Neviete, čo so zrelými banánmi, ktoré už nikto nechce jesť? Máme pre vás skvelý tip! Pripravte si z nich tento absolútne božský krém, ktorý vás svojou chuťou prenesie priamo do sveta lahodnej banánovej zmrzliny. Je neuveriteľne ľahký, nadýchaný a pritom plný intenzívnej banánovej chuti. Tento banánový krém je ideálny nielen ako originálna plnka do tort a zákuskov, ale aj ako samostatný dezert do pohárov alebo na ozdobenie cupcakes. Jeho príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a rýchla, takže ho zvládne naozaj každý.
Tento krém je skvelou voľbou, ak hľadáte niečo iné ako klasické maslové či pudingové plnky. Kombinácia šľahačky, krémového syra, banánového jogurtu a pripraveného banánového pyré vytvára jemnú a osviežujúcu textúru. Pre najlepší výsledok a dobrú stabilitu odporúčame použiť kvalitné suroviny a hotový krém pred použitím dobre vychladiť. Pripravte sa na explóziu banánovej chuti, ktorá si získa malých aj veľkých maškrtníkov!
Základné informácie
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 15 minút
- Čas chladenia: min. 10 minút (banánové pyré) + min. 30-60 minút (hotový krém)
- Množstvo: Vystačí na naplnenie a potretie menšej torty (priemer cca 20-22 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 kus veľmi zrelého banánu (cca 140 g)
- (Voliteľné: pár kvapiek citrónovej šťavy)
- 200 gramov smotany na šľahanie (min. 30-33% tuku, dobre vychladená)
- 1 polievková lyžica práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 8-10 gramov vanilkového cukru (1 vrecúško)
- 150 gramov plnotučného krémového syra (napr. typu Philadelphia, Mascarpone – neochutený, dobre vychladený)
- 120 gramov banánového jogurtu (hustejší, dobre vychladený)
Postup prípravy
Príprava banánového pyré:
- Príprava banánu: Zrelý banán ošúpte a v miske ho pomocou vidličky dôkladne roztlačte na jemnú kašu. Ak chcete zabrániť jeho zhnednutiu, môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Zahrievanie (odparenie vody): Roztlačený banán preložte na malú suchú nepriľnavú panvicu. Za stáleho miešania ho na miernom ohni zahrievajte približne 2-3 minúty. Cieľom je, aby sa odparila prebytočná voda a kaša mierne zhustla. Pozor, aby sa banán nepripálil.
- Chladenie pyré: Pripravenú banánovú kašu preložte na tanierik, prikryte povrch potravinárskou fóliou (aby sa nevytvorila koža a ďalej nehnedla) a nechajte ju úplne vychladnúť, ideálne aj v chladničke.
Príprava krému:
- Šľahanie smotany a syra: V čistej, suchej a vychladenej mise začnite šľahať dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Šľahajte elektrickým šľahačom, kým smotana nezačne hustnúť a nedosiahne konzistenciu polotuhej šľahačky. Potom znížte otáčky a postupne po lyžiciach zašľahávajte dobre vychladený krémový syr, kým sa všetko nespojí do hladkého krému. Neprešľahajte!
- Pridanie banánového pyré: Do pripraveného základu opatrne a na nízkych otáčkach krátko zašľahajte úplne vychladnuté banánové pyré.
- Pridanie jogurtu: Nakoniec už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach krátko vmiešajte/zašľahajte dobre vychladený banánový jogurt. Opäť platí – neprešľahať, aby krém zostal stabilný.
- Chladenie krému: Hotový banánový krém odporúčame pred použitím vložiť aspoň na 30-60 minút do chladničky, aby trochu stuhol a lepšie sa s ním pracovalo pri plnení alebo zdobení.
Videorecept
Tipy
- Dobre vychladené suroviny: Základom úspechu pri tomto type krému je použitie naozaj dobre vychladenej smotany, krémového syra aj jogurtu. To pomáha krému dosiahnuť lepšiu stabilitu a pevnosť.
- Neprešľahať: Po pridaní krémového syra a najmä jogurtu šľahám už len veľmi krátko a opatrne, len kým sa suroviny nespoja. Príliš dlhé šľahanie by mohlo spôsobiť, že sa krém zrazí alebo bude príliš riedky.
- Farebný efekt: Ak chcete krém farebne oživiť, napríklad na detskú tortu, môžete na záver opatrne vmiešať pár kvapiek potravinárskeho gélového farbiva (napríklad žltého).
- Alternatíva k čerstvému banánu: Ak práve nemáte poruke zrelý banán, v krajnom prípade ho môžete nahradiť kvalitnou hustou detskou výživou s banánovou príchuťou (cca 120-140 g). Chuť však nebude taká intenzívna ako pri použití čerstvého, dobre zrelého banánu.
Odporúčame
Tento božský banánový krém je skvelý spôsob, ako dodať vašim dezertom originálnu a sviežu chuť pripomínajúcu obľúbenú zmrzlinu. Využite prezreté banány a vykúzlite túto jednoduchú a lahodnú dobrotu!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Торты и Кулинария Cakes & Cooki, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 5 z 5 – 2 hlasov