Poznáte to, zostala vám z obeda ryža a premýšľate, čo s ňou. Mám pre vás recept, ktorý sa u nás doma stal absolútnym hitom. Tieto ryžové placky sú tak dobré, že ich musím robiť minimálne raz do týždňa. Milujem ich, lebo premenia obyčajnú zvyškovú ryžu na chrumkavú a šťavnatú delikatesu.
Sú chrumkavé na povrchu, vďaka syru sa vo vnútri krásne ťahajú a jarná cibuľka im dodá tú správnu sviežosť. Je to blesková a lacná večera, desiata alebo skvelá príloha. Prečo variť zložité jedlá, keď tá najväčšia dobrota je takto jednoduchá?
Ako správne pripraviť ryžové placky?
Tajomstvo je geniálne jednoduché. Studenú varenú ryžu zmiešate s rozšľahaným vajíčkom, nastrúhaným syrom a nasekanou jarnou cibuľkou. Zmes ochutíte a potom už len lyžicou tvarujete na rozpálenej panvici malé placky, ktoré opečiete z oboch strán dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas vyprážania: 10 min
- Počet porcií: cca 8 placiek (2–4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 220 kcal/porcia (2 placky)
- Trend: Zero-waste / Rýchla večera
Potrebujeme
- 200 g uvarenej, studenej ryže (ideálne z predošlého dňa)
- 2 vajcia
- 30 g strúhanej mozzarelly (alebo eidamu)
- 1 jarná cibuľka (aj so zelenou časťou)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej (slnečnicový, repkový) na vyprážanie
Postup prípravy
- Vo väčšej mise metličkou dobre rozšľahajte vajcia so soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Jarnú cibuľku nakrájajte najemno, bielu aj zelenú časť. Syr nastrúhajte nahrubo.
- Do misky k vajíčkam pridajte nasekanú cibuľku a nastrúhaný syr a krátko premiešajte.
- K vajíčkovej zmesi pridajte studenú ryžu. Vidličkou všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa ryža rovnomerne obalila.
- Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja na stredne silnom ohni.
- Lyžicou naberajte kôpky ryžovej zmesi. Vkladajte ich na horúcu panvicu a druhou stranou lyžice ich zľahka stlačte do tvaru placky.
- Placky vyprážajte z jednej strany 3–5 minút do krásnej zlatohnedej a chrumkavej farby.
- Opatrne ich obráťte a opekajte ďalšie 2–3 minúty z druhej strany.
- Hotové placky ukladajte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.
Videorecept
Tipy
- Najlepšie placky pripravíte z ryže, ktorá bola uvarená deň vopred. Je suchšia a lepšie drží tvar.
- Pre lepšiu súdržnosť placiek môžete do zmesi pridať lyžicu hladkej múky alebo strúhanky.
- Nebojte sa zmes poriadne ochutiť. Ryža znesie výraznejšie solenie aj korenenie.
Variácie
- So zeleninou: Do zmesi pridajte hrsť mrazenej kukurice, hrášku alebo nadrobno nasekanej červenej papriky.
- Pikantná verzia: Vmiešajte do vajíčok štipku mletej údenej papriky alebo nasekanú čili papričku.
- S bylinkami: Namiesto jarnej cibuľky použite nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, pažítku alebo kôpor.
Záver
Podávajte ich teplé s obľúbeným jogurtovým dipom, kečupom alebo ako nápaditú prílohu k mäsu. Garantujem vám, že aj u vás doma sa stanú okamžitým hitom.
Recept vychádza z verzie od Cooking Everyday, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.