Search

Moje deti by ich jedli každý deň: Fantastické ryžové placky so syrom a jarnou cibuľkou

Ryžové placky
Ryžové placky

Obsah receptu

Publikované: 18. augusta 2025, 11:06

Poznáte to, zostala vám z obeda ryža a premýšľate, čo s ňou. Mám pre vás recept, ktorý sa u nás doma stal absolútnym hitom. Tieto ryžové placky sú tak dobré, že ich musím robiť minimálne raz do týždňa. Milujem ich, lebo premenia obyčajnú zvyškovú ryžu na chrumkavú a šťavnatú delikatesu.

Sú chrumkavé na povrchu, vďaka syru sa vo vnútri krásne ťahajú a jarná cibuľka im dodá tú správnu sviežosť. Je to blesková a lacná večera, desiata alebo skvelá príloha. Prečo variť zložité jedlá, keď tá najväčšia dobrota je takto jednoduchá?

Ako správne pripraviť ryžové placky?

Tajomstvo je geniálne jednoduché. Studenú varenú ryžu zmiešate s rozšľahaným vajíčkom, nastrúhaným syrom a nasekanou jarnou cibuľkou. Zmes ochutíte a potom už len lyžicou tvarujete na rozpálenej panvici malé placky, ktoré opečiete z oboch strán dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas vyprážania: 10 min
  • Počet porcií: cca 8 placiek (2–4 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/porcia (2 placky)
  • Trend: Zero-waste / Rýchla večera

Potrebujeme

  • 200 g uvarenej, studenej ryže (ideálne z predošlého dňa)
  • 2 vajcia
  • 30 g strúhanej mozzarelly (alebo eidamu)
  • 1 jarná cibuľka (aj so zelenou časťou)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej (slnečnicový, repkový) na vyprážanie

Postup prípravy

  1. Vo väčšej mise metličkou dobre rozšľahajte vajcia so soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Jarnú cibuľku nakrájajte najemno, bielu aj zelenú časť. Syr nastrúhajte nahrubo.
  3. Do misky k vajíčkam pridajte nasekanú cibuľku a nastrúhaný syr a krátko premiešajte.
  4. K vajíčkovej zmesi pridajte studenú ryžu. Vidličkou všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa ryža rovnomerne obalila.
  5. Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja na stredne silnom ohni.
  6. Lyžicou naberajte kôpky ryžovej zmesi. Vkladajte ich na horúcu panvicu a druhou stranou lyžice ich zľahka stlačte do tvaru placky.
  7. Placky vyprážajte z jednej strany 3–5 minút do krásnej zlatohnedej a chrumkavej farby.
  8. Opatrne ich obráťte a opekajte ďalšie 2–3 minúty z druhej strany.
  9. Hotové placky ukladajte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy

  1. Najlepšie placky pripravíte z ryže, ktorá bola uvarená deň vopred. Je suchšia a lepšie drží tvar.
  2. Pre lepšiu súdržnosť placiek môžete do zmesi pridať lyžicu hladkej múky alebo strúhanky.
  3. Nebojte sa zmes poriadne ochutiť. Ryža znesie výraznejšie solenie aj korenenie.

Variácie

  • So zeleninou: Do zmesi pridajte hrsť mrazenej kukurice, hrášku alebo nadrobno nasekanej červenej papriky.
  • Pikantná verzia: Vmiešajte do vajíčok štipku mletej údenej papriky alebo nasekanú čili papričku.
  • S bylinkami: Namiesto jarnej cibuľky použite nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, pažítku alebo kôpor.

Záver

Podávajte ich teplé s obľúbeným jogurtovým dipom, kečupom alebo ako nápaditú prílohu k mäsu. Garantujem vám, že aj u vás doma sa stanú okamžitým hitom.

Recept vychádza z verzie od Cooking Everyday, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty