Search

Najlepší Kráľovský krabí šalát (ako z exotiky): Tento recept musíte skúsiť (HIT)

Kráľovský krabí šalát
Kráľovský krabí šalát

Obsah receptu

Hľadáte recept na ten najlepší Kráľovský krabí šalát, ktorý chutí sviežo, originálne a možno aj trochu exoticky? Tento HIT recept jednoducho musíte vyskúšať. Nečakaná, no prekvapivo lahodná kombinácia krabích tyčiniek (surimi), sladkého pomaranča, vajíčok a jemnej cesnakovej majonézy si vás okamžite získa.

Pokiaľ chcete svojim hosťom pripraviť naozaj originálne pohostenie s nádychom exotiky, vyskúšajte Kráľovský krabí šalát s cesnakom a pomarančom. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla (ak nerátame čas na uvarenie a vychladnutie vajec) a výsledok je ľahký, osviežujúci a plný zaujímavých chutí.

  • Čas prípravy: cca 15 minút (+ varenie/chladenie vajec a odležanie)
  • Čas odležania: min. 1 hodina (odporúčané)
  • Počet porcií: cca 3-4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez varenia (okrem vajec): Áno

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 7–8 ks krabích tyčiniek (surimi), cca 100-120g
  • 1 veľký pomaranč (sladký a šťavnatý)
  • 4 vajcia
  • 1 malá konzerva sterilizovanej kukurice (cca 140 g scedenej hmotnosti)
  • 1 strúčik cesnaku
  • cca 3-4 polievkové lyžice kvalitnej majonézy (alebo podľa chuti a požadovanej krémovitosti)

Na dochutenie:

  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie (voliteľné):

  • Opečené sezamové semienka (biele alebo čierne)
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, kôpor), nasekané

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Najprv si uvarte 4 vajcia natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode). Ihneď po uvarení ich prudko schlaďte v studenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Kým vajcia chladnú, pripravte si ostatné ingrediencie. Krabie tyčinky (ak sú mrazené, nechajte ich povoliť) nakrájajte na hrubšie kolieska alebo kúsky (napr. veľkosti cca 1-1,5 cm).
  3. Pomaranč dôkladne ošúpte ostrým nožom tak, aby ste odstránili nielen oranžovú kôru, ale aj celú bielu šupku pod ňou (albedo). Potom nožom vykrajujte jednotlivé mesiačiky (segmenty) spomedzi blaniek priamo nad miskou (aby ste zachytili šťavu). Získate tak čistú dužinu bez blaniek. Každý mesiačik prekrojte na 2-3 menšie kúsky (trojuholníky).
  4. Kukuricu sceďte z nálevu. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno.

Miešanie a chladenie:

  1. Vo väčšej mise zľahka zmiešajte nakrájané krabie tyčinky, na kocky nakrájané vajcia, kúsky pomarančovej dužiny (aj so zachytenou šťavou) a scedenú kukuricu.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak.
  3. Pridajte majonézu (začnite s 3 lyžicami a pridajte podľa potreby). Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte všetky ingrediencie stierkou alebo veľkou lyžicou, aby sa rovnomerne spojili a obalili v majonéze, ale aby sa kúsky pomaranča a vajec príliš nerozpadli.
  5. Hotový šalát prikryte potravinovou fóliou a vložte ho do chladničky. Nechajte ho vychladiť a odležať minimálne 1 hodinu, aby sa chute pekne prepojili.

Servírovanie:

  1. Pred podávaním vyberte šalát z chladničky a ešte raz ho zľahka premiešajte.
  2. Servírujte dobre vychladený, buď vo väčšej mise, alebo rozdelený do menších mištičiek či pohárov.
  3. Pred podávaním môžete šalát posypať nasucho opraženými sezamovými semienkami a/alebo čerstvo nasekanými bylinkami (petržlenová vňať, kôpor). Výborne chutí s čerstvým pečivom (bagetka, toast) alebo ako náplň do slaných košíčkov.

Videorecept

Tipy

  1. Pre najlepší vzhľad a chuť šalátu je dôležité pomaranč správne vyfiletovať – teda zbaviť ho nielen kôry a bielej šupky, ale aj tenkých blaniek medzi jednotlivými mesiačikmi. Získate tak len čistú šťavnatú dužinu. Krájam ju potom na menšie kúsky.
  2. Krabie tyčinky (surimi) používam kvalitnejšie, nakrájam ich na hrubšie kolieska. Vajíčka natvrdo krájam na kocky. Všetky pevné suroviny potom miešam naozaj len veľmi zľahka, aby sa neporušila ich štruktúra.
  3. Ako spojivo slúži majonéza dochutená len soľou, korením a prelisovaným cesnakom. Množstvo majonézy si prispôsobte podľa chuti, stačí jej menej, aby len jemne spojila ingrediencie.
  4. Odležanie v chlade aspoň hodinu tomuto šalátu veľmi prospeje, chute sa krásne prepoja. Pred podávaním ho rád posypem opraženými sezamovými semienkami (dodajú chrumkavosť a orieškovú chuť) a čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Je to skvelé osviežujúce predjedlo alebo ľahká večera.


Jarné šaláty
TIP na dnes
Šalát ako hlavné jedlo: 3 výdatné jarné šaláty s kuracím, halloumi a cícerom

Tento recept na najlepší Kráľovský krabí šalát jednoducho musíte skúsiť. Je to HIT, ktorý chutí originálne, sviežo, trochu exoticky a príprava je naozaj hračka.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Chutná kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty