Najjemnejšie kysnuté domáce pečivo – môžete ho naplniť podľa svojej chuti – sladkými alebo slanými náplňami

kysnuté domáce pečivo
Najjemnejšie kysnuté domáce pečivo

Obsah receptu

Máte chuť na nadýchané, jemné pečivo, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku? Pripravili sme pre vás recept na kysnuté domáce pečivo, ktoré si môžete naplniť podľa vlastnej fantázie – sladkou alebo slanou plnkou. Vyskúšajte náš recept a upečte si tie najchutnejšie žemle!

Toto kysnuté cesto je skutočne univerzálne. Vďaka jednoduchému receptu a podrobným pokynom zvládne jeho prípravu aj začiatočník. Naplňte ho obľúbenou marmeládou, nutelou, tvarohom alebo šunkou a syrom.

Ingrediencie:

  • 200 ml mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 30 g čerstvého alebo 8 g sušeného droždia
  • 800 g hladkej múky
  • 1 lyžica soli
  • 200 ml vlažnej vody
  • 100 ml oleja (70 ml do cesta, 30 ml na polevu)
  • 1 celé vajce
  • 50 g masla (zmieknuté na potretie)
  • náplň podľa chuti (sladká alebo slaná)

Na potretie

  • olej na potretie cesta
  • mlieko na potieranie pred pečením

Postup prípravy:

  1. Do teplého mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a nechajte zmes postáť 10 minút, aby sa droždie aktivovalo.
  2. Do veľkej misky dajte všetku múku, pridajte soľ a premiešajte.
  3. Pridajte vlažnú vodu, 70 ml oleja, vajce a kvások, a začnite miesiť cesto, až kým nevznikne hladké a vláčne cesto.
  4. Vymiesené cesto polejte zvyšnými 30 ml oleja, premiešajte a prikryté utierkou nechajte hodinu odpočívať, aby nakyslo.
  5. Po nakysnutí cesto opäť premiešajte a rozdeľte ho na 12 rovnakých častí.
  6. Z každého kúska cesta vytvarujte guľku, položte ich na stôl potretý olejom, potrite každú guľku trochou oleja a nechajte ich odstáť ďalších 15 minút.
  7. Po 15 minútach každú guľku rozvaľkajte valčekom na elipsovitý tvar a rukami vytvarujte do tvaru obdĺžnika.
  8. Polovicu každého obdĺžnika potrite zmäknutým maslom a jemne roztiahnite po dlhšej strane.
  9. Na začiatok obdĺžnika pridajte plnku podľa chuti (sladkú alebo slanú) a stočte do rolády.
  10. Rolky položte na plech a potrite ich mliekom, potom nechajte kysnúť 30 minút.
  11. Po 30 minútach ich opäť potrite mliekom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi 20 minút, alebo kým nie sú zlatisté.
  12. Upečené žemle potrite maslom a nechajte ich vychladnúť.

Tipy:

  • Pre ešte bohatšiu chuť cesta môžete pridať lyžicu kyslej smotany.
  • Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť aj sušené.
  • Žemle môžete pred pečením posypať sezamovými semienkami, makom alebo rascou.

Video recept:

Veríme, že si na tomto jednoduchom a chutnom recepte pochutíte. S naším podrobným návodom na kysnuté domáce pečivo zvládnete prípravu ľavou zadnou. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory na sociálnych sieťach!

Súvisiace články:

Extrémne rýchle, jednoduché a veľmi chutné jogurtové pečivo – lepšie som nejedla!

Rustikálne talianske pečivo ciabatta – večer zamiešajte, ráno upečte

Perfektné orechové pečivo ako z pekárne: Nesmierne chutný a rýchly recept podľa prababičiek

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty