Makové rezy na Vianoce: Tradičný recept z roku 1856, ktorý stojí za vyskúšanie

Makové rezy na Vianoce
Makové rezy na Vianoce

Obsah receptu

Vianoce bez makových rezov? Pre mnohých z nás nepredstaviteľné! Tento tradičný recept na makové rezy na Vianoce z roku 1856 vás zavedie do čias našich predkov a zaručí nezabudnuteľný chuťový zážitok.

Pripravte sa na vianočnú klasiku! Tento starodávny recept z roku 1856 sa dedí z generácie na generáciu a prináša na sviatočný stôl lahodnú kombináciu jemného makového cesta, krémového pudingu a čokoládovej polevy. Privoňajte si k vôni Vianoc a potešte svojich blízkych týmto tradičným dezertom.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 175 g masla
  • 125 g cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g smotany na šľahanie
  • 175 g hladkej múky
  • 16 g kypriaceho prášku
  • 150 g mletého maku

Krém:

  • 500 ml mlieka
  • 75 g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 150 g smotany na šľahanie
  • Vanilkový cukor podľa chuti

Poleva:

  • 150 g tmavej čokolády
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 2 polievkové lyžice oleja

Postup prípravy:

  1. V mise zmiešajte pudingový prášok alebo kukuričný škrob s trochou mlieka.
  2. Zvyšné mlieko dajte variť s cukrom. Keď mlieko začne vrieť, pridajte zmes pudingového prášku a miešajte do zhustnutia.
  3. Hotový puding preložte do inej misky, prikryte a nechajte vychladnúť.
  4. V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom, postupne pridávajte vajcia a následne šľahačku.
  5. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec mak.
  6. Zmes vylejte na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 20 minút pri 180 °C.
  7. Po vychladnutí cesta vyšľahajte vychladnutý puding s maslom dohladka a pridajte šľahačku.
  8. Cesto preložte na plech a natrite pripraveným krémom. Dajte koláč chladiť.
  9. Čokoládu s olejom rozpustite vo vodnom kúpeli a natrite na koláč.
  10. Koláč nechajte v chladničke, kým čokoláda nestuhne.

Koláč je pripravený na podávanie. Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Pre intenzívnejšiu makovú chuť môžete použiť mletý mak, ktorý si sami pomeliete.
  2. Ak nemáte radi puding, môžete krém pripraviť aj z mascarpone a šľahačky.
  3. Čokoládovú polevu môžete ozdobiť nasekanými orechmi, kandizovaným ovocím alebo čokoládovými hoblinkami.
  4. Makové rezy skladujte v chladničke, aby zostali dlhšie čerstvé.
  5. Pred podávaním nechajte rezy chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby sa chute lepšie rozvinuli.

Video recept:

Veríme, že si na týchto makových rezoch podľa tohto receptu pochutíte a stanú sa neodmysliteľnou súčasťou vašich Vianoc. Prajeme vám krásne a chutné sviatky!

Súvisiace články:

Jednoduché kokosové tyčinky na Vianoce: Rýchly recept z troch surovín

Kokosky na Vianoce: Hotové za pár minút a neuveriteľne chutné!

Najlepšie sviatočné zlepované kolieska: Vianoce si bez nich ani nevieme predstaviť!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty