odstavte z ohňa, vmiešajte mletú škoricu (a prípadne ďalšie korenie). Nechajte plnku úplne vychladnúť.
Tvarovanie koláča a druhé kysnutie:
- Pripravte si okrúhlu koláčovú formu (ø 24-26 cm), dôkladne ju vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na dve časti – jednu o niečo väčšiu (cca 2/3, na základ) a druhú menšiu (cca 1/3, na vrch). Obe časti krátko premieste a vytvarujte bochníčky.
- Väčší bochníček cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na kruh o niečo väčší ako priemer formy. Opatrne ho preneste do pripravenej formy a prstami ho utlačte na dno a vytvarujte aj okraje vysoké asi 2-3 cm.
- Na cesto vo forme rovnomerne rozložte úplne vychladnutú jablkovú plnku.
- Menší bochníček cesta rozvaľkajte na kruh veľkosti formy (alebo o kúsok menší). Opatrne ho preložte na vrch jablkovej plnky.
- Okraje spodného a vrchného cesta dobre spojte a pritlačte k sebe (môžete ich zľahka navlhčiť vodou pre lepšie spojenie). Prečnievajúci okraj môžete zahnúť dovnútra a ozdobne popritláčať vidličkou.
- Dôležité: Do stredu vrchného plátu cesta urobte malý otvor alebo niekoľko zárezov ostrým nožom, aby mala para počas pečenia kade unikať.
- Pripravený koláč vo forme prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 30 minút.

Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si rozšľahané vajíčko na potretie a polovice vlašských orechov na ozdobu.
- Nakysnutý koláč potrite pomocou štetca rozšľahaným vajíčkom. Na vrch ozdobne poukladajte polovice vlašských orechov.
- Vložte formu s koláčom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 40 minút. Koláč by mal byť krásne zlatohnedý a prepečený aj v strede (skúška špajdľou zapichnutou do stredu by mala vyjsť čistá). Ak povrch príliš rýchlo hnedne, môžete ho ku koncu pečenia voľne prikryť alobalom.
- Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť vo forme na mriežke.
Servírovanie:
- Úplne vychladnutý koláč opatrne vyberte z formy. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom.
- Krájajte na trojuholníkové porcie a podávajte. Výborne chutí samotný, ale aj s kopčekom šľahačky, kyslej smotany alebo vanilkovej zmrzliny.
Videorecept
Tipy
- Pre nadýchané kysnuté cesto je dôležité používať vlažné mlieko (nie horúce!) a žĺtky izbovej teploty. Cesto potrebuje dostatok času na miesenie, aby sa dobre vyvinul lepok, a potom aspoň hodinu na kysnutie na teplom mieste. Pridanie oleja aj masla robí cesto extra vláčnym.
- Jablkovú plnku pripravujem z pevnejších, kyslejších jabĺk. Podusím ich s cukrom, maslom a škoricou len domäkka, aby si zachovali kúsky. Pred plnením koláča musí byť plnka úplne vychladnutá, inak by rozmočila cesto.
- Cesto vaľkám pomerne natenko a vyložím ním dno aj boky formy. Po naplnení prikryjem druhým plátom cesta a okraje dobre spojím. Nezabudnite do vrchného cesta urobiť zárezy alebo dierku, aby mohla unikať para.
- Koláč nechám ešte pol hodiny podkysnúť na plechu, potom ho potriem vajíčkom, ozdobím orechmi a pečiem dozlatista. Po upečení ho nechávam úplne vychladnúť vo forme, až potom ho vyberám a krájam. Je fantastický!

Toto je TOP recept na najlepší kysnutý jablkový koláč, ktorý chutí ako od babičky a zaručene prekoná vaše očakávania. Vláčny, voňavý a plný domácej pohody.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ольга Шобутинская