Hľadáte ten pravý, overený recept na letný koláč, ktorý v sebe spája tri dokonalé vrstvy a chutí jednoducho božsky? Práve ste ho našli! Tento dezert je oslavou dokonalej harmónie chutí a textúr. Všetko sa začína pri krehkom, maslovom ceste, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku. Na ňom spočíva zamatovo hebká a bohatá tvarohová náplň, ktorá je vďaka kyslej smotane úžasne krémová. Korunou celého diela je lesklá a svieža čerešňová poleva, ktorá svojou sladkokyslou chuťou perfektne vyvažuje celý zákusok. Je to ideálny koláč na letné posedenia či víkendovú kávu.
Hoci sa môže zdať, že príprava trojvrstvového koláča je zložitá, opak je pravdou. Náš podrobný recept sme rozdelili do jednoduchých a zrozumiteľných krokov, vďaka ktorým je úspech zaručený aj pre menej skúsených pekárov. Kľúčom k dokonalosti je dodržanie pár základných trikov, ako napríklad pomalé chladnutie v rúre, ktoré zabráni popraskaniu tvarohovej vrstvy. Pripravte sa na to, že tento koláč zožne zaručený úspech a stane sa hviezdou každej oslavy.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas chladenia cesta: 30 minút
- Čas pečenia: 35-40 minút
- Čas tuhnutia: Minimálne 4 hodiny v chladničke
- Počet porcií: 1 okrúhly koláč (forma s priemerom 24-26 cm)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Krehké cesto:
- 250 g hladkej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
- 100 g zmäknutého masla
- 2 ks vajec
Tvarohová náplň:
- 360 g jemného mäkkého tvarohu (vo vaničke alebo v kocke, nie hrudkovitý)
- 150 g kyslej smotany (aspoň 16%)
- 140 g kryštálového cukru
- 2 ks vajec
- 25 g kukuričného škrobu
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
Čerešňová náplň:
- 400 g čerešní (čerstvých alebo mrazených, vykôstkovaných)
- 60 g kryštálového cukru
- 12 g kukuričného škrobu
- 60 ml čerešňového likéru (alebo vody/čerešňovej šťavy)
Postup prípravy
Príprava krehkého cesta:
- Vo väčšej mise zmiešame suché suroviny na cesto: preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok a soľ.
- Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a prstami alebo v kuchynskom robote rýchlo spracujeme na textúru vlhkej mrveničky.
- V malej miske zľahka vyšľaháme 2 vajcia s cukrom. Vaječnú zmes vylejeme k mrveničke a rýchlo spojíme na hladké, kompaktné cesto. Dôležité: Cesto už dlho nemiesime, aby zostalo krehké.
- Cestom rovnomerne vyložíme dno aj boky okrúhlej formy na koláč (s priemerom 24-26 cm). Dôkladne ho utlačíme prstami. Formu s cestom vložíme na 30 minút do chladničky.
Príprava náplní a pečenie:
- Kým sa cesto chladí, pripravíme tvarohovú náplň. V mise zmiešame všetky suroviny: tvaroh, kyslú smotanu, cukor, vajcia, kukuričný škrob a vanilkový extrakt. Tyčovým mixérom alebo metličkou ich spojíme do úplne hladkého krému bez hrudiek.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Vychladený korpus vyberieme z chladničky, nalejeme naň pripravenú tvarohovú náplň a rovnomerne ju rozotrieme.
- Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35-40 minút, alebo kým okraje náplne nie sú pevné a stred sa ešte jemne trasie.
- Dôležitý krok pre dokonalý vzhľad: Po dopečení rúru vypneme, dvierka pootvoríme (môžeme ich zaistiť vareškou) a koláč v nej necháme pomaly chladnúť aspoň 30-40 minút. Týmto krokom zabránime, aby tvarohová vrstva pri rýchlom ochladení popraskala.
Dokončenie koláča:
- Kým koláč chladne, pripravíme si čerešňovú náplň. V menšom hrnci zmiešame vykôstkované čerešne, cukor a kukuričný škrob. Zalejeme likérom (alebo vodou) a dôkladne premiešame, aby sa škrob rozpustil.
- Zmes na miernom ohni za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme približne 1-2 minúty, kým viditeľne nezhustne a nevznikne lesklá poleva. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť (aby nebola úplne vriaca).
- Vychladnutý koláč vyberieme z rúry. Na povrch tvarohovej vrstvy rovnomerne rozotrieme pripravenú, ešte vlažnú čerešňovú náplň.
- Hotový koláč vložíme do chladničky a necháme ho finálne stuhnúť aspoň 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavý korpus ho niekedy predpečiem “na slepo”. Vychladené cesto popichám vidličkou, zaťažím papierom na pečenie a suchou fazuľou a pečiem 10 minút pri 180 °C. Až potom naň nalejem plnku a dopečiem spoločne.
- Do tvarohovej plnky rada pridávam aj najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna. Krásne to rozvonia celý koláč a zvýrazní chuť tvarohu.
- Tento koláč je fantastický aj s iným bobuľovým ovocím. Skvelo sa hodia napríklad maliny, černice alebo zmes lesného ovocia. Postup prípravy vrchnej vrstvy zostáva úplne rovnaký.
- Ak koláč nie je určený pre deti, namiesto vody alebo šťavy do čerešňovej náplne niekedy použijem kvalitné červené víno. Dodá to omáčke úžasnú hĺbku a komplexnosť.
Tento elegantný koláč je dokonalým spojením chutí a textúr. Podávajte ho dobre vychladený, ozdobený lístkami mäty alebo šľahačkou.
Recept je inšpirovaný verziou od Yuliya Small, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
