Vianoce bez makových rezov? Pre mnohých z nás nepredstaviteľné! Tento tradičný recept na makové rezy na Vianoce z roku 1856 vás zavedie do čias našich predkov a zaručí nezabudnuteľný chuťový zážitok.
Pripravte sa na vianočnú klasiku! Tento starodávny recept z roku 1856 sa dedí z generácie na generáciu a prináša na sviatočný stôl lahodnú kombináciu jemného makového cesta, krémového pudingu a čokoládovej polevy. Privoňajte si k vôni Vianoc a potešte svojich blízkych týmto tradičným dezertom.
Ingrediencie:
Cesto:
- 175 g masla
- 125 g cukru
- 4 vajcia
- 150 g smotany na šľahanie
- 175 g hladkej múky
- 16 g kypriaceho prášku
- 150 g mletého maku
Krém:
- 500 ml mlieka
- 75 g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
- 100 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 150 g smotany na šľahanie
- Vanilkový cukor podľa chuti
Poleva:
- 150 g tmavej čokolády
- 150 g mliečnej čokolády
- 2 polievkové lyžice oleja
Postup prípravy:
- V mise zmiešajte pudingový prášok alebo kukuričný škrob s trochou mlieka.
- Zvyšné mlieko dajte variť s cukrom. Keď mlieko začne vrieť, pridajte zmes pudingového prášku a miešajte do zhustnutia.
- Hotový puding preložte do inej misky, prikryte a nechajte vychladnúť.
- V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom, postupne pridávajte vajcia a následne šľahačku.
- Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec mak.
- Zmes vylejte na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 20 minút pri 180 °C.
- Po vychladnutí cesta vyšľahajte vychladnutý puding s maslom dohladka a pridajte šľahačku.
- Cesto preložte na plech a natrite pripraveným krémom. Dajte koláč chladiť.
- Čokoládu s olejom rozpustite vo vodnom kúpeli a natrite na koláč.
- Koláč nechajte v chladničke, kým čokoláda nestuhne.
Koláč je pripravený na podávanie. Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu makovú chuť môžete použiť mletý mak, ktorý si sami pomeliete.
- Ak nemáte radi puding, môžete krém pripraviť aj z mascarpone a šľahačky.
- Čokoládovú polevu môžete ozdobiť nasekanými orechmi, kandizovaným ovocím alebo čokoládovými hoblinkami.
- Makové rezy skladujte v chladničke, aby zostali dlhšie čerstvé.
- Pred podávaním nechajte rezy chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby sa chute lepšie rozvinuli.
Video recept:
Veríme, že si na týchto makových rezoch podľa tohto receptu pochutíte a stanú sa neodmysliteľnou súčasťou vašich Vianoc. Prajeme vám krásne a chutné sviatky!
Súvisiace články:
Jednoduché kokosové tyčinky na Vianoce: Rýchly recept z troch surovín
Kokosky na Vianoce: Hotové za pár minút a neuveriteľne chutné!
Najlepšie sviatočné zlepované kolieska: Vianoce si bez nich ani nevieme predstaviť!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte