Search

Najjemnejšie kysnuté domáce pečivo – môžete ho naplniť podľa svojej chuti – sladkými alebo slanými náplňami

kysnuté domáce pečivo
Najjemnejšie kysnuté domáce pečivo

Obsah receptu

Publikované: 1. októbra 2024, 18:10

Máte chuť na nadýchané, jemné pečivo, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku? Pripravili sme pre vás recept na kysnuté domáce pečivo, ktoré si môžete naplniť podľa vlastnej fantázie – sladkou alebo slanou plnkou. Vyskúšajte náš recept a upečte si tie najchutnejšie žemle!

Toto kysnuté cesto je skutočne univerzálne. Vďaka jednoduchému receptu a podrobným pokynom zvládne jeho prípravu aj začiatočník. Naplňte ho obľúbenou marmeládou, nutelou, tvarohom alebo šunkou a syrom.

Ingrediencie:

  • 200 ml mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 30 g čerstvého alebo 8 g sušeného droždia
  • 800 g hladkej múky
  • 1 lyžica soli
  • 200 ml vlažnej vody
  • 100 ml oleja (70 ml do cesta, 30 ml na polevu)
  • 1 celé vajce
  • 50 g masla (zmieknuté na potretie)
  • náplň podľa chuti (sladká alebo slaná)

Na potretie

  • olej na potretie cesta
  • mlieko na potieranie pred pečením

Postup prípravy:

  1. Do teplého mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a nechajte zmes postáť 10 minút, aby sa droždie aktivovalo.
  2. Do veľkej misky dajte všetku múku, pridajte soľ a premiešajte.
  3. Pridajte vlažnú vodu, 70 ml oleja, vajce a kvások, a začnite miesiť cesto, až kým nevznikne hladké a vláčne cesto.
  4. Vymiesené cesto polejte zvyšnými 30 ml oleja, premiešajte a prikryté utierkou nechajte hodinu odpočívať, aby nakyslo.
  5. Po nakysnutí cesto opäť premiešajte a rozdeľte ho na 12 rovnakých častí.
  6. Z každého kúska cesta vytvarujte guľku, položte ich na stôl potretý olejom, potrite každú guľku trochou oleja a nechajte ich odstáť ďalších 15 minút.
  7. Po 15 minútach každú guľku rozvaľkajte valčekom na elipsovitý tvar a rukami vytvarujte do tvaru obdĺžnika.
  8. Polovicu každého obdĺžnika potrite zmäknutým maslom a jemne roztiahnite po dlhšej strane.
  9. Na začiatok obdĺžnika pridajte plnku podľa chuti (sladkú alebo slanú) a stočte do rolády.
  10. Rolky položte na plech a potrite ich mliekom, potom nechajte kysnúť 30 minút.
  11. Po 30 minútach ich opäť potrite mliekom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi 20 minút, alebo kým nie sú zlatisté.
  12. Upečené žemle potrite maslom a nechajte ich vychladnúť.

Tipy:

  • Pre ešte bohatšiu chuť cesta môžete pridať lyžicu kyslej smotany.
  • Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť aj sušené.
  • Žemle môžete pred pečením posypať sezamovými semienkami, makom alebo rascou.

Video recept:

Veríme, že si na tomto jednoduchom a chutnom recepte pochutíte. S naším podrobným návodom na kysnuté domáce pečivo zvládnete prípravu ľavou zadnou. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory na sociálnych sieťach!

Súvisiace články:

Extrémne rýchle, jednoduché a veľmi chutné jogurtové pečivo – lepšie som nejedla!

Rustikálne talianske pečivo ciabatta – večer zamiešajte, ráno upečte

Perfektné orechové pečivo ako z pekárne: Nesmierne chutný a rýchly recept podľa prababičiek

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce recepty

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty